Francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron tvrdi kako je uvjerio predsjednika Donalda Johna Trumpa da ne povlači američke vojne snage iz Sirije

Francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron na BMFTV

Francuska Republika i Sjedinjene Američke Države istomišljenici su oko činjenice da će se njihov vojni angažman u Sirijskoj Arapskoj Republici “završiti onog dana kad se okonča rat protiv Islamske države”, izjavio je u ponedjeljak francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron.

“Imamo samo jedan vojni cilj: rat protiv Islamske države”, kazao je francuski predsjednik po završetku razgovora s novozelandskom premijerkom Jacindom Kate Laurell  Ardern u Elizejskoj palači, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

“Bijela kuća ima pravo podsjećati da je vojni angažman uperen protiv Islamske države i završit će onog dana kad završi rat protiv IS-a. Francuska ima isti stav”, naglasio je francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron i dodao: “Nisam dao naslutiti nikakvu promjenu jučer”.

“Imamo samo jedan vojni cilj: rat protiv Islamske države”, kazao je francuski predsjednik po završetku razgovora s novozelandskom premijerkom Jacindom Kate Laurell Ardern u Elizejskoj palači

U televizijskom razgovoru na postaji BFMTV i Mediapart, kazao je kako je Francuska “uvjerila” američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa “da treba ostati” u Sirijskoj Arapskoj Republici.

U telefonskom razgovoru uoči napada u subotu, francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron je, kako je rekao, uvjerio američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa da se ne povlači iz Sirijske Arapske Republike. “Uvjerili smo ga da je tamo potrebno ostati”, kazao je francuski predsjednik.

Četrdeset i osam sati nakon britanskih, američkih i francuskih pomorsko-zračnih napada na ciljeve u Sirijskoj Arapskoj Republici, francuski je predsjednik dugo govorio o Siriji. Naglasio je i da je uvjerio američkog predsjednika Trumpa da ograniči subotnje napade na postrojenja za kemijsko oružje. Braneći akciju, kazao je: “Došli smo do točke kada su napadi bili neophodni kako bi se međunarodnoj zajednici vratila vjerodostojnost”.

U telefonskom razgovoru uoči napada u subotu, francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron je, kako je rekao, uvjerio američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa da se ne povlači iz Sirijske Arapske Republike. “Uvjerili smo ga da je tamo potrebno ostati”, kazao je francuski predsjednik.

Akcija Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Francuske Republike izvedena u noći na subotu zbog nedavnog napada sirijskog režima kemijskim oružjem na grad Doumu bila je “uspjeh na vojnom planu”, rekao je Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron u televizijskom razgovoru. Odbacio je moguće proglašavanje akcije nelegitimnom naglašavajući da je u Sirijskoj Arapskoj Republici djelovala “međunarodna zajednica”. “Imamo tri članice Vijeća sigurnosti UN-a koje su sudjelovale”, rekao je, misleći pritom na svoju zemlju, na SAD i na Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske .

Francuska Republika vojnom akcijom nije objavila rat Siriji ni sirijskom predsjedniku Basharu Hafezu al Assadu, dodao je Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, podsjećajući da službeni Pariz želi inkluzivno političko rješenje rata u Sirijskoj Arapskoj Republici koje bi uključilo sve sudionike. Francuska fregata FREMM klase, FS Aquitaine ispaljuje projektil na baze kemijskog oružja u Siriji.

Francuska vojnom akcijom nije objavila rat Siriji ni sirijskom predsjedniku Basharu Hafezu al Assadu, dodao je Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, podsjećajući da službeni Pariz želi inkluzivno političko rješenje rata u Sirijskoj Arapskoj Republici koje bi uključilo sve sudionike. U razgovoru s televizijskim postajama BFMTV i RMC i s portalom Mediapart također je rekao kako je potrebno, da bi se postiglo trajno rješenje “razgovarati s Islamskom Republikom Iran, s Ruskom Federacijom i  s Republikom Turskom”.

Nekoliko sati kasnije, američka Bijela kuća je objavila da se misija američkih snaga raspoređenih u Sirijskoj Arapskoj Republici “nije promijenila” te da predsjednik Donald John Trump želi da se vrate u SAD “što je prije moguće”. (Theo Ljubić, Reuters, BFMTV, RMC, Mediapart)

Share This Article