Opet raketirana sirijska vojna baza Shayrat. Potuzračna obrana Arapske vojske Sirije navodno srušila 9 projektila. Američki Pentagon niječe svoju umiješanost

Potuzračna obrana Arapske vojske Sirije jučer je srušila projektile ispaljene na zračnu bazu Shayrat u pokrajini Homs i na još jednu bazu sjeveroistočno od glavnog grada Damaska, objavila je kasno u ponedjeljak sirijska državna televizija SATRBC.

Sirijska SATRBC objavila sje nimke projektila koji je pogođen u zraku iznad zračne baze, samo nekoliko dana nakon što su američke, britanske i francuske zračno-pomorske snage napale sirijske ciljeve u znak odmazde zbog kemijskog napada na sirijski grad Douma za koje se sumnjiče snage sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada. U tom kemijskom napadu poginulo je između šezdeset i stotinu ljudi, među njima i mnogo male djece.

Najnovije tvrdnje stižu nakon savezničkih udara na tri lokacije u Sirijskoj Arapskoj Republici koje su uslijedile kao odgovor na napad kemijskim oružjem u predgrađu Damaska. Zračna baza Shayrat bila je meta prošlogodišnjih udara američkih snaga kao osveta za kemijski napad koji je usmrtio barem sedameset ljudi, uključujući djecu, na pobunjenički sirijski grad Khan Shaykhun.

Televizija SATRBC ne navodi tko je mogao ispaliti rakete, a američki Pentagon je objavio da u toj zoni u naznačeno vrijeme nije bilo američke vojne aktivnosti.

“Nije bilo vojne aktivnosti SAD-a u tom području u to vrijeme”, rekao je Eric Pahon, glasnogovornik Pentagona.

“Pouzdani obavještajni podaci ukazuju na to da su sirijski vojni dužnosnici koordinirali korištenje klora u Doumi 7. travnja. Ni jedna druga skupina nije mogla izvesti taj napad”, istaknula je. “Oporba ne upravlja helikopterima niti koristi bojler bombe”, odlučno je sirijskom režimu i Rusima poručila premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Theresa Mary May

“Nemamo nikakvih drugih pojedinosti za objaviti”, dodao je, a njegove riječi prenosi britanska novinska agencija Reuters.

I medijski servisi libanonskog Hezbollaha, inače proiranski orijentiranih, objavili su u utorak ujutro da je Sirijska Arapska Republika presrela tri projektila ispaljena na vojnu bazu Al-Dumayr, sjeveroistočno od Damaska. Sirijski državni mediji pak uopće nisu spomenuli napad na Al-Dumayr. Oporbene snage tvrde da se zračna luka Al-Dumayr koristi kako bi se vratio nadzor nad Istočnom Ghoutom.

“Nije bilo vojne aktivnosti SAD-a u tom području u to vrijeme”, rekao je Eric Pahon, glasnogovornik Pentagona. “Nemamo nikakvih drugih pojedinosti za objaviti”, dodao je.

Najnovije tvrdnje stižu nakon savezničkih udara na tri lokacije u Sirijskoj Arapskoj Republici koje su uslijedile kao odgovor na napad kemijskim oružjem u predgrađu Damaska. Zračna baza Shayrat bila je meta prošlogodišnjih udara američkih snaga kao osveta za kemijski napad koji je usmrtio barem sedameset ljudi, uključujući djecu, na pobunjenički sirijski grad Khan Shaykhun.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjene Američke Države i Francuska Republika napali su pomno odabrane mete diljem Sirijske Arapske Republike kao odgovor na sirijski kemijski napad u gradu Douma 7. travnja ove godine

Upitana o napadu raketama, izraelska vojna glasnogovornica rekla je: “Ne komentiramo takve slučajeve”.

Država Izrael je ranije običavao gađati sirijske vojne ciljeve, uključujući vojne konvoje, iransku paravojsku koja se bori s Al-Assadovim vojnim snagama te vojno-kemijska postrojenja u Sirijskoj Arapskoj Republici. Tako su četvero časnika vojske Islamske Republike Iran ubijena početkom mjeseca travnja ove godine u zračnim napadima zračnih na sirijsku zračnu bazu  Tiyas ili T-4 u Homsu. Sirijska Arapska Republika i njezini saveznici Islamska Republika Iran i Ruska Federacija okrivili su Državu Izrael za taj napad.

Država Izrael ne želi komentirati najnovije napade na Sirijsku Arapsku Republiku. Na slici je premijer Benjamin Netanyahu s časnicima Izraelskih obrambenih snaga.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjene Američke Države i Francuska Republika  napali su pomno odabrane mete diljem Sirijske Arapske Republike kao odgovor na sirijski kemijski napad u gradu Douma 7. travnja ove godine, no sirijska vlada Bashara Hafeza al-Assada, koju podržava Ruska Federacija, niječe da je upotrijebila ili da posjeduje takvo oružje.

Međuti, zapadne zemlje ne misle tako. “Pouzdani obavještajni podaci ukazuju na to da su sirijski vojni dužnosnici koordinirali korištenje klora u Doumi 7. travnja. Ni jedna druga skupina nije mogla izvesti taj napad”, istaknula je. “Oporba ne upravlja helikopterima niti koristi bojler bombe”, odlučno je sirijskom režimu i Rusima poručila premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Theresa Mary May. (Theo Ljubić, Reuters, SATRBC)

Facebook Komentari