SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska izvele zračne udare iz zrakoplova, brodova i podmornica po vojnim ciljevima Sirijske Arapske Republike

Ciljevi zapadnjačkih napada bila su tri mjesta koja se povezuju s programom kemijskoga naoružanja sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada, blizu Damaska i u središnjem dijelu zemlje.

Američke, britanske i francuske snage pogodile su Sirijsku Arapsku Republiku zračnim napadima danas rano izjutra, kao odgovor na napad kemijskim oružjem u kojemu su prošli tjedan u sirijskom gradu Doumi ubijene desetine ljudi, među kojima i mnogo male djece dok je Ruska Federacija poručila da napad neće proći bez posljedica.

Napad je izveden u 3,00 sata po srednjeeuropskom vremenu raketama s ratnih brodova, podmornica i borbenih zrakoplova.

Američke rakete gađaju ciljeve u Sirijskoj Arapskoj Republici

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump objavio je da je akcija izvedena. Dok je govorio, eksplozije su potresale Damask. predsjednik Trump je rekao da je spreman produžiti akciju sve dok al-Assadova Vlada ne prestane koristiti kemijsko oružje.

Govoreći o Basharu Hafezu al-Assadu i njegovoj ulozi u prošlotjednom kemijskom napadu u sirijskom gradu Douma, Donald John Trump je ocijenio kako to “nije djelo čovjeka nego čudovišta”.

Ruski ministar odbrane Sergey Kuzhugetovič Shoygu rekao je kako se anglo-američko-francuski napad dogodio na dan kada je dogovoreno da medjunarodni eksperti počnu istragu o uporabi bojnih otrova u sirijskom gradu Doumi.

Kraljevska ratna mornarica gađa sirijske vojne ciljeve raketama iz svojih napadnih podmornica. Britanska premijerka Theresa Mary May također je priopćila kako je ovlastila podmorničke vojne snage Ujedinjenog Kraljevstva, točnije, britansku Kraljevsku ratnu mornaricu (Royal Navy) za provedbu napada protiv Sirijske Arapske Republike te da nije riječ o intervenciji u građanskom ratu, niti o promjeni sirijskog režima. Na slici dolje je HMS Vengeance (S31)

Prema njegovim rečima nijedna od krstrećih raketa koje su lansirale SAD i njeni savezici, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska Republika nisu bile u djelokrugu ruskih raketnih stistema koji su raspoređeni u ruskim bazama na teritoriju Sirijske Arapske Republike.

Napad na Sirijsku Arapsku Republiku najveća je intervencija zapadnih sila protiv al-Assada u sedmogodišnjem građanskom ratu u toj bliskoistočnoj zemlji.

“Naredio sam oružanim snagama SAD-a da pokrenu precizne napade prema ciljevima povezanima s kapacitetima za kemijsko oružje sirijskog diktatora Bashara Hafeza al-Assada”, rekao je američki predsjednik Donald John Trump na televiziji iz Bijele kuće.

Ruski ministar odbrane Sergey Kuzhugetovič Shoygu rekao je kako se anglo-američko-francuski napad dogodio na dan kada je dogovoreno da medjunarodni eksperti počnu istragu o uporabi bojnih otrova u sirijskom gradu Doumi.

Američki predsjednik Donald John Trump izjavio je i kako je naredio precizne udare, kao odgovor na napad kemijskim oružjem u kojemu je prošli tjedan ubijeno više od šezdeset nedužnih ljudi među kojima je mnogo žena i maloljetne djece.

Američki ministar obrane, general zvan “Bijesni pas” – James Jim Norman Mattis,  izjavio je, pak, kako su zračni napadi na ciljeve u Sirijskoj Arapskoj Republici izvedeni kako bi poslali snažnu poruku sirijskom predsjedniku Basharu Hafezu al-Assadu.

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Theresa Mary May i francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron,  izjavili su kako su se Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska Republika pridružile napadu.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump objavio je da je akcija izvedena. Dok je govorio, eksplozije su potresale Damask. predsjednik Trump je rekao da je spreman produžiti akciju sve dok al-Assadova Vlada ne prestane koristiti kemijsko oružje.

Britanska premijerka Theresa Mary May također je priopćila kako je ovlastila podmorničke vojne snage Ujedinjenog Kraljevstva, točnije, britansku Kraljevsku ratnu mornaricu (Royal Navy) za provedbu napada protiv Sirijske Arapske Republike te da nije riječ o intervenciji u građanskom ratu, niti o promjeni sirijskog režima.

“Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske i njezini saveznici pokušali su iskoristiti svako diplomatsko sredstvo za zaustavljanje uporabe kemijskog oružja, ali su bili opetovano onemogućavani”, odlučno je rekla britanska premijerka Theresa Mary May, navodeći pritom ruski veto na neovisnu istragu napada u sirijskom gradu Duma, koji je ta zemlja ovaj tjedan uložila u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih Naroda.

Francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron kazao je kako je napad do sada bio ograničen isključivo na sirijska postrojenja za kemijsko oružje. Francuska fregata FREMM klase FS Aquitaine, koja je kao i USS Donald Cook (DDG-75) opremljena krstarećim projektilima sposobnima za raketni napad na vojne ciljeve u Sirijskoj Arapskoj Republici ispaljuje projektile usmjerene ka sirijskim ciljevima

“Dakle, ne postoji praktična alternativa uporabi sile koja bi spriječila sirijski režim Bashara Hafeza al-Assada u uporabi kemijskog oružja”, rekla je za britanske i svjetske medije premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Theresa Mary May.

Francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron kazao je kako je napad do sada bio ograničen isključivo na sirijska postrojenja za kemijsko oružje.

“Ne možemo tolerirati ponovnu uporabu kemijskog oružja, što je neposredna opasnost za sirijski narod i našu kolektivnu sigurnost”, kaže se u izjavi iz ureda francuskog predsjednika. Dodao je da je odgovornost sirijskog režima Bashara Hafeza al-Assada za kemijski napad na nedužne ljude, žene i djecu u sirijskom gradu Douma nedvojbena.

Po sirijskim Bijelim kacigama i nevladinoj organizaciji Syrian American Medical Society, deseci osoba ubijeni su 7. travnja u Doumi u napadu ‘toksičnim plinom’, koji Zapad pripisuje režimu Bashara Hafeza al-Assada. Zbog toga se i dogodio današnji britansko-američko-francuski napad na Sirijsku Arapsku Republiku

Visoki dužnosnik stanovitog saveza koji je u sirijskom građanskom ratu podupro predsjednika Bashara Hafeza al-Assada kazao je za britansku novinsku agenciju Reuters da će “američki napad na Siriju biti smatran ograničenim”, ako su akcije zapadnih saveznika okončane i ne bude li novih.

“Ako su napadi gotovi i ne bude li drugog kruga, to će se smatrati ograničenim”, izjavio je taj dužnosnik agenciji Reuters.

Sirijska državna televizija (SATRBC) priopćila je kako se napadu suprotstavlja “antiteroristički savez”, a ta fraza sugerira da al-Assadovi strani saveznici – Islamska Republika Iran i Ruska Federacija, možda pomažu u obrani od anglo-američko-francuskih pomorsko-zračnih udara, ocjenjuje britanska novinska agencija Reuters. (Theo Ljubić, Reuters, SATRBC)

Je li Ruska Federacija uopće spremna na ozbiljan sukob kad smatra da nema opasnosti od vojnog sukoba sa SAD-om u Sirijskoj Arapskoj Republici?

Facebook Komentari