Nad Sirijom visi prijetnja američko-ruskog sukoba. Obavještajni podatci govore kako je ruska tvrdnja da je kemijski napad na grad Douma bio lažan netočna

Prijetnja američko-ruskog sukoba zbog moguće vojne akcije Zapada u Sirijskoj Arapskoj Republici visi nad Bliskim istokom, no za sada nema jasnih naznaka da će doći do napada pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump i dalje razmatra hoće li pokrenuti vojnu akciju protiv sirijskog režima, nakon posljednjeg kemijskog napada prošlog tjedna, ali velika američka borbena skupina koja plovi prema obalama Sirije potvrđuje da bi se to vrlo lako moglo dogoditi.

Američki nosač aviona USS Harry S. Truman (CVN-75) klase Nimitz isplovio je u srijedu iz luke u Virginiji, s do devedeset borbenih aviona na palubi i praćen borbenom skupinom od četiri razarača i jednom krstaricom, ali i njemačkom fregatom FGS Hessen, klase Sachsen koja je specijalizirana za protuzračnu obranu. Ova borbena skupina trebala bi doći do svog cilja na Bližnjem istoku, sljedećeg tjedna.

Američki saveznik u svim vojnim operacijama, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske svijetu je dalo do znanja da itekako razmatra sudjelovanje britanskih kraljevskih pomorskih snaga u napadu na ciljeve kemijskih i drugih vojnih postrojenja u Sirijskoj Arapskoj Republici. Britanska premijerka Theresa Mary May je zapovijedila britanskoj ratnoj mornarici Royal Navy da razmjesti taktičke nuklearne napadne podmornice HMS Vigilant, HMS Vanguard, HMS Victorius i HMS Vengeance na položaje na kojima bi Sirijska Arapska Republika bila u dometu britanskih krsarećih raketa, kako bi bile spremne za napad na sirijsku vojsku koji bi mogao uskoro početi.

Američki nosač aviona USS Harry S. Truman (CVN-75) klase Nimitz isplovio je u srijedu iz luke u Virginiji, s do devedeset borbenih aviona na palubi i praćen borbenom skupinom od četiri razarača i jednom krstaricom, ali i njemačkom fregatom FGS Hessen, klase Sachsen koja je specijalizirana za protuzračnu obranu. Ova borbena skupina trebala bi doći do svog cilja na Bližnjem istoku, sljedećeg tjedna.

Američki saveznik u svim vojnim operacijama, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske svijetu je dalo do znanja da itekako razmatra sudjelovanje britanskih kraljevskih pomorskih snaga u napadu na ciljeve kemijskih i drugih vojnih postrojenja u Sirijskoj Arapskoj Republici. Britanska premijerka Theresa Mary May je zapovijedila britanskoj ratnoj mornarici Royal Navy da razmjesti taktičke nuklearne napadne podmornice HMS Vigilant, HMS Vanguard, HMS Victorius i HMS Vengeance na položaje na kojima bi Sirijska Arapska Republika bila u dometu britanskih krsarećih raketa, kako bi bile spremne za napad na sirijsku vojsku koji bi mogao uskoro početi.

Još četiri američka raketna razarača su već u Sredozemlju: USS Donald Cook (DDG-75) sa šezdeset krstarećih raketa „Tomahawk“, raketni razarač USS Porter DDG 78, raketni razarač USS Carney (DDG-64) i raketni razarač USS Laboon (DDG-58), kao i dvije nuklearne podmornice, USS Georgia (SSBN-729/SSGN-729) klase Ohio i USS John Warner (SSN-785) klase Virginia, javlja The London Times.
Uz njih, u blizini libanonske obale nalazi se i francuska fregata FREMM klase FS Aquitaine, koja je kao i USS Donald Cook (DDG-75) opremljena krstarećim projektilima sposobnima za raketni napad na vojne ciljeve u Sirijskoj Arapskoj Republici.
Potencijalna američka vojna akcija u Siriji potakla je strahove da bi ruske snage, koje su prisutne u toj zemlji i bore se zajedno sa sirijskom vojskom, mogle otvoriti vatru na američke ili savezničke brodove ili avione koji budu sudjelovali u akciji. Ruski veleposlanik u Libanonu već je zaprijetio da će Ruska Federacija oboriti američke projektile, ali i gađati platforme s kojih budu ispaljeni.

“Naš predsjednik još nije donio odluku o mogućoj akciji u Siriji, ali ako SAD i naši saveznici odluče djelovati, biti će to u cilju obrane načela oko kojeg se svi slažemo. Sve države i svi narodi će biti ugroženi ako al-Assadu dozvolimo da normalizira uporabu kemijskog oružja”, rekla je američka veleposlanica pri UN-u Nimrata Nikki Haley.

Ruska ratna mornarica u blizini Sirijske Arapske Republike trenutno ima dvije fregate klase Admiral Grigorovich, koje su i same opremljene krstarećim projektilima, te ukupno 10-15 ratnih i pomoćnih brodova te podmornica, javlja britanska novinska agencija Reuters. Prema satelitskim snimkama, ali i izjavi neimenovanog ruskog dužnosnika, većina tih plovila udaljila se od pomorske baze u Tartusu “za vlastitu sigurnost”.
Usto, ruska vojska postavila je u Sirijskoj Arapskoj Republici svoj čuveni proturaketni sustav S-400, koji se nalazi u blizini njihove zračne baze Khmeimim, ali budući da je mobilan, može lako biti premješten na druge lokacije. S-400 može istovremeno pratiti više različitih meta i sposoban je oboriti američke krstareće projektile Tomahawk, ali nikad dosad nije testiran u borbi. Ruska Federacija ima u Sirijskoj Arapskoj Republici i stariju verziju ovog sustava, S-300. Ipak, u slučaju velikog broja raketa, ruska obrana moći će presresti dio, ali ne sve nadolazeće rakete. Što se protuzračne obrane tiče, ruska vojska ima sustave K-300 P, Bastion-P, Pancir S-1 i Buk M2.

Ruska ratna mornarica u blizini Sirijske Arapske Republike trenutno ima dvije fregate klase Admiral Grigorovich, koje su i same opremljene krstarećim projektilima, te ukupno 10-15 ratnih i pomoćnih brodova te podmornica, javlja britanska novinska agencija Reuters. Prema satelitskim snimkama, ali i izjavi neimenovanog ruskog dužnosnika, većina tih plovila udaljila se od pomorske baze u Tartusu “za vlastitu sigurnost”.

Ruska Federacija je također navodno u Sirijsku Arapsku Republiku poslala avione IL-38, tzv. lovce na podmornice, dok u sirijskom zračnom prostoru krstari i ruska verzija američkog AWACS-a, zrakoplov Beriev A-50, a u zračnoj bazi Khmeimim već ima na desetke vojnih aviona i helikoptera. Usto, može poslati dugoročne strateške bombardere izravno iz Ruske Federacije, a njeni brodovi u Kaspijskom moru već su u nekoliko navrata lansirali krstareće projektile na mudžahedinske mete u Sirijskoj Arapskoj Republici.
Načelnik glavnog stožera ruske vojske, Valery Vasilyevič Gerasimov još je u ožujku ove godine upozorio SAD da ne gađa vladino sjedište u Damasku gdje su smješteni ruski vojni savjetnici, vojna policija i mirovni promatrači. Ruski vojni izvori rekli su za ruski list Kommersant da bi bi američki napad na rusku pomorsku ili zračnu bazu u Siriji imao “katastrofalne posljedice”.

O ovoj sve ozbiljnijoj krizi oglasio se i predsjednik UN-a António Manuel de Oliveira Guterres, koji je na otvaranje izvanredne sjednice Vijeća sigurnosti upozorio da se “Hladni rat vratio na velika vrata”.

Prema Elizejskoj palači, predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron je izrazio zabrinutost i žaljenje što je Ruska Federacija stavila veto u Vijeću sigurnosti na rezoluciju o tom napadu. No, istovremeno je pomirbeno pozvao na dijalog s Ruskom Federacijom kako bi u Sirijskoj Arapskoj Republici došlo do mira i stabilnosti.

Prije nekoliko dana američki je predsjednik Donald John Trump upozorio da će kao odgovor na kemijski napad u sirijskom gradu Douma, gradu nedaleko Damaska, SAD uputiti  projektile na sirijska kemijska vojna postrojenja.

Ruska Federacija, saveznica sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada, tvrdi da nema nikakvih dokaza o kemijskom napadu u Doumi i upozorila je SAD i njegove saveznike da će oboriti zrakoplove i projektile iznad Sirijske Arapske Republike.

No, američka veleposlanica u UN-u, Nimrata Nikki Haley u petak je istaknula da je, prema procjeni Washingtona, Bashar Hafez al-Assad najmanje pedeset puta upotrijebio kemijsko oružje tijekom sedmogodišnjeg rata.

“Ne dao Bog da se netko odluči na avanturu u Siriji, s obzirom na iskustvo s Libijom i Irakom Čak i najmanji incident bi izazvao novi migrantski val prema Europi, kao i druge posljedice, što ne trebamo niti mi niti naši europski susjedi”, kazao je Sergej Viktorovič Lavrov.

“Naš predsjednik još nije donio odluku o mogućoj akciji u Siriji, ali ako SAD i naši saveznici odluče djelovati, biti će to u cilju obrane načela oko kojeg se svi slažemo. Sve države i svi narodi će biti ugroženi ako al-Assadu dozvolimo da normalizira uporabu kemijskog oružja”, dodala je veleposlanica Nimrata Nikki Haley.

I dok se američki predsjednik Donald John Trump danas nije oglašavao, francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, koji tvrdi da Francuska ima dokaze da je al-Assadova strana upotrijebila kemijsko oružje u Doumi, telefonski je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Vladimirovičem Putinom. Prema Elizejskoj palači, predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron je izrazio zabrinutost i žaljenje što je Ruska Federacija stavila veto u Vijeću sigurnosti na rezoluciju o tom napadu.

No, istovremeno je pomirbeno pozvao na dijalog s Ruskom Federacijom kako bi u Sirijskoj Arapskoj Republici došlo do mira i stabilnosti.

ruska vojska postavila je u Sirijskoj Arapskoj Republici svoj čuveni proturaketni sustav S-400, koji se nalazi u blizini njihove zračne baze Khmeimim, ali budući da je mobilan, može lako biti premješten na druge lokacije. S-400 može istovremeno pratiti više različitih meta i sposoban je oboriti američke krstareće projektile Tomahawk, ali nikad dosad nije testiran u borbi. Ruska Federacija ima u Sirijskoj Arapskoj Republici i stariju verziju ovog sustava, S-300. Ipak, u slučaju velikog broja raketa, ruska obrana moći će presresti dio, ali ne sve nadolazeće rakete. Što se protuzračne obrane tiče, ruska vojska ima sustave K-300P, Bastion-P, Pancir S-1 i Buk M2.

Za sada se ne oglašava ni ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin, ali je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije, Sergej Viktorovič Lavrov kazao da je Moskva u kontaktu s Washingtonom i razgovara o sveukupnom ozračju koje je “alarmantno”.

“Ne dao Bog da se netko odluči na avanturu u Siriji, s obzirom na iskustvo s Libijom i Irakom Čak i najmanji incident bi izazvao novi migrantski val prema Europi, kao i druge posljedice, što ne trebamo niti mi niti naši europski susjedi”, kazao je Sergej Viktorovič Lavrov.

Ruski veleposlanik u UN-u Vasily Aleksejevič Nebenzya  je kazao da je “prvi prioritet otkloniti prijetnju rata”.

Ruska Federacija je također navodno u Sirijsku Arapsku Republiku poslala avione IL-38, tzv. lovce na podmornice, dok u sirijskom zračnom prostoru krstari i ruska verzija američkog AWACS-a, zrakoplov Beriev A-50, a u zračnoj bazi Khmeimim već ima na desetke vojnih aviona i helikoptera.

Sjedinjene Američke Države su danas okrivile sirijsku vladu za smrtonosni napad kemijskim oružjem ovoga mjeseca i napale Rusku Federaciju zato što nije zaustavila svojega saveznika, sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada.

Dok izgledi za vojnu akciju predvođenu SAD-om koja bi mogla voditi sukobu s Ruskom Federacijom vise nad Bliskim istokom, Bijela je kuća optužila Sirijsku Arapsku Republiku da je izvela napad otrovnim plinom 7. travnja ove godine u kojem su ubijeni desetci ljudi u gradu Doum, nedaleko Damaska. U tom je napadu od otrovnog plina stradao veliki broj djece.

“Veoma smo uvjereni da je Sirija odgovorna i opet Rusija nije uspjela zaustaviti ih, a daljnji nedostatak njihove aktivnosti na ovoj fronti dio je problema”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Elizabeth Huckabee Sanders.

Američki obavještajni podatci pokazuju kako je ruska tvrdnja da je napad bio lažan netočna, rekla je Sarah Elizabeth Huckabee Sanders. “Naši obavještajni podatci nam kažu nešto drugo. Ne mogu ići preko toga”, rekla je ona novinarima.

“Veoma smo uvjereni da je Sirija odgovorna i opet Rusija nije uspjela zaustaviti ih, a daljnji nedostatak njihove aktivnosti na ovoj fronti dio je problema”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Elizabeth Huckabee Sanders. Američki obavještajni podatci pokazuju kako je ruska tvrdnja da je napad bio lažan netočna, rekla je Sarah Elizabeth Huckabee Sanders. “Naši obavještajni podatci nam kažu nešto drugo. Ne mogu ići preko toga”, rekla je ona novinarima.
Američki Department Of State je rekao kako Sjedinjene Američke Države imaju dokaz “vrlo visoke razine pouzdanosti” da je sirijska vlada izvela napad ali da još radi na identifikaciji mješavine upotrijebljenih kemikalija.

Američki Department Of State je rekao kako Sjedinjene Američke Države imaju dokaz “vrlo visoke razine pouzdanosti” da je sirijska vlada izvela napad ali da još radi na identifikaciji mješavine upotrijebljenih kemikalija.

Predsjednik SAD-a, Donald John Trump je rekao u srijedu kako će “doći projektili” u odgovoru na incident u Doumi. Ruska Federacija upozorava Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike protiv izvođenja bilo kakvog vojnog udara.

Stručnjaci za kemijsko oružje stigli su u Sirijsku Arapsku Republiku kako bi istražili nedavni napad otrovnim plinom.

Očekuje se da će istražitelji, koji su ovlašteni samo utvrditi je li upotrijebljeno kemijsko oružje,a ne i tko ga je upotrijebio, početi istragu incidenta u Doumi u subotu, rekla je Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) sa sjedištem u Kraljevini Nizozemskoj koja će provesti istragu.

(Theo Ljubić, Reuters, The Daily Telegraph, Interfax, The Washington Examiner)

Facebook Komentari