Francusko ministarstvo vanjskih poslova: Dokazi o kemijskom napadu u Doumi vjerojatno su nestali

Ministarstvo vanjskih poslova Francuske Republike priopćilo je jučer kako je vrlo vjerojatno da su dokazi kemijskih napada u Doumi nestali, dodajući kako je presudno da se međunarodnim inspektorima odmah omogući pristup mjestu napada.“Vrlo je vjerojatno da dokazi i ključni elementi nestaju s toga mjesta”, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova Francuske Republike danas je službeno izjavilo kako je vrlo vjerojatno da su dokazi kemijskih napada u sirijskom gradu Doumi nestali dodajući kako je presudno da se međunarodnim inspektorima odmah omogući pristup mjestu napada.

Inspektori Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) prošlog su tjedna otputovali u Sirijsku Arapsku Republiku kako bi analizirali mjesto nedavnog kemijskog napada u kojem je ubijeno između šezdeset i stotinu ljudi, među njima i mnogo male djece, no još nisu stigli u Doumu u kojoj se napad dogodio.

Ulicama grada Douma sada paroliraju ruska vojna policija i vojne snage Sirijske Arapske Republike.

Taj je grad sada pod kontrolom vladinih snaga sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada i ruske vojne policije nakon što su se iz njega povukli pobunjenici.

“I danas Ruska Federacija i Sirijska Arapska Republika odbijaju još uvijek omogućiti inspektorima pristup mjestu napada”, navelo je ministarstvo vanjskih poslova u svom današnjem priopćenju, prenosi francuska noinska agencija AFP.

“Vrlo je vjerojatno da dokazi i ključni elementi nestaju s toga mjesta”, dodaje se, pri tom očito aludirajui na sirijske vlasti i rusku vojnu policiju koji su, najvjerojatnije iste namjerno uništili.

“Rusi su mogli posjetiti mjesto napada”, rekao je u ponedjeljak američki veleposlanik Kenneth D. Ward na sastanku OPCW-a u Den Haagu i istaknuo: “Zabrinuti smo jer su oni mogli utjecati na dokaze kako bi spriječili inspektore OPCW-a da provedu učinkovitu istragu”.

Sve daje naslutiti da Sirijska Arapska Republika više nije u mogućnosti proizvesti kemijsko oružje ali kad bi ga ponovno upotrijebila Francuska i njezini saveznici ne bi oklijevali ponovno napasti, izjavio je danas medijima ministar vanjskih poslova Francuske Republike, Jean-Yves Le Drian.

Odgovarajući na pitanja u razgovoru za France Info, ministar Jean-Yves Le Drian je podsjetio “da se u kolovozu 2013. godine sirijski režim Bashara Hafeza al-Assada obvezao uništiti sve svoje kemijsko oružje. Očito je da nije sve uništeno”.

“Jasno je da bi odgovor bio identičan kada bi Bashar Hafez al- Assad ponovno prešao crvenu liniju”, naglasio je čelnik  francuske diplomacije Jean-Yves Le Drian.

Sve daje naslutiti da Sirijska Arapska Republika više nije u mogućnosti proizvesti kemijsko oružje ali kad bi ga ponovno upotrijebila Francuska i njezini saveznici ne bi oklijevali ponovno napasti, izjavio je danas medijima ministar vanjskih poslova Francuske Republike, Jean-Yves Le Drian

Nakon zračno-pomorskih raketnih udara SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske u subotu ujutro na postrojenja kemijskog oružja u Sirijskoj Arapskoj Republici prioritet je omogućiti članovima OPCW-a da Sirija potpuno ukine kemijski program, rekao je francuski veleposlanik Mr Philippe Lalliot na hitnome sastanku OPCW-a u ponedjeljak u Den Haagu o nedavnom kemijskom napadu sirijske vojske na grad Doumu 7. travnja uve godine u kojem je od gušenja klorom umrlo između 60 i 100 civila, među kojima je mnogo male djece.

“Rusi su mogli posjetiti mjesto napada”, rekao je u ponedjeljak američki veleposlanik Kenneth D. Ward na sastanku OPCW-a u Den Haagu i istaknuo: “Zabrinuti smo jer su oni mogli utjecati na dokaze kako bi spriječili inspektore OPCW-a da provedu učinkovitu istragu”.

Izaslanstvo Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u OPCW optužilo je Rusku Federaciju i vladu sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada da priječe inspektorima prilaz Doumi.

“Bojim se da će se sirijski rat nastaviti na taj užasan, bijedan način. No svijet je pokazao da mu je dosta korištenja kemijskog oružja”, rekao je ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Alexander Boris de Pfeffel Johnson.

Inspektori bi trebali prikupiti uzorke, ispitati svjedoke i dokumentirati dokaze te zaključiti je li bilo upotrijebljeno međunarodnim konvencijama zabranjeno kemijsko oružje, ali ne bi imali pravo pripisati odgovornost za takav napad nekoj od strana.

Veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Peter Wilson CMG  rekao je u Den Haagu da su inspektori UN-a stigli no da ne mogu doprijeti do Doume jer im Sirijska Arapska Republika i Ruska Federacija ne mogu jamčiti sigurnost, prenosi brittanska novinska agencija Reuters.

“Bojim se da će se sirijski rat nastaviti na taj užasan, bijedan način. No svijet je pokazao da mu je dosta korištenja kemijskog oružja”, rekao je ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Alexander Boris de Pfeffel Johnson.

Inspektori Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) prošlog su tjedna otputovali u Sirijsku Arapsku Republiku kako bi analizirali mjesto nedavnog kemijskog napada u kojem je ubijeno između šezdeset i stotinu ljudi, među njima i mnogo male djece, no još nisu stigli u Doumu u kojoj se napad dogodio.

Njegovi kolege u EU poduprli su raketne udare triju zemalja i razgovarali o tome kako dodatno izolirati sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada.

Misija OPCW-a još nije raspoređena u Doumi, rekao je u ponedjeljak u Den Haagu direktor organizacije Ahmet Üzümcü tijekom hitnog sastanka država članica izvršnog vijeća, a Sirijska Arapska Republika i Ruska Federacija su spominjale sigurnosne probleme, dodao je.

Međunarodne napetosti ne slabe nakon odgovora napadima koje su u subotu izvele vojno-pomorske snage Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske,  Sjedinjenih Američkih Država i Francuske Republike na vojne položaje sirijskog režima Bashara Hafeza al-Assada, a nakon kemijskog napada 7. travnja u pobunjeničkom gradu Doumi, blizu Damaska. (Theo Ljubić, Reuters, AFP)

Facebook Komentari