Putin o napadu na Siriju: Povijest će presuditi u ovom slučaju, što je to već i učinila u slučaju Jugoslavije, u kojoj je Washington bio odgovoran za masakre

Američke, britanske i francuske snage pogodile su Siriju zračnim napadima rano u subotu, kao odgovor na napad kemijskim oružjem u kojemu su prošli tjedan u sirijskom gradu Dumi ubijene desetine ljudi, dok je Rusija poručila da napad neće proći bez posljedica.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručili su da Europska unija podržava savezničke udare na snage sirijskog režima i pozvali ga da prestane korisititi kemijsko oružje.

Tusk je u poruci na Twitteru napisao da “udari SAD-a, Francuske i Britanije jasno pokazuju da sirijski režim zajedno s Rusijom i Iranom ne mogu produžiti ovu ljudsku tragediju, barem ne bez cijene”.

“EU će stajati uz naše saveznike na strani pravde”, poručio je Tusk.

Juncker je pozvao sirijsku vladu da prestane koristiti kemijsko oružje.

“Ovo nije prvi puta da sirijski režim koristi kemijsko oružje protiv civila no mora biti posljednji”, poručio je Juncker u priopćenju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je kazala kako podupire saveznički napad na Siriju ocijenivši da je bio “potreban i primjeren”.

Merkel kaže kako su udari koje su izvele Sjedinjene Države, Francuska i Britanija protiv vlade predsjednika Bašara al Asada demonstrirali “međunarodnu osudu upotrebe kemijskog oružja i upozorili sirijsku vladu da ga više ne koristi”.

Iz Ureda predsjednice kažu da su u kontaktu s Vladom – s Ministarstvom vanjskih poslova i Ministarstvom obrane te da usuglašavaju zajedničku izjavu.

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović u specijalu Nove TV povodom napada u Siriji izvijestila je kako je premijer Plenković jutros poručio da se Hrvatska oslanja na informacije saveznika.

“Prema mojim informacijama, Vlada je jučer znala što se sprema. Poručili su kako budno prate situaciju”, kazala je Brkić Tomljenović.

Za Novu TV napad na Siriju komentirao je veleposlanik Rusije u Hrvatskoj, Anvar Azimov.

“Bili smo svjesni vojnih priprema SAD-a i njihovih satelita. Ali vjerujemo da će mudrost prevladati. Ne smatramo ovaj barbarski čin SAD i njihovih satelita vojnom operacijom. Ne. To je očiti znak agresije protiv suverene države. Tko im je dao pravo da pokrenu napad? Jedini tko im je to mogao dozvoliti je UN. Ali i dalje SAD i njegovi sateliti pokušavaju potkopati međunarodno pravo, ne poštivati međunarodno pravo”, kazao je Anzimov za Novu TV.

Vladimir Putin se oglasio o napadu u Siriji

“Rusija osuđuje napad na Siriju gdje ruske vojne snage pomažu zakonitoj vladi u borbi protiv terorizma. SAD i njegovi saveznici napali su civilna i vojna postrojenja u Siriji, čime krše povelju UN-a i međunarodno pravo. Ovim potezom, Washington samo potiče novi val tražitelja azila iz Sirije i čitave regije. Eskalacija krize u Siriji ima snažan učinak na cijeli sustav međunarodnih odnosa. Povijest će presuditi u ovom slučaju, što je to već i učinila u slučaju Jugoslavije, u kojoj je Washington bio odgovoran za masakre”, ustvrdio je Putin ne pojašnjavajući na što konkretno time misli.

Po njemu, Zapad je “pokazao ciničan prijezir” spram Organizacije za zabranu kemijskog oružja koja u subotu treba početi s istragom u Dumi, pokrećući “vojnu akciju ne čekajući zaključke istrage”.

“Svojim djelovanjem, SAD pogoršava humanitarnu katastrofu u Siriji, nanosi patnju civilnom stanovništvu, favorizira teroriste koji već sedam godina muče sirijski narod i izaziva novi val izbjeglica”, kazao je Kremlj, prenosi dnevnik.hr.

SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska izvele zračne udare iz zrakoplova, brodova i podmornica po vojnim ciljevima Sirijske Arapske Republike

Facebook Komentari