Kraljevina Saudijska Arabija tvrdi da je napad na Siriju “odgovor na zločine” režima Bashara Hafeza al-Assada

Kraljevina Saudijska Arabija izrazila je jučer potporu zračnim napadima triju zapadnih zemalja na Sirijsku Arapsku Republiku, ocijenivši da je riječ o “odgovoru na zločine sirijskog režima” nakon navodnog kemijskog napada u blizini Damaska prije tjedan dana za koji Zapad okrivljuje sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada.

“Saudijska Arabija izražava punu potporu napadima koje su izveli Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Francuska u Siriji, jer oni su odgovor na zločine sirijskog režima”, rekao je jedan dužnosnik saudijskog ministarstva vanjskih poslova, a prenosi saudijska novinska agencija SPA – Saudi Press Ageny.

“Ne iznenađuje da vahabitski režim podržava tripartitnu agresiju na Sirijsku Arapsku Republiku, posebno nakon predaje njegova terorističkog instrumenta Jaysh al-Islam”, rekao je jedan izvor iz Ministarstva vanjskih poslova Sirijske Arapske Republike

Službeni Rijad je izrazio žaljenje što je međunarodna zajednica “ostala nemoćna” i što “nije odlučno djelovala” protiv režima Bashara Hafeza al-Assada, dodao je.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova tom ocjenom nije iznenađeno, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjene Američke Države i Francuska izveli su u subotu u zoru zračne napade na lokalitete povezane s programom kemijskog oružja sirijskog režima. Napad je izveden u 3,00 sata po srednjeeuropskom vremenu raketama s ratnih brodova, podmornica i borbenih zrakoplova

“Ne iznenađuje da vahabitski režim podržava tripartitnu agresiju na Sirijsku Arapsku Republiku, posebno nakon predaje njegova terorističkog instrumenta Jaysh al-Islam”, rekao je jedan izvor iz Ministarstva vanjskih poslova Sirijske Arapske Republike za sirijsku državnu televiziju SATRBC.

Pobunjenici islamističke sirijske skupine Jaysh al-Islam kontrolirali su istočnu Ghoutu kod Damaska. U nedjelju su pristali na dogovor s režimom da se evakuiraju iz grada Douma. Na taj je grad (sumnjiče se al-Assadove snage, op.a.) 7. travnja izvršen kemijski napad u kojem je poginulo najmanje između šezdeset i stotinu ljudi, među kojima je mnogo male djece, po informacijama od strane spasilačkh ekipa na mjestu događaja.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjene Američke Države i Francuska izveli su u subotu u zoru zračne napade na lokalitete povezane s programom kemijskog oružja sirijskog režima. Napad je izveden u 3,00 sata po srednjeeuropskom vremenu raketama s ratnih brodova, podmornica i borbenih zrakoplova.

Pobunjenici islamističke sirijske skupine Jaysh al-Islam kontrolirali su istočnu Ghoutu kod Damaska. U nedjelju su pristali na dogovor sa sirijkim režimom da se evakuiraju iz grada Douma. Na taj je grad (sumnjiče se al-Assadove snage, op.a.) 7. travnja izvršen kemijski napad u kojem je poginulo najmanje između šezdeset i stotinu ljudi, među kojima je mnogo male djece, po informacijama od strane spasilačkh ekipa na mjestu događaja

Riječ je o ciljanom odgovoru Zapada nakon što je 7. travnja ove godine na sirijski grad Doumu izvršen kemijski napad koji se pripisuje sirijskim vlastima, odnosno vojnim snagama režima sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada. (Theo Ljubić, Reuters, SPA, SATRBC)

Facebook Komentari