Yoav Gallant, član sigurnosnog kabineta Države Izrael: Napad na Siriju “važan je signal” Iranu i Hezbollahu

Yoav Gallant, član sigurnosnog kabineta Države Izrael
Ad

Napadi na Sirijsku Arapsku Republiku predvođeni SAD-om ‘važan su signal’ Iranu, Siriji i libanonskoj proiranskoj militantnoj organizaciji Hezbollah, ocijenio je u subotu izraelski ministar.

‘Korištenje kemijskog oružja prelazak je crvene linije koju čovječanstvo više ne može tolerirati’, komentirao je na Twitteru Yoav Gallant, član sigurnosnog kabineta Države Izrael.

‘Američki napad važan je signal osovini zla – Iranu, Siriji i Hezbollahu’, ocijenio je.

Zračno-pomorski udari na Sirijsku Arapsku Republiku u subotu imali su znatni učinak na ono što vlasti Bashara Hafeza al-Assada mogu učiniti u budućnosti, kazao je ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Gavin Alexander Williamson

Drugi izraelski dužnosnik rekao je kako je Država Izrael bila unaprijed obaviještena da će se napadi dogoditi. Na pitanje koliko unaprijed, odgovorio je: ‘Između 12 i 24 sata, mislim.’

Na pitanje je li Država Izrael pomogla u odabiru meta za napad, dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, rekao je. ‘Ne koliko ja znam.’

Premijer Države Izrael, Benjamin ‘Bibi’ Netanyahu pozdravio je napade rekavši kako su ‘ Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjene Američke Države i Francuska pokazale da njihova predanost nije ograničena samo na načela’.

‘Predsjedniku Basharu Hafezu al-Assadu trebalo bi biti jasno kako njegovi bezobzirni napori da zadrži i koristi oružje masovnog uništenja, njegovo nemoralno kršenje međunarodnog prava i pružanje baze Islamoskoj Republici Iran i njegovim saveznicima ugrožava Siriju’, rekao je izrelski premijer Benjamin ‘Bibi’ Netanyahu u svom najnovijem priopćenju.

‘Korištenje kemijskog oružja prelazak je crvene linije koju čovječanstvo više ne može tolerirati’, komentirao je na Twitteru Yoav Gallant, član sigurnosnog kabineta Države Izrael.
‘Američki napad važan je signal osovini zla – Iranu, Siriji i Hezbollahu’, ocijenio je.

Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske i Francuska Republika izvršile su zračne udare na kemijska postrojenja u Sirijskoj Arapskoj Republici u subotu rano ujutro nakon što je prošlog tjedna režim predsjednika Bashara Hafeza al-Assada izvršio napad kemijskim oružjem na grad Doumu, u kojemu je ubijeno više od šezdeset civila, među kojima i mnogo nedužne djece, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Ciljevi zapadnjačkih napada bila su tri mjesta koja se povezuju s programom kemijskoga naoružanja sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada, blizu Damaska i u središnjem dijelu zemlje.

Britanska premijerka Theresa Mary May je par dana prije napada na sirijske vojne ciljeve zapovijedila britanskoj ratnoj mornarici Royal Navy da razmjesti taktičke nuklearne napadne podmornice HMS Vigilant, HMS Vanguard, HMS Victorius i HMS Vengeance na položaje na kojima bi Sirijska Arapska Republika bila u dometu britanskih krsarećih raketa, kako bi bile spremne za napad na sirijsku vojsku i sirijska kemijska postrojenja za proizvodnju bojnih nervnih otrova.

‘Predsjedniku Basharu Hafezu al-Assadu trebalo bi biti jasno kako njegovi bezobzirni napori da zadrži i koristi oružje masovnog uništenja, njegovo nemoralno kršenje međunarodnog prava i pružanje baze Islamoskoj Republici Iran i njegovim saveznicima ugrožava Siriju’, rekao je izrelski premijer Benjamin ‘Bibi’ Netanyahu u svom najnovijem priopćenju

Riječ je o ciljanom odgovoru Zapada nakon što je 7. travnja ove godine na sirijski grad Doumu izvršen kemijski napad u kojem su poginule desetine ljudi, među kojima je i mnogo male djece, a koji se pripisuje sirijskim vlastima.

Ruski vojni izvori navode da tijekom zračnih udara američkih, britanskih i francuskih snaga nisu gađane ruske snage raspoređene u Siriji, niti je pogođena ijedna ruska zračna ili pomorska baza u toj bliskoistočnoj državi. “Nijedna od krstarećih raketa SAD-a i njegovih saveznika nije ušla u područje odgovornosti ruskih zračnih snaga u Tartusu i Khmeimimu”, navodi Ministarstvo obrane Ruske Federacije, a prenosi ruska novinska agencija TASS.

Zračno-pomorske vojne snage SAD-a, Ujedinjenog Kraljevszva i Francuske izvele su u subotu rano ujutro zračne udare na kemijska postrojenja u Sirijskoj Arapskoj Republici u znak odmazde sirijskom režimu za upotrebu kemijskog oružja protiv svojeg naroda. Riječ je o ciljanom odgovoru Zapada nakon što je 7. travnja ove godine na sirijski grad Doumu izvršen kemijski napad u kojem su poginule desetine ljudi, među kojima je i mnogo male djece, a koji se pripisuje sirijskim vlastima.

Zračno-pomorski udari na Sirijsku Arapsku Republiku u subotu imali su znatni učinak na ono što vlasti Bashara Hafeza al-Assada mogu učiniti u budućnosti, kazao je ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Gavin Alexander Williamson, a britanski i francuski vojni izvori objavili su da su u napadima sudjelovali zrakoplovi Tornado, Mirage i Rafale.

Upitan je li Zapad sad u novom hladnom ratu s Ruskom Federacijom, ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Gavin Alexander Williamson je kazao da su odnosi s Ruskom Federacijom na niskim granama, no želi da Kremlj iskoristi svoj utjecaj na Bashara Hafeza al-Assada kako bi se završio rat u Sirijskoj Arapskoj Republici. (Theo Ljubić, Reuters, TASS)

Facebook Komentari