“Kako se čini, gospodin Cvitan definitivno odlazi”

“Kako se čini, gospodin Cvitan definitivno odlazi”, kazala je Ana Rajić Knežević, novinarka Telegrama, za emisiju Hrvatskog radija “U mreži Prvog”, komentirajući da glavnom državnom odvjetniku mandat istječe početkom idućeg tjedna. Ta se informacija, dodaje, pojavila prije desetak dana, do kada su “sve karte još bile otvorene”.

“I to je ono što je nevjerojatno, doista mislim da je ovo neprimjeren zeitnot u kojem se zapravo našla cijela vlast”, kaže ona, dodajući da ne vidi poseban razlog za odlazak Dinka Cvitana. “Ako usporedimo ovaj njegov posljednji četverogodišnji mandat s onim što smo mogli gledati 12 godina za mandata gospodina Bajića, doista ne vidim neke velike razlike ni u zaostajanju u progonu kriminala ni u nekakvom velikom napretku u njegovu rasvjetljavanju”, kaže ona.

Berislav Živković, bivši državni odvjetnik koji je podnio ostavku kada su politički pritisci na njega postali prejaki, za emisiju “U mreži Prvog” kaže da nije dobro da manje od tjedan dana prije kraja mandata Dinka Cvitana ne znamo ime njegova nasljednika. Možda je trebalo, kaže on, neke stvari prije pokrenuti. “U slučaju da Cvitanu prestane mandat, a ništa se ne dogodi po pitanju novog čovjeka, prvi zamjenik preuzima, kao što je bilo u mom slučaju”, dodaje. Ako funkciju preuzme Dražen Jelenić, koji je ujedno predsjednik Državnog odvjetničkog vijeća, to bi mogao biti problem zbog moguće nespojivosti funkcija, dodaje.

Profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Josip Kregar smatra da su primjedbe na Cvitanov rad prilično banalne. Kod njega se, kaže Kregar, ne radi o smjeni, ali se stvara jedna loša praksa. “Izbjegli smo to da se u Saboru raspravlja o državnom odvjetništvu i da se zna kandidat na vrijeme”, objasnio je.

Share This Article