Njemačka kancelarka i čelnici Europske unije odlučno podržali anglo-američko-francusku vojnu akciju protiv režima sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada

Njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel kazala je danas kako podupire saveznički napad na Sirijsku Arapsku Republiku ocijenivši da je bio “potreban i primjeren”.

Kancelarka Savezne Republike Njemačke kaže kako su udari koje su izvele Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske te Francuska Republika protiv vlade predsjednika Bashara Hafeza al-Assada demonstrirali “međunarodnu osudu upotrebe kemijskog oružja i upozorili sirijsku vladu da ga više ne koristi”, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Saveznici su “preuzeli odgovornost u okviru svojih uloga stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a”, rekla je između ostalog njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel

Saveznici su “preuzeli odgovornost u okviru svojih uloga stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a”, dodala je.

Angela Dorothea Merkel je u četvrtak objavila kako Savezna Republika Njemačka neće sudjelovati u takvim akcijama, no njemačka raketne fregate FGS Hessen, klase Sachsen je bila u pratnji američkog nosača aviona USS Harry S. Truman (CVN-75) klase Nimitz koji se nalazi u međunarodnim vodama nadomak Sirije, ali njena posada i naoružanje nisu sudjelovali u napadu na ciljeve u Sirijskoj Arapskoj Republici.

Njemačka raketna fregate FGS Hessen, klase Sachsen je bila u pratnji američkog nosača aviona USS Harry S. Truman (CVN-75) klase Nimitz koji se nalazi u međunarodnim vodama nadomak Sirije, ali njena posada i naoružanje nisu sudjelovali u napadu na ciljeve u Sirijskoj Arapskoj Republici.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Franciszek Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručili su danas da Europska unija podržava savezničke udare na snage sirijskog režima i pozvali ga da prestane korisititi kemijsko oružje.

“Ovo nije prvi puta da sirijski režim koristi kemijsko oružje protiv civila no mora biti posljednji”, poručio je Jean-Claude Juncker u svom jutrošnjem službenom priopćenju

Donald Franciszek Tusk je u poruci na Twitteru napisao da “udari Ujedinjenog  Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjenih Američkih Državaa i Francuske Republike jasno pokazuju da sirijski režim zajedno s Ruskom Federacijom i Islamskom Republikom Iran ne mogu produžiti ovu ljudsku tragediju, barem ne bez cijene”, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

“EU će stajati uz naše saveznike na strani pravde”, poručio je Donald Franciszek Tusk.

Donald Franciszek Tusk je u poruci na Twitteru napisao da “udari Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjenih Američkih Državaa i Francuske Republike jasno pokazuju da sirijski režim zajedno s Ruskom Federacijom i Islamskom Republikom Iran ne mogu produžiti ovu ljudsku tragediju, barem ne bez cijene”

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je pozvao sirijsku vladu da prestane koristiti kemijsko oružje.

“Ovo nije prvi puta da sirijski režim koristi kemijsko oružje protiv civila no mora biti posljednji”, poručio je Jean-Claude Juncker u svom jutrošnjem službenom priopćenju. (Theo Ljubić, Reuters, DPA)

Share This Article