Jandroković odgovorio na pitanje je li činjenica da su SDP i HDZ zajedno izglasali IK proba za veliku koaliciju

Gost Intervjua tjedna u Točki na tjedan na N1 bio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Kako ocjenjujete primjenu novog Poslovnika?

Bio je uzbudljiv saborski tjedan. Imali smo nova pravila i dvije uzbudljive teme: Istanbulsku konvenciju i opoziv ministrice Dalić. Novi Poslovnik već sada je dao dobre rezultate. Bila je puno brža rasprava, čuli smo nekoliko vrlo zanimljivih rasprava. Ovakav Poslovnik će pokazati da ima puno kvalitetnih zastupnika koji će doći do izražaja, koji se pripremaju i razumiju. Dinamizirali smo raspravu i bila je kvalitetnija.

Jeste li potkresali krila Živom zidu, Ivanu Pernaru?

Nikome ne želimo kresati krila. Poslovnik je donijet i glasovima dijela SDP-ovih zastupnika. Procjena je bila da je novi Poslovnik kvalitetniji i pravedniji i tražit će pripreme od zastupnika. Ugled Sabora nije bio na Bog zna kakvim granama, nadam se da će ga ovo podići.

Je li Plenković jači nakon glasanja o Istanbulskoj konvenciji?

Ima razloga za zadovoljstvo. Potvrđena je vladajuća većina. Čini mi se da smo pokazali da idemo u dobrom smjeru.

Čak 16 zastupnika HDZ-a nije glasovalo za IK? Što to pokazuje?

Svjetonazorske teme su sve bitnije očito i ovo je bila takva situacija, jedinstvena. Bilo je prijepora, razgovarali smo. Smatram da glasovati o ovoj Konvenciji ne znači iskazivati svjetonazor. Meni su demokršćanske vrijednosti na srcu, ali ovo je primarno konvencija o zaštiti žena od nasilja. Jasno smo kazali da ne postoji obveza da RH u svoje zakone i obrazovni sustav ugrađuje išta povezano s rodnom ideologijom. Kada bi toga bilo možda nijedan zastupnik HDZ-a ne bi podržao Konvenciju. Iskustvo koje smo ovdje stekli je da moramo preciznije definirati što su točno svjetonazorske teme i kada bi zastupnici imali prvo glasovati po savjesti. Ne bismo voljeli da sada savjest progovara kad god netko od zastupnika ocijeni da mu se to politički isplati.

Zašto je premijer krenuo u priču oko Istanbulske konvencije?

Nije se radilo o pritiskcima, IK je bila dio predizbornog programa i bila je u programu zakonodavnih aktivnosti Vlade. Kad smo vidjeli da postoje nesigurnosti kod dijela zastupnika i javnosti, išli smo s interpretativnom izjavom. Nije bilo posebnih razloga. To je bilo pitanje zaštite od nasilja i obiteljskog nasilja. Nema nikakve velike mistike.

Što da misli prosječan glasač HDZ-a kad najvažniji ljudi u stranci govore različite stvari?

Nije samo u HDZ-u došlo do različitih pogleda. Mi smo stranka desnog centra koja okuplja širok spektar ljudi, narodnjake i demokršćane. Nije prvi put da unutar stranke imamo različite stavove o nekoj temi, zato i dobivamo toliko glasova. Ne vjerujem da ćemo izgubiti glasove.

Rekli ste da su skupovi u Zagrebu i Splitu bili politički.

Nema sumnje da je zadnji skup u Splitu imao politički karakter. Na to su se naslonili oni koji su htjeli skupiti političke bodove, to su svi oni koji su po njihovim procjenama desnije nego HDZ i koji su se u nekoliko navrata pokušali politički afirmirati, a nisu uspjeli.

Nisu li to većinski birači HDZ-a?

To su po meni nagađanja onih koji žele udariti u HDZ. U ovoj situaciji prepoznata je prilika od određenog dijela političara da se preuzme dio biračkog tijela HDZ-a. Uvjeren sam da se to neće dogoditi.

Je li činjenica da su SDP i HDZ zajedno izglasali IK proba za veliku koaliciju?

Nema to nikakve veze, te interpretacije ne odgovaraju činjenicama. Isti konsenzus se dogodio i u Njemačkoj i u Italiji. Ovdje nema govora o političkom približavanju SDP-a i HDZ-a.

HDZ nikad nije prošao transformaciju iz pokreta u političku stranku. Treba li se ta situacija iščistiti? Trebate li se konačno ograditi od krajnje desnice?

U HDZ-u nema krajnje desnice. Ne postoji nešto izvan standarda desnog centra, mislim i na stranku i biračko tijelo. Naša snaga proizlazi iz toga da smo i narodnjaci i demokršćani.

Ako bude kazni za političkog tajnika Davora Ivu Stiera, hoće li ih biti i za Brkića i za Kovača?

Predsjednik stranke bio je jasan, nikakavih penalizacija neće biti. Razgovarat ćemo ,analizirati situaciju i definirati pravila za budućnost. Naći ćemo zajednički jezik

Može li si Plenković dopusiti da penalizira ikoga od neposlušnih zastupnika?

Postoje stranačka tijela, ne radi se ovdje o samovolji predsjednika stranke. Ne očekujem nikakve dramatične lomove, vjerujem da je svima na prvom mjestu politička stabilnost. Onaj tko bi išao rušiti vladu, a dolazi iz HDZ-a ne bi činio dobro.

Ne možete rušiti svoju vladu kao 2016.?

To je bilo iznimno neozbiljno, rejting nam je pao i da nije svojom ličnošću Andrej Plenković uspio promijeniti percepciju HDZ-a danas bismo bili u oporbi. HDZ je jedina politička opcija koja može osiguati političku stabilnost i voditi zemlju.

Sjećate li se da ste ikad imali slabiju opoziciju?

Ovo je jedna situacija u kojoj se i dio oporbe koji želi biti ozbiljan mora zapitati je li ovo dobar put kojim ide. Za Hrvatsku bi bilo bolje da postoji i jaka stranka lijevog centra.

Pozicija Crkve? Postoji li granica koja se definira kao svjetovna? Dokud može ići utjecaj Crkve? Očekujete li eskalaciju svjetonazorskih pitanja?

O tim se pitanjima razgovara već nekoliko godina u svim razvijenim demokracijama. Stavovi se imaju pravo javno iznositi, a birači će odlučiti je li im ti prihvatljivo ili nije.

Je li Plenkovićeva vlada brana ultra desnim tendencijama?

Ne bih govorio da smo brana. Definirali smo novi pravac kako bismo postigli političku stabilnost.

Vaš stav o pobačaju?

Ustavni sud je jasno kazao što je moguće. Moj stav je da život počinje začećem i pobačaj treba izbjeći ako je moguće. Apsolutna zabrana nije dala rezultate ni u drugim zemljama. Treba ga svesti na najmanju moguću mjeru.

Na kome je odluka smije li se napraviti pobačaj?

Ovdje se radi o životu i teškom etičkom pitanju, meni to nije pitanje slobode nego nesretnih okolnosti, nužno zlo. Nikako ne bih definirao pravo na pobačaj kao slobodu.

Kažu da ste vi predložili Fabrisa Peruška za izvanrednog povjernika?

Bio je jedan od kandidatata i poznavao sam ga kao i neke druge kandidate. Njegov životopis i iskustvo su govorili za njega, čini mi se da smo napravili dobar izbor. Doveo je do nacrta nagodbe i vjerujem da će kompanija nastaviti uspješno funkcionirati.

Todorić žestoko optužuje Dalić, Ramljaka i Knighthead za otimanje tvrtke. Skriva li se nešto iz Lex Agrokora?

Ne. Kao glavni tajnik HDZ-a reagirao sam u krizi oko Alix Partnersa jer sam smatrao da nije dobro za cijeli proces i pitanje je što bi se dogodilo da nismo napravili promjenu koja je bila nužna. Ne mislim da je Ramljak radio loše, ali napravio je propust. Što se tiče Todorića, bio bi mnogo vjerodostojniij da dođe u Zagreb i ispriča to sve.

Najoštrije ste reagirali na aferu sa savjetnicima Ante Ramljaka. Koja je razlika u tome što Fabris Peruško sada angažira McKinsey u kojemu je radio?

McKinsey će odabrati vjerovnici i to je transparentno. Nismo znali da je podizvođač Alix Partnersa Texo Menagement u kojemu je do dan prije nego što je postao povjerenik radio Ante Ramljak.

Odnos sa HNS-om. Otkazivanjem natječaja za ERS, kurikularna reforma je, prema Borisu Jokiću, konačno dovedena do kraja.

12 članova ERS-a je izbrano, voditelj nije izabran jer nije ostvaren konsenzus. Ovo je rješenje koje bih volio da se nije dogodilo, ali je bilo nužno kako bi reforma išla dalje. To nije politizacija nego kompromisni prijedlog.

Smeta li vam što HNS svojata reformu?

Jasno mi je da žele dio individualnosti u ovoj koaliciji. Uvažavam što pokazuju što su im prioriteti, ali to ne može ići bez dogovora s HDZ-om. Reforma se tiče sviju i oko toga moramo postići konsenzus.

Predsjednica je bila sastavila privremenu Vladu. Jeste li znali za to?

Nisam to znao, ova informacija baca novo svjetlo na one trenutke političke neizvjesnosti. Osobito mi je intrigantno da je ponudila Jokiću mjesto ministra jer mi se ne uklapa u političku križaljku.

Čiju?

Moju.

Traži li HDZ zamjenu za Dinka Cvitana?

Vlada Saboru predlaže državnog odvjednika i očekujem da će to napraviti u roku.

Hoće li to biti netko drugi?

O time morate razgovrati s predsjenikom vlade, ne bi bilo primjerno da je o tome govorim

Kakav je poruka da se ulazi u cajtnot s ovako važnim izborima?

Postoje rokovi i dok je sve u rokovima ne vidim problem. Kod nas stvar tako idu.

Jokić: Pristao sam biti ministar u privremenoj vladi, što mi je nudila Predsjednica RH, a odbio sam Vrdoljaka

Todorić: Dalić mi je 16. 3. rekla: Ti ćeš se maknuti! Rek’o sam joj: Van!

Facebook Komentari