Ministar vanjskih poslova Francuske, Jean-Yves Le Drian: Na Rusiji je da izvrši pritisak na Bashara al-Assada

"Osuđujemo svaki pokušaj kršenja izraelske sigurnosti", rekao je Jean-Yves Le Drian u razgovoru za list Le Parisien od petka. "Moramo provesti akcije u svrhu brze provedbe diplomatskog rješenja i deeskalacije sukoba", dodao je
Ad

Nakon savezničkih udara u Sirijskoj Arapskoj Republici, na Ruskoj Federaciji je da izvrši pritisak na svojeg saveznika, sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada radi pronalaženja izlaza iz političke krize, tvrdi ministar vanjskih poslova Francuske Republike, Jean-Yves Le Drian.

Francuska fregata FREMM klase FS Aquitaine, koja je kao i američki razarač USS Donald Cook (DDG-75) opremljena krstarećim projektilima sposobnima za raketni napad na vojne ciljeve u Sirijskoj Arapskoj Republici ispaljuje projektile usmjerene ka sirijskim ciljevima

“Treba se nadati kako Rusija sada razumije da se nakon vojnog odgovora moramo založiti za politički proces u Siriji koji bi omogućio izlazak iz krize. Francuska stoji na raspolaganju”, izjavio je Jean-Yves Le Drian u razgovoru za francuski dnevnik Journal du Dimanche.

Ciljevi zapadnjačkih napada bila su tri mjesta koja se povezuju s programom kemijskoga naoružanja sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada, blizu Damaska i u središnjem dijelu zemlje. Američki raketni razarač USS Donald Cook (DDG-75) krstarećim raketama „Tomahawk“ gađa sirijske kemijske i vojne ciljeve

“Samo što danas taj proces blokira Bashar Hafez al-Assad. Na Rusiji je da izvrši pritisak na njega”, dodao je on.

Po njemu, prva neophodna etapa je “početi primirjem koje bi se ovog puta poštivalo”, kao što zahtijevaju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Zračno-pomorske vojne snage SAD-a, Ujedinjenog Kraljevszva i Francuske izvele su u subotu rano ujutro zračne udare na kemijska postrojenja u Sirijskoj Arapskoj Republici u znak odmazde sirijskom režimu za upotrebu kemijskog oružja protiv svojeg naroda. Riječ je o ciljanom odgovoru Zapada nakon što je 7. travnja ove godine na sirijski grad Doumu izvršen kemijski napad u kojem su poginule desetine ljudi, među kojima je i mnogo male djece, a koji se pripisuje sirijskim vlastima.

Francuska Republika smatra da zračno-pomorski udari anglo-američko-francuskih savezničkih snaga u subotu ujutro na vojne ciljeve u Sirijskoj Arapskoj Republici moraju omogućiti obnovu procesa pregovaranja u okviru UN-a, dok se režim sprema za vojnu pobjedu a razni diplomatski pregovori su paralizirani.

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske i Francuska Republika izvršile su zračne udare na kemijska postrojenja u Sirijskoj Arapskoj Republici u subotu rano ujutro nakon što je prošlog tjedna režim predsjednika Bashara Hafeza al-Assada izvršio napad kemijskim oružjem na grad Doumu, u kojemu je ubijeno više od šezdeset civila, među kojima i mnogo nedužne djece, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Britanska premijerka Theresa Mary May je par dana prije napada na sirijske vojne ciljeve zapovijedila britanskoj ratnoj mornarici Royal Navy da razmjesti taktičke nuklearne napadne podmornice HMS Vigilant, HMS Vanguard, HMS Victorius i HMS Vengeance na položaje na kojima bi Sirijska Arapska Republika bila u dometu britanskih krsarećih raketa, kako bi bile spremne za napad na sirijsku vojsku i sirijska kemijska postrojenja za proizvodnju bojnih nervnih otrova

Ciljevi zapadnjačkih napada bila su tri mjesta koja se povezuju s programom kemijskoga naoružanja sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada, blizu Damaska i u središnjem dijelu zemlje.

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Theresa Mary May je par dana prije napada na sirijske vojne ciljeve zapovijedila britanskoj ratnoj mornarici Royal Navy da razmjesti taktičke nuklearne napadne podmornice HMS Vigilant, HMS Vanguard, HMS Victorius i HMS Vengeance na položaje na kojima bi Sirijska Arapska Republika bila u dometu britanskih krsarećih raketa, kako bi bile spremne za napad na sirijsku vojsku i sirijska kemijska postrojenja za proizvodnju bojnih nervnih otrova.  (Theo Ljubić, Reuters, Journal du Dimanche)

Facebook Komentari