Popravite svoje držanje i očekuju vas mnoge pozitivne promjene

Popravite svoje držanje i očekuju vas mnoge pozitivne promjene.

Želite li izbjeći negativne posljedice lošeg držanja, počnite više pažnje obraćati na svoju kralježnicu, osobito dok ste za računalom. Koliko vam se god možda u početku uspravan položaj činio čudan ili neudoban, s vremenom će vam postati navika a početi ćete primjećivati i mnoge druge prednosti uspravnog držanja.

Kada jednom počente pravilno držati tijelo, dogodit će se ove promjene:

1. Imat ćete više energije

Kod uspravnog držanja naša dijafragma može mnogo učinkovitije funkcionirati pa se samim time popravlja i način disanja, otkrivaju fizioterapeuti. Primjerice, kod pogrbljenog je držanja naša dijafragma ograničena što može dovesti do smanjena kapaciteta pluća što pak u konačnici loše utječe na disanje.

2. Sagorjet ćete više kalorija

Dobro držanje poboljšava cirkulaciju i omogućuje nam da bolje iskoristimo kisik, a to će najbolje osjetiti oni koji vježbaju ili se bave nekim oblikom fizičke aktivnosti.

3. Smanjit će se glavobolje

Loše držanje može biti krivac za učestale glavobolje, iako toga nismo svjesni. Loš položaj leđa i zgrčeni mišići s vremenom mogu uzrokovati pritisak u glavi.

4. Oslobodit će se pritisak u zglobovima

Zbog lošeg držanja najviše pate zglobovi. Tijekom duljeg razdoblja, loše držanje može dovesti do upala i kroničnih bolova u zglobovima. Također, pati kralježnica koja se kod jako lošeg držanja može u potpunosti iskriviti.

5. Manje stresa

Nedavne studije sa Sveučilišta u Aucklandu pokazale su da se pravilno sjedenje ravno može koristiti kao mehanizam za suzbijanje stresa. Istraživači su zaključili kako pogrešno držanje loše utječe na hormone i živčani sustav te samim time i na naše raspoloženje, piše Žena.hr.

Facebook Komentari