Američki predsjednik Donald John Trump poručio da je ‘misija izvršena’ i ‘savršeno izveden’ udar u Siriji

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump na Twitteru je pohvalio misiju zapadnjačkih zračnih napada na sirijske ciljeve u subotu, napisavši da je “misija izvršena” i “savršeno izvedena”. 

“Savršeno izveden napad prošle noći. Hvala Francuskoj i Velikoj Britaniji na mudrosti njihovih izvrsnih vojnih snaga. Rezultat nije mogao biti bolji. Misija izvršena”, tweetao je Donald John Trump.

“Nijedna od krstarećih raketa SAD-a i njegovih saveznika nije ušla u područje odgovornosti ruskih zračnih snaga u Tartusu i Khmeimimu”, navodi Ministarstvo obrane Ruske Federacije

“Toliko ponosan na našu veliku vojsku koja će uskoro”, zahvaljujući “milijardama dolara” dodatnoga novca iz proračuna deblokiranog pod Trumpovom administracijom, “postati najbolja koju je naša zemlja ikada imala”, napisao je u drugome tweetu američki predsjednik.

Ciljevi zapadnjačkih napada bila su tri mjesta koja se povezuju s programom kemijskoga naoružanja sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada, blizu Damaska i u središnjem dijelu zemlje.

Riječ je o ciljanom odgovoru Zapada nakon što je 7. travnja ove godine na sirijski grad Doumu izvršen kemijski napad u kojem su poginule desetine ljudi, među kojima je i mnogo male djece, a koji se pripisuje sirijskim vlastima.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Brittanije i Sjeverne Irske je protiv sirijskih ciljeva aktiviralo Kraljevsku ratnu mornaricu -Royal Navy koja je prethodno najavila i razmjestila taktičke nuklearne napadne podmornice HMS Vigilant, HMS Vanguard, HMS Victorius i HMS Vengeance na položaje na kojima je Sirijska Arapska Republika u dometu britanskih krsarećih raketa koje su također djelovale duboko po sirijskim vojnim ciljevima.

Ruski vojni izvori navode da tijekom zračnih udara američkih, britanskih i francuskih snaga nisu gađane ruske snage raspoređene u Siriji, niti je pogođena ijedna ruska zračna ili pomorska baza u toj bliskoistočnoj državi.

 “Nijedna od krstarećih raketa SAD-a i njegovih saveznika nije ušla u područje odgovornosti ruskih zračnih snaga u Tartusu i Khmeimimu”, navodi Ministarstvo obrane Ruske Federacije, a prenosi ruska novinska agencija TASS.

Ciljevi zapadnjačkih napada bila su tri mjesta koja se povezuju s programom kemijskoga naoružanja sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada, blizu Damaska i u središnjem dijelu zemlje.

U pomorsko-zračnim raketnim napadima na vojne ciljeve kemijskog naoružanja u Sirijskoj Arapskoj republici sudjelovali su američki nosač aviona USS Harry S. Truman (CVN-75) klase Nimitz u pratnji njemačke raketne fregate FGS Hessen, klase Sachsen, četiri američka raketna razarača su već u Sredozemlju: USS Donald Cook (DDG-75) sa šezdeset krstarećih raketa „Tomahawk“, raketni razarač USS Porter DDG 78, raketni razarač USS Carney (DDG-64) i raketni razarač USS Laboon (DDG-58), kao i dvije nuklearne podmornice, USS Georgia (SSBN-729/SSGN-729) klase Ohio i USS John Warner (SSN-785) klase Virginia, a uz njih, u blizini libanonske obale djelovala je i francuska fregata FREMM klase FS Aquitaine.

Riječ je o ciljanom odgovoru Zapada nakon što je 7. travnja ove godine na sirijski grad Doumu izvršen kemijski napad u kojem su poginule desetine ljudi, među kojima je i mnogo male djece, a koji se pripisuje sirijskim vlastima.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Brittanije i Sjeverne Irske je protiv sirijskih ciljeva aktiviralo Kraljevsku ratnu mornaricu -Royal Navy koja je prethodno najavila i razmjestila taktičke nuklearne napadne podmornice HMS Vigilant, HMS Vanguard, HMS Victorius i HMS Vengeance na položaje na kojima je Sirijska Arapska Republika u dometu britanskih krsarećih raketa koje su također djelovale duboko po sirijskim vojnim ciljevima. (Theo Ljubić, Reuters, TASS)

Facebook Komentari