Marš za znanost: Teorije zavjere oko cijepljenja i klijentelizam unutar znanstvene zajednice

Marš za znanost krenuo je u 11,55 sati u Zagrebu na uglu Masarykove i Preradovićeve ulice. U Splitu je Marš krenuo u isto vrijeme okupljanjem u Đardinu, javlja N1.

Jedan od sudionika Marša je i Boris Jokić koji upozorava da se svake godine u znanost ulaže sve manje i manje. S njim se složio i Nenad Bakić.

“Hrvatska kao društvo ne ulaže ništa u znanost i kulturu. Ova zemlja još nije shvatila da je to osnova razvoja i dok ne shvati, treba marširati”, kaže Jokić i dodaje kako političari čine sve osim onoga što trebaju, slušati ljude.

“Jedino sustavnim ulaganjem u mlade može se izbjeći ova apatija koja vlada. Hrvatska ima potencijal, ali je taj potencijal sustavno izdan od onih koji vode ovu zemlju”, zaključuje Jokić.

U Maršu ove godine sudjeluju i istaknuti članovi SDP-a, Davor Bernardić i Sabina Glasovac, a viđeni su i drugi oporbeni političari, kao i Tomislav Stojak iz vladajućeg HNS-a.

Glavne poruke ovogodišnjeg Marša su teorije zavjere oko cijepljenja i klijentelizam unutar znanstvene zajednice, javlja N1.

Podsjetimo, nedovoljno ulaganje u znanost i visoko obrazovanje praćeno kreiranjem javnih politika temeljenih na predrasudama, medijsko promoviranje pseudoznanosti i praznovjerja te institucionalni klijentelizam neke su od ključnih neuralgičnih točaka hrvatskoga društva na koje žele upozoriti organizatori Marša za znanost i time se priključiti svjetskoj inicijativi za napredno i pravedno društvo temeljeno na znanosti, stručnosti i etičnosti.

Marš za znanost pokrenut je prošle godine na globalnoj razini kao odgovor na tvrdnje američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je tvrdio da čovjek nije uzrok klimatskih promjena i da one ne postoje. Iako poruke Marša za znanost nisu došle do američke administracije, što se najbolje vidi po tome da je SAD istupio iz Pariškog klimatskog sporazuma, organizatori se nadaju da će poruke sudionika doći do hrvatskih vlasti, osobito one vezane uz kurikularnu reformu.

Facebook Komentari