NATO podržao anglo-američko-francusku vojnu akciju u Siriji u kojoj su napadnute tri lokacije, zasad nisu planirani novi napadi

Francuska fregata FREMM klase FS Aquitaine

Glavni tajnik Sjevernoatlantskog NATO Saveza, Jens Stoltenberg je podržao vojnu akciju SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske protiv sirijskog režima ocijenivši da će ona smanjiti sposobnost za daljnje napade kemijskim oružjem na sirijski narod.

“Podržavam akcije Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Francuske Republike protiv postrojenja i kemijskog oružja sirijskog režima. To će smanjiti sposobnost režima Bashara Hafeza al-Assada da dodatno napadne sirijski narod kemijskim oružjem”, kaže se u izjavi, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg – “Podržavam akcije Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Francuske Republike protiv postrojenja i kemijskog oružja sirijskog režima. To će smanjiti sposobnost režima Bashara Hafeza al-Assada da dodatno napadne sirijski narod kemijskim oružjem”

NATO Savez je dosljedno osuđivao Sirijsku Arapsku Republiku koja je nastavila koristiti kemijsko oružje i tako grubo kršiti međunarodne norme i sporazume. Korištenje kemijskog oružja neprihvatljivo je, a odgovorne osobe moraju snositi odgovornost, kaže se u izjavi.

Dodaje se kako NATO Savez uporabu kemijskog oružja smatra prijetnjom međunarodnom miru i sigurnosti i drži da je neophodno držati se Konvencije o kemijskom oružju.

U pomorsko-zračnim raketnim napadima na vojne ciljeve kemijskog naoružanja u Sirijskoj Arapskoj republici sudjelovali su američki nosač aviona USS Harry S. Truman (CVN-75) klase Nimitz u pratnji njemačke raketne fregate FGS Hessen, klase Sachsen,

Američki ministar obrane, general James Norman Jim Mattis, u vojnim krugovima znan i po nadimku “Bijesni pas” i američki general Joseph Francis “Joe” Dunford Jr. objavili su danas u Washingtonu da su napadi izvršeni na tri postrojenja te da se radi o “jednokratnom napadu”.

Američki raketni razarači USS Donald Cook (DDG-75) sa šezdeset krstarećih raketa „Tomahawk“ i raketni razarač USS Porter DDG 78 su također sudjelovali u jutrošnjoj akcji protiv režima Bashara Hafeza al-Assada

Pogođeni su istraživački centar za kemijsko oružje u blizini Damaska, skladište kemijskog oružja u blizini Homsa, te još jedno skladište kemijskog oružja, kao i važno zapovjedno mjesto kod Homsa.
Američki generali James Norman Jim Mattis i Joseph Francis “Joe” Dunford Jr. istaknuli su da se radi o “jednokratnom napadu”.
Prema Pentagonu, SAD i saveznici ispalili su više od stotinu raketa na Sirijsku Arapsku Republiku i radi se o “jednokratnom napadu” nakon dokaza da su snage sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada odgovorne za napad kemijskim oružjem na grad Douma.

Sirijski izvori tvrde da je napadnuta i zračna baza Al -Siraj zapadno od Damaska u Al-Dimasu u blizini libanonske granice kao i postrojenje u Miṣyāfu oko 170 km sjeverno od Damaska, vojna skladišta u istočnoj regiji Qalamoun, područje Kisveh južno od Damaska i brdsko područje Qasioun iznad glavnog grada

Napad je izveden u 3:00 sata po srednjoeuropskom vremenu raketama s američkih i francuskih rattnih brodova i zrakoplova, te raketama ispaljenima s jurišnih napadnih podmornica britanske Kraljevske ratne mornarice (Royal Navy). Američki Pentagon nije mogao potvrditi koliko je raketa pogodilo ciljeve.
Generali James Norman Jim Mattis i Joseph Francis “Joe” Dunford Jr. objasnili su da je cilj napada umanjiti sposobnost Sirijske Arapske Republike za napade kemijskim oružjem uz istodobnu zaštitu civila i stranih snaga u toj bliiskoistočnoj zemlji.

Britanska Kraljevska ratna mornarica -Royal Navy koja je prethodno najavila i razmjestila taktičke nuklearne napadne podmornice HMS Vigilant, HMS Vanguard, HMS Victorius i HMS Vengeance na položaje na kojima je Sirijska Arapska Republika u dometu britanskih krsarećih raketa koje su također djelovale duboko po sirijskim vojnim ciljevima

“Odredili smo ciljeve kako bismo umanjili rizike za ruske snage”, kazao je američki general Joseph Francis “Joe” Dunford Jr., dodajući da je američka vojska najavila Ruskoj Federaciji korištenje zračnog prostora.
Američki ministar obrane, general James Norman Jim Mattis je kazao kako su napadi izvršeni nakon što su pribavljeni dokazi o korištenju klora u sirijskom napadu na civile 7. travnja ove godine u gradu Douma, dok se čini da dokazi o korištenju sarina nisu toliko čvrsti.
“Uvjereni smo da je klor korišten. U ovom trenutku ne isključujemo sarin”, kazao je američki ministar obrane, general James Norman Jim Mattis, u vojnim krugovima znan i po nadimku “Bijesni pas”.

Francuska fregata FREMM klase FS Aquitaine, koja je kao i američki razarač USS Donald Cook (DDG-75) opremljena krstarećim projektilima sposobnima za raketni napad na vojne ciljeve u Sirijskoj Arapskoj Republici ispaljuje projektile usmjerene ka sirijskim ciljevima

Prema američkim dužnosnicima nema dokaza da je sirijska protuzračna obrana napala zapadne vojne zrakoplove i brodove.
Sirijski izvori tvrde da je napadnuta i zračna baza Al -Siraj zapadno od Damaska u Al-Dimasu u blizini libanonske granice kao i postrojenje u Miṣyāfu oko 170 km sjeverno od Damaska, vojna skladišta u istočnoj regiji Qalamoun, područje Kisveh južno od Damaska i brdsko područje Qasioun iznad glavnog grada.

“Odredili smo ciljeve kako bismo umanjili rizike za ruske snage”, kazao je američki general Joseph Francis “Joe” Dunford Jr., dodajući da je američka vojska najavila Ruskoj Federaciji korištenje zračnog prostora.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u subotu da je sirijska protuzračna obrana presrela većinu zapadnih raketa ispaljenih na Sirijsku Arapsku Republiku, prenosi ruska novinska agencija TASS, a ruski vojni izvori navode da tijekom zračnih udara američkih, britanskih i francuskih snaga nisu gađane ruske snage raspoređene u Siriji, niti je pogođena ijedna ruska zračna ili pomorska baza u toj bliskoistočnoj državi.
“Nijedna od krstarećih raketa SAD-a i njegovih saveznika nije ušla u područje odgovornosti ruskih zračnih snaga u Tartusu i Khmeimimu”, navodi Ministarstvo obrane Ruske Federacije.

Američki ministar obrane, general James Norman Jim Mattis, u vojnim krugovima znan i po nadimku “Bijesni pas” je kazao kako su napadi izvršeni nakon što su pribavljeni dokazi o korištenju klora u sirijskom napadu na civile 7. travnja ove godine u gradu Douma

U pomorsko-zračnim raketnim napadima na vojne ciljeve kemijskog naoružanja u Sirijskoj Arapskoj republici sudjelovali su američki nosač aviona USS Harry S. Truman (CVN-75) klase Nimitz u pratnji njemačke raketne fregate FGS Hessen, klase Sachsen, četiri američka raketna razarača su već u Sredozemlju: USS Donald Cook (DDG-75) sa šezdeset krstarećih raketa „Tomahawk“, raketni razarač USS Porter DDG 78, raketni razarač USS Carney (DDG-64) i raketni razarač USS Laboon (DDG-58), kao i dvije nuklearne podmornice, USS Georgia (SSBN-729/SSGN-729) klase Ohio i USS John Warner (SSN-785) klase Virginia, a uz njih, u blizini libanonske obale djelovala je i francuska fregata FREMM klase FS Aquitaine.

Brod Njezinog veličanstva HMS Vengeance (S31)

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Brittanije i Sjeverne Irske je protiv sirijskih ciljeva aktiviralo Kraljevsku ratnu mornaricu -Royal Navy koja je prethodno najavila i razmjestila taktičke nuklearne napadne podmornice HMS Vigilant, HMS Vanguard, HMS Victorius i HMS Vengeance na položaje na kojima je Sirijska Arapska Republika u dometu britanskih krsarećih raketa koje su također djelovale duboko po sirijskim vojnim ciljevima. (Theo Ljubić, Reuters, TASS)

Evo što Hrvatska kaže o napadu SAD-a, Francuske i Ujedinjene Kraljevine na Siriju

Putin o napadu na Siriju: Povijest će presuditi u ovom slučaju, što je to već i učinila u slučaju Jugoslavije, u kojoj je Washington bio odgovoran za masakre

SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska izvele zračne udare iz zrakoplova, brodova i podmornica po vojnim ciljevima Sirijske Arapske Republike

Facebook Komentari