Hitna sjednica UN-ova Vijeća sigurnosti zbog anglo-američko-francuskih pomorsko-zračnih udara na Siriju

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Naroda danas je počelo hitnu sjednicu posvećenu Sirijskoj Arapskoj Republici na zahtjev Ruske Federacije koja traži osudu zapadnjačkih napada na režim sirijskoga predsjednika Bashara Hafeza al-Assada zbog njegovih napada kemijskim oružjem na vlastiti narod.

Na početku rasprave glavni tajnik UN-a, António Manuel de Oliveira Guterres,  pozvao je članice Vijeća sigurnosti da “djeluju u skladu s Poveljom UN-a i u okviru međunarodnog prava”, s obzirom na to da je riječ o “miru i sigurnosti”, prenosi francuska novinska agencija  AFP.

Zračno-pomorske vojne snage SAD-a, Ujedinjenog Kraljevszva i Francuske izvele su u subotu rano ujutro zračne udare na kemijska postrojenja u Sirijskoj Arapskoj Republici u znak odmazde sirijskom režimu za upotrebu kemijskog oružja protiv svojeg naroda

Britanska novinska agencija Reuters navodi da je Ruska Federacija predložila donošenje nacrta rezolucije Vijeća sigurnosti kojom bi se osudila “agresija SAD-a i njezinih saveznica na Sirijsku Arapsku Republiku kojom se krše međunarodno pravo i UN-ova povelja”.

Još se ne zna kada bi se rezolucija mogla dati na glasanje.

Malo je vjerojatno da će dobiti minimalnih devet glasova koliko je potrebno da bi se iznudio veto Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije ili Francuske Republike, smatraju diplomati.

“Ruska protuzračna obrana uopće nije djelovala, a protuzračna obrana sirijskog režima djelovala je tek nakon naših napada. Nemamo nikakvih indicija da su Rusi koristili protuzračnu obranu”, objasnio je američki general-pukovnik Kenneth McKenzie

Da bi rezolucija bila usvojena potrebno je devet glasova za i izostanak veta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske Republike, Ruske Federacije i Narodne Republike Kine.

Zračno-pomorske vojne snage SAD-a, Ujedinjenog Kraljevszva i Francuske izvele su u subotu rano ujutro zračne udare na kemijska postrojenja u Sirijskoj Arapskoj Republici u znak odmazde sirijskom režimu za upotrebu kemijskog oružja protiv svojeg naroda.

Sjedinjene Američke Države u subotu su izvijestile da su “uspješno pogodile sve ciljeve” u Sirijskoj Arapskoj Republici.

Zračno-pomorski udari na Sirijsku Arapsku Republiku u subotu imali su znatni učinak na ono što vlasti Bashara Hafeza al-Assada mogu učiniti u budućnosti, kazao je ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Gavin Alexander Williamson, a britanski i francuski vojni izvori objavili su da su u napadima sudjelovali zrakoplovi Tornado, Mirage i Rafale

Napadi zapadnih snaga protiv sirijskog režima, koji su bili “precizni, važni  i učinkoviti” zadali su takav udarac sirijskome kemijskom programu da će mu “trebati još godine da se od njih oporavi”, kazao je visoki dužnosnik Pentagona, general-pukovnik Kenneth McKenzie.

Američki general-pukovnik Kenneth McKenzie je kazao kako su snage predvođene SAD-om ispalile 105 projektila protiv tri mete, što znači da je operacija bila dvostruko veća od američkih udara prošle godine kada je SAD odgovorio na izvješća napada sirijske vlade kemijskim oružjem na civile.

Ruska protuzračna obrana uopće nije djelovala, a protuzračna obrana sirijskog režima djelovala je tek nakon naših napada, dodao je američki general-pukovnik Kenneth McKenzie na konferenciji za novinare. “Nemamo nikakvih indicija da su Rusi koristili protuzračnu obranu”, objasnio je američki general-pukovnik Kenneth McKenzie, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Izvori u uredu francuskog predsjednika Emmanuela Jean-Michela Frédérica Macrona, kazali su da su francuske snage u napadu sudjelovale zrakoplovima Mirage i Rafale fighter uz četiri raketne fregate FREMM klase, među kojima je djelovala i raketna freggata FS Aquitaine

“Sirijska protuzračna obrana nije pogodila nijedan zrakoplov ni presrela ijedan projektil ispaljen u ovoj operaciji”, kazao je general-pukovnik Kenneth McKenzie, dodavši da su snage sirijskog režima riskirale civilne žrtve pošto su svoje rakete ispalile tek nakon zapadnjačkih udara.

Zračno-pomorski udari na Sirijsku Arapsku Republiku u subotu imali su znatni učinak na ono što vlasti Bashara Hafeza al-Assada mogu učiniti u budućnosti, kazao je ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Gavin Alexander Williamson, a britanski i francuski vojni izvori objavili su da su u napadima sudjelovali zrakoplovi Tornado, Mirage i Rafale.

Upitan je li Zapad sad u novom hladnom ratu s Ruskom Federacijom, ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Gavin Alexander Williamson je kazao da su odnosi s Ruskom Federacijom na niskim granama, no želi da Kremlj iskoristi svoj utjecaj na Bashara Hafeza al-Assada kako bi se završio rat u Sirijskoj Arapskoj Republici, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Ciljevi napada Zapada bila su tri mjesta koja se povezuju s programom kemijskoga naoružanja sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada, blizu Damaska i u središnjem dijelu zemlje.
Riječ je o ciljanom odgovoru Zapada nakon što je 7. travnja na grad Doumu izvršen kemijski napad koji se pripisuje sirijskim vlastima, a u kojem su ubijeni desetci ljudi, uglavnom civila, među kojima je i mnogo djece.

Britanska premijerka Theresa Mary May je par dana prije napada na sirijske vojne ciljeve zapovijedila britanskoj ratnoj mornarici Royal Navy da razmjesti taktičke nuklearne napadne podmornice HMS Vigilant, HMS Vanguard, HMS Victorius i HMS Vengeance na položaje na kojima bi Sirijska Arapska Republika bila u dometu britanskih krsarećih raketa, kako bi bile spremne za napad na sirijsku vojsku i sirijska kemijska postrojenja za proizvodnju bojnih nervnih otrova.
Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske objavilo je kako su u operaciji sudjelovala četiri zrakoplova Tornado, britanskih Kraljevskih zračnih snaga (RAF) iz baze na Cipru i ciljeve su gađali raketama Storm Shadow.

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske objavilo je kako su u operaciji sudjelovala četiri zrakoplova Tornado, britanskih Kraljevskih zračnih snaga (RAF) iz baze na Cipru i ciljeve su gađali raketama Storm Shadow

Planiranje je uključivalo vrlo pozornu znanstvenu analizu kako bi se maksimalno razorile zalihe kemijskog oružja uz minimalni rizik za okoliš. Prvi pokazatelji govore da su precizno oružje i temeljito planiranje “rezultirali uspješnim napadom”, navelo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Britanska premijerka Theresa Mary May je par dana prije napada na sirijske vojne ciljeve zapovijedila britanskoj ratnoj mornarici Royal Navy da razmjesti taktičke nuklearne napadne podmornice HMS Vigilant, HMS Vanguard, HMS Victorius i HMS Vengeance na položaje na kojima bi Sirijska Arapska Republika bila u dometu britanskih krsarećih raketa, kako bi bile spremne za napad na sirijsku vojsku i sirijska kemijska postrojenja za proizvodnju bojnih nervnih otrova

Izvori u uredu francuskog predsjednika Emmanuela Jean-Michela Frédérica Macrona,  kazali su da su francuske snage u napadu sudjelovale zrakoplovima Mirage i Rafale fighter uz četiri raketne fregate FREMM klase, među kojima je djelovala i raketna freggata FS Aquitaine.Ciljevi napada Zapada bila su tri mjesta koja se povezuju s programom kemijskoga naoružanja sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada, blizu Damaska i u središnjem dijelu zemlje.

Riječ je o ciljanom odgovoru Zapada nakon što je 7. travnja na grad Doumu izvršen kemijski napad koji se pripisuje sirijskim vlastima, a u kojem su ubijeni desetci ljudi, uglavnom civila, među kojima je i mnogo djece. (Theo Ljubić, Reuters, AFP)

 

Facebook Komentari