Ruska Federacija nije uspjela uvjeriti Vijeće sigurnosti UN-a da osudi saveznički napad na Siriju te je do sada dva puta već izgubila diplomatsku bitku sa Zapadom

Ruska Federacija jučer nije uspjela uvjeriti Vijeće sigurnosti UN-a da osudi napade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske Republike na Sirijsku Arapsku Republiku zbog kemijskog napada i za svoj nacrt rezolucije dobila je potporu samo Narodne Republike Kine i Bolivije.

Vijeće sigurnosti sastalo se u subotu na zahtjev Ruske Federacije peti put o Sirijskoj Arapskoj Republici nakon nedavnog kemijskog napada na Doumu. Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjene Američke Države i Francuska Republika ispalile su zbog tog napada u subotu, u zoru 105 projektila na lokalitete povezane sa sirijskim programom kemijskog oružja.

“Uvjereni smo da smo osakatili sirijski program kemijskog oružja. Spremni smo ustrajati u takvom pritisku, ako sirijski režim bude toliko nerazborit da testira našu volju”, rekla je američka veleposlanica pri UN-u, Nimrata Nikki Haley. “Ako sirijski režim ponovno upotrijebi taj otrovni plin, SAD je spreman” pucati,

“Zašto niste pričekali ishod istrage koju ste zatražili?”, pitao je nakon glasanja ruski veleposlanik pri UN-u Vasily Alekseevič Nebenzya. Optužio je SAD, Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo da su “demonstrirali otvoreno nepoštivanje međunarodnog prava”. “Nadam se da će se usijane glave ohladiti i da će to biti to”, rekao je novinarima francuske novinske agencije AFP.

Istražitelji Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) nalaze se u Sirijskoj Arapskoj Republici i u subotu su trebali početi istragu nedavnog kemijskog napada. Ruska Federacija i Sirijska Arapska Republika tvrde kako ne postoje dokazi da se takav napad doista i dogodio.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjene Američke Države i Francuska Republika branili su pred Vijećem sigurnosti svoju vojnu akciju kao legalnu. “Uvjereni smo da smo osakatili sirijski program kemijskog oružja. Spremni smo ustrajati u takvom pritisku, ako sirijski režim bude toliko nerazborit da testira našu volju”, rekla je američka veleposlanica pri UN-u, Nimrata Nikki Haley. “Ako sirijski režim ponovno upotrijebi taj otrovni plin, SAD je spreman” pucati, kazala je američka veleposlanica, a prenosi britanska novinska agencija Reuters.

“Zašto niste pričekali ishod istrage koju ste zatražili?”, pitao je nakon glasanja ruski veleposlanik pri UN-u Vasily Alekseevič Nebenzya. Optužio je SAD, Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo da su “demonstrirali otvoreno nepoštivanje međunarodnog prava”. “Nadam se da će se usijane glave ohladiti i da će to biti to”, rekao je novinarima

U obraćanju Vijeću sigurnosti, glavni tajnik UN-a Antonio António Manuel de Oliveira Guterres pozvao je sve države na “suzdržanost u ovim opasnim okolnostima i izbjegavanje bilo kakvih poteza koji bi mogli eskalirati situaciju i pogoršati patnje sirijskog naroda.”

Osam zemalja glasalo je protiv rezolucije Ruske Federacije, dok su Republika Peru, Republika Kazahstan, Savezna Demokratska Republika Etiopija i Ekvatorijalna Gvineja bili suzdržani. Da bi bila usvojena, rezolucija mora dobiti devet glasova “za”, a Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjene Američke Države, Francuska Republika, Ruska Federacija i Narodna Republika Kina ne smiju uložiti veto.

U obraćanju Vijeću sigurnosti, glavni tajnik UN-a Antonio António Manuel de Oliveira Guterres pozvao je sve države na “suzdržanost u ovim opasnim okolnostima i izbjegavanje bilo kakvih poteza koji bi mogli eskalirati situaciju i pogoršati patnje sirijskog naroda.”

Vijeće sigurnosti u utorak nije usvojilo tri nacrta rezolucije o kemijskim napadima u Sirijskoj Arapskoj Republici. Ruska Federacija je uložila veto na američki prijedlog rezolucije, a nisu prošla ni dva ruska prijedloga. Time je, očito je, Ruska Fdereacija i ovaj put izgubila diplomatsku bitku sa Zapadom, tj. sa Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Britanije i Sjeverne Irske, sa Sjedinjenim Američkim Državama i s Francuskom Republikom. (Theo Ljubić, Reuters, AFP)

Share This Article