Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan poručio kako je “trebalo već davno braniti nevini sirijski narod”

Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdoğan pozdravio je zračne udare Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Francuske Republike na Sirijsku Arapsku Republiku izjavivši da je ta operacija poslala poruku sirijskom čelniku Basharu Hafezu al-Assadu.

“Zajednička operacija SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske u subotu poslala je poruku sirijskom režimu da njegovi masakri neće biti ostavljeni bez odgovora”, rekao je Recep Tayyip Erdoğan pristašama svoje vladajuće stranke AK u Istanbulu.

Upitan je li Zapad sad u novom hladnom ratu s Ruskom Federacijom, ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Gavin Alexander Williamson je kazao da su odnosi s Ruskom Federacijom na niskim granama, no želi da Kremlj iskoristi svoj utjecaj na Bashara Hafeza al-Assada kako bi se završio rat u Sirijskoj Arapskoj Republici

“Trebalo je već davno braniti nevini sirijski narod”, dodao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, prenosi britanski Reuters.

Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske i Francuska Republika izvršile su zračne udare na kemijska postrojenja u Sirijskoj Arapskoj Republici u subotu rano ujutro nakon što je prošlog tjedna režim predsjednika Bashara Hafeza al-Assada izvršio napad kemijskim oružjem na grad Doumu, u kojemu je ubijeno više od šezdeset civila, među kojima i mnogo nedužne djece, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Ciljevi zapadnjačkih napada bila su tri mjesta koja se povezuju s programom kemijskoga naoružanja sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada, blizu Damaska i u središnjem dijelu zemlje.

Britanska premijerka Theresa Mary May je par dana prije napada na sirijske vojne ciljeve zapovijedila britanskoj ratnoj mornarici Royal Navy da razmjesti taktičke nuklearne napadne podmornice HMS Vigilant, HMS Vanguard, HMS Victorius i HMS Vengeance na položaje na kojima bi Sirijska Arapska Republika bila u dometu britanskih krsarećih raketa, kako bi bile spremne za napad na sirijsku vojsku i sirijska kemijska postrojenja za proizvodnju bojnih nervnih otrova

Riječ je o ciljanom odgovoru Zapada nakon što je 7. travnja ove godine na sirijski grad Doumu izvršen kemijski napad u kojem su poginule desetine ljudi, među kojima je i mnogo male djece, a koji se pripisuje sirijskim vlastima.

Ruski vojni izvori navode da tijekom zračnih udara američkih, britanskih i francuskih snaga nisu gađane ruske snage raspoređene u Siriji, niti je pogođena ijedna ruska zračna ili pomorska baza u toj bliskoistočnoj državi.

Riječ je o ciljanom odgovoru Zapada nakon što je 7. travnja ove godine na sirijski grad Doumu izvršen kemijski napad u kojem su poginule desetine ljudi, među kojima je i mnogo male djece, a koji se pripisuje sirijskim vlastima.

“Nijedna od krstarećih raketa SAD-a i njegovih saveznika nije ušla u područje odgovornosti ruskih zračnih snaga u Tartusu i Khmeimimu”, navodi Ministarstvo obrane Ruske Federacije, a prenosi ruska novinska agencija TASS.
Britanska premijerka Theresa Mary May je par dana prije napada na sirijske vojne ciljeve zapovijedila britanskoj ratnoj mornarici Royal Navy da razmjesti taktičke nuklearne napadne podmornice HMS Vigilant, HMS Vanguard, HMS Victorius i HMS Vengeance na položaje na kojima bi Sirijska Arapska Republika bila u dometu britanskih krsarećih raketa, kako bi bile spremne za napad na sirijsku vojsku i sirijska kemijska postrojenja za proizvodnju bojnih nervnih otrova.

Ruski vojni izvori navode da tijekom zračnih udara američkih, britanskih i francuskih snaga nisu gađane ruske snage raspoređene u Siriji, niti je pogođena ijedna ruska zračna ili pomorska baza u toj bliskoistočnoj državi.
“Nijedna od krstarećih raketa SAD-a i njegovih saveznika nije ušla u područje odgovornosti ruskih zračnih snaga u Tartusu i Khmeimimu”, navodi Ministarstvo obrane Ruske Federacije

Zračno-pomorski udari na Sirijsku Arapsku Republiku u subotu imali su znatni učinak na ono što vlasti Bashara Hafeza al-Assada mogu učiniti u budućnosti, kazao je ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Gavin Alexander Williamson, a britanski i francuski vojni izvori objavili su da su u napadima sudjelovali zrakoplovi Tornado, Mirage i Rafale.
Upitan je li Zapad sad u novom hladnom ratu s Ruskom Federacijom, ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Gavin Alexander Williamson je kazao da su odnosi s Ruskom Federacijom na niskim granama, no želi da Kremlj iskoristi svoj utjecaj na Bashara Hafeza al-Assada kako bi se završio rat u Sirijskoj Arapskoj Republici. (Theo Ljubić, Reuters, TASS)
Facebook Komentari