Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian: U slučaju ponovnog kemijskog napada u Siriji, kada bi Bashar Hafez al-Assad ponovno prešao crvenu liniju, odgovor bi bio identičan

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian

Sve daje naslutiti da Sirijska Arapska Republika više nije u mogućnosti proizvesti kemijsko oružje ali kad bi ga ponovno upotrijebila Francuska i njezini saveznici ne bi oklijevali ponovno napasti, izjavio je danas medijima ministar vanjskih poslova Francuske Republike, Jean-Yves Le Drian.

Odgovarajući na pitanja u razgovoru za France Info, ministar Jean-Yves Le Drian je podsjetio “da se u kolovozu 2013. godine sirijski režim Bashara Hafeza al-Assada obvezao uništiti sve svoje kemijsko oružje. Očito je da nije sve uništeno”.

“Jasno je da bi odgovor bio identičan kada bi Bashar Hafez al- Assad ponovno prešao crvenu liniju”, naglasio je čelnik  francuske diplomacije Jean-Yves Le Drian.

Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Francuska Republika, točnije, njihove pomorsko-zračne snage su u noći s petka na subotu izvele zračno-pomorske raketne udare na sirijske ciljeve – tvornice kemijskog oružja, kao odgovor na nedavni kemijski napad sirijskog režima u gradu Duma, gdje je od posljedica trovanja klorom umrlo između sedamdeset i stotinu ljudi, među kojima je bilo mnogo male djece

Istaknuo je također da al-Assadu nije objavljen rat već da je “tema kemijsko oružje”, prenosi francuska novinska agencija AFP.

“Nismo objavili rat Basharu Hafezu al-Assadu ni njegovim saveznicima. Jednostavno smo djelovali kako se kemijsko oružje više ne bi upotrijebilo te da se ne dodaje i taj užas sirijskom narodu”.

Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Francuska Republika, točnije, njihove pomorsko-zračne snage su u noći s petka na subotu izvele zračno-pomorske raketne udare na sirijske ciljeve, kao odgovor na nedavni kemijski napad sirijskog režima u gradu Duma, gdje je od posljedica trovanja klorom umrlo između sedamdeset i stotinu ljudi, među kojima je bilo mnogo male djece. (Theo Ljubić, France Info, AFP)

Facebook Komentari