Napadnuti istraživački kemijski centar u Damasku, u četvrti Barzeh skroz sravnjen sa zemljom

Ciljevi zapadnjačkih napada bila su tri mjesta koja se povezuju s programom kemijskoga naoružanja sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada, blizu Damaska i u središnjem dijelu zemlje. Američki raketni razarač USS Donald Cook (DDG-75) krstarećim raketama „Tomahawk“ gađa sirijske kemijske i vojne ciljeve

Stanovnike sirijskog glavnog grada Damask probudio je jutros prije zore niz eksplozija koje su odjekivale cijelim gradom, jako glasne čak i po ocjeni ljudi koji su navikli na zvuk teškog bombardiranja.

Deset sati nakon što su projektili pogodili mete, dim se i dalje uzdizao s ruševina istraživačkog centra u četvrti Barzeh za koji Zapad tvrdi da je bio dio tajnog sirijskog programa kemijskog oružja.

Zapovjednik američkih marinaca, Joseph Francis “Joe” Dunford Jr., načelnik Američkog združenog stožera, rekao je u Washingtonu da su s američkog raketno razarača USS Donald Cook (DDG-75) gađali centar za istraživanja, razvoj, proizvodnju i testiranje kemijskog i biološkog oružja

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjene Američke Države i Francuska Republika  napali su pomno odabrane mete diljem Sirijske Arapske Republike kao odgovor na sirijski kemijski napad u gradu Douma prije tjedan dana, no sirijska vlada Bashara Hafeza al-Assada, koju podržava Ruska Federacija, niječe da je upotrijebila ili da posjeduje takvo oružje.

Napad je Sirijski znanstveni istraživački centar gotovo sravnio sa zemljom. Centar nije daleko od istočne Ghoute, područja s naseljima i poljoprivrednim zemljištima koje je bilo najveće uporište pobunjenika koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Posljednja skupina predala se nekoliko sati nakon kemijskog napada od kojeg su sttradale desetine ljudi, najviše mala djeca, a koji je doveo do savezničkog zračnog napada, na kraju vladine ofenzive u regiji koja je trajala sedam tjedana.

Deset sati nakon što su projektili pogodili mete, dim se i dalje uzdizao s ruševina istraživačkog centra u četvrti Barzeh za koji Zapadi saveznici tvrde da je bio dio tajnog sirijskog programa kemijskog oružja.

Stojeći pored ruševina, Saeid Saeid, voditelj Odjela za polimere u tom centru, rekao je da su u tim zgradama provodili istraživanja i proizvodili sastojke za lijekove koje se ne može uvesti, uključujući za liječenje raka i protuotrove.

Zapovjednik američkih marinaca, Joseph Francis “Joe” Dunford Jr., načelnik Američkog združenog stožera, rekao je u Washingtonu da je to bio centar za istraživanja, razvoj, proizvodnju i testiranje kemijskog i biološkog oružja.

Glasnogovornik Pentagona, general-pukovnik Kenneth McKenzie, rekao je da je na taj centar ispaljeno 76 projektila i da su “uspješno uništili tri zgrade u Damasku, jednom od najjače branjenih zračnih prostora na svijetu”.

Miris požara i dima još se mogao osjetiti među ruševinama pet uništenih zgrada tijekom obilaska koji je za novinare organizirala sirijska Vlada. Srušeni nisu samo kolni ulazi u centar i jedna zgrada koja je teško oštećena. Druge zgrade uglavnom su sravnjene sa zemljom. Od nekih je ostao stajati samo jedan ugao, a betonske ploče koje su nekoć bile krovovi ili podovi vise pod čudim kutovima

Syrian firefighters are seen inside the destroyed Scientific Research Centre in Damascus, Syria April 14, 2018. REUTERS/Omar Sanadiki

Miris požara i dima još se mogao osjetiti među ruševinama pet uništenih zgrada tijekom obilaska koji je za novinare organizirala sirijska Vlada. Srušeni nisu samo kolni ulazi u centar i jedna zgrada koja je teško oštećena. Druge zgrade uglavnom su sravnjene sa zemljom. Od nekih je ostao stajati samo jedan ugao, a betonske ploče koje su nekoć bile krovovi ili podovi vise pod čudim kutovima, javlja britanska novinska agencija Reuters.

RuševinE istraživačkog centra u Damasku, u četvrti Barzeh za koji Zapad tvrdi da je bio dio tajnog sirijskog programa kemijskog oružja

Od autobusa parkiranog u blizini nije ostalo puno više od metalnog kostura jer su mu stakla raznesena, a oštećene su i obližnje palme.

Među ruševinama na rubu lokaliteta mogu se vidjeti razbacani ostaci pougljenjenih knjiga, laboratorijskih maski i rukavica, dokumenata, paketa lijekova, stolica i papira, dok na drveću vise ostaci zelene i bijele laboratorijske odjeće koje je raznio vjetar. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari