VIDEO, FOTO Evo kako je Sabor glasovao o IK i povjerenju Martini Dalić

Premijer Andrej Plenković zastupnicima je u petak podnio izvješća o sastancima Europskoga vijeća održanima u Bruxellesu 22. i 23. ožujka 2018. a nakon toga slijedi glasovanje o ratifikaciji Istanbulske konvencije i oporbenoj inicijativi za smjenu opoziva ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Na sastancima Europskoga vijeća šefovi država raspravljali su o gospodarskim pitanjima, te o pregovorima o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije.

Prije početka rasprave zasjedao je Klub zastupnika HDZ-a. Očekuje se ‘posljednja konsolidacija’ uoči izglasavanja ratifikacije Istanbulske konvencije te glasovanja o povjerenju Martini Dalić. Mediji pišu da bi ih moglo biti 10-15 protiv IK.

Nakon sastanka Kluba zastupnika a uoči glasovanja o ratifikaciji Istanbulske konvencije predsjednik Vlade Andrej Plenković kratko je rekao ‘Sve je dobro, comme il faut!’.

Saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej na press konferenciji u Saboru izjavio je da ostaje pri svom stavu da neće podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije, javlja N1.

Premijer je podnio izvješće o sastancima Europskoga vijeća održanima u Bruxellesu. ”Tema koja je bila važna bila je energetska strategija Unije. Cilj je izgraditi u cijelosti integrirano energetsko tržište”, rekao je Plenković.

HRAST-ov Hrvoje Zekanović u Saboru je premijera Andreja Plenkovića upitao o njegovim ambicijama.
Zekanović je Plenkoviću rekao da građani moraju znati kakve on ambicije ima. “Želite li se kandidirati na čelno mjesto u Europskom parlamentu, Europskoj komisiji ili negdje drugdje? To je ono što moramo znati”, rekao je Zekanović.

Plenković mu je odgovorio.

“Kolega Zekanoviću, vidim da malo nemate dobar slijed kad će biti kongres EPP-a. On će biti 2019. godine, to je izrazito velika čast za HDZ. Ja sam već na te medijske špekulacije, koje vjerojatno pušta netko poput vas, koji želi ušušurati atmosferu i pokazati da je meni nešto drugo prioritet osim obavljanja funkcije predsjednika Vlade. Moja je ambicija biti predsjednik Vlade Republike Hrvatske i ispuniti ono za što sam išao na izbore u rujnu. Vi ste s nama bili na listi i podržali naš program, pa i od vas očekujem isto, kolega Zekanoviću”, kazao je Plenković.

Mostov Miro Bulj kazao je kako Hrvatska financira EU “na štetu vlastitih građana”.

“Trebate nam reći kad ćete početi voditi suverenističku politiku, a ne biti briselski ćato”, pitao je Bulj premijera.

Plenković mu nije ostao dužan.

“Zahvaljujem zastupniče Panj, pardon, Bulj. Pala mi je na pamet serija “Čovik i po”. Kad god vi nastupate, neodoljivo me podsjećate na Franu”, rekao je Plenković Bulju.

Like Frane u seriji je tumačio Špiro Guberina.

Bulj se našao uvrijeđenim jer ga je Plenković nazvao Panjem, Jandroković mu poručio: Tko se mača laća… Budite vitez i istrpite udarac, a nemojte ovdje cendrat

Nakon njegova izvješća zatraženo je 10 replika.

…………………………………..

Glasovanje o IK:

Istabulska konvencija usvojena je sa 110 glasova za i 30 protiv.

Hrvatski Sabor danas je usvojio Istanbulsku konvenciju sa 110 glasova za, 30 protiv i dvoje suzdržanih.

Od toga je iz redova HDZ-a protiv glasalo 14 zastupnika dok je suzdržan bio njihov Ivan Šuker

HDZ-ovci koji su bili protiv su Milijan Brkić, Ante Babić, Stevo Culej, Ivan Ćelić, Marija Jelkovac, Antun Kliman, Miro Kovač, Tomislav Lipoščak, Davor Lončar, Franjo Lucić, Davor Ivo Stier, Ivan Šipić, Petar Škorić i Miroslav Tuđman.

Glasovanje o Martini Dalić:

Prošli su i Istanbulska konvencija i Martina Dalić, 76 glasova za ostanak u Vladi.

Facebook Komentari