Nakon što se američki predsjednik Trump sastao sa savjetnicima u ratnoj sobi na svojem imanju Mar-a-Lago u Palm Beachu, “nije donesena nikakva konačna odluka”

Strahovi od sukoba između Ruske Federacije, ključnoga saveznika sirijske države, i Zapada povećali su se nakon što je predsjednik SAD-a, Donald John Trump najavio projektile koji će “uskoro doći” i kritizirao Moskvu što stoji uz sirijski režim Bashara Hafeza al-Assada. Bijela kuća je nakon sastanka Donalda Johna Trumpa s timom za nacionalnu sigurnost rekla da “konačna odluka o Siriji još nije donesena”.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump se danas sastao sa svojim timom za nacionalnu sigurnost na svojem imanju Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi u tzv. ratnoj sobi (The Situation Room)  zbog stanja u Sirijskoj Arapskoj Republici, ali “nije donesena nikakva konačna odluka”, rekla je američka Bijela kuća u svom najnovijem priopćenju. 

“Nastavljamo procjenjivati obavještajne podatke i razgovarati s našim partneria i saveznicima” stoji u priopćenju koje dodaje kako će predsjednik Donald John Trump kasnije razgovarati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Jean-Michel Frédéricom Macronom i s premijerkom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Brianije i Sjeverne Irske, Theresom Mary May, prenosi brianska novinska agencija Reuters.

Američka ratna mornarica je jučer objavila da je borbena skupina, predvođena nosačem zrakoplova USS Harryjem S. Trumanom (CVN-75) klase Nimitz, krenula prema Bližnjem Istoku.

Američki predsjednik Donald John Trump je u četvrtak relativizirao vlastito ranije upozorenje na Twitteru o vojnom napadu na Sirijsku Arapsku Republiku nakon kemijskog napada na civile kazavši da bi napad “mogao biti vrlo uskoro ili ne tako skoro uopće”.

“Nikad nisam rekao kada bi se dogodio taj napad na Siriju”, napisao je Donald John Trump na Twitteru.

Predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron je u četvrtak rekao kako Francuska ima “dokaz” da je sirijski režim uporabio kemijsko oružje 7. travnja blizu Damaska i odlučit će na vrijeme dogovorno sa Sjedinjenim Američkim Državama o mogućim napadima odmazde.

U kemijskom napadu na sirijski grad Douma, u Istočnoj Ghouti, posljednjem pobunjeničkom uporištu na vratima Damaska, ubijeno je više šezdeset i stotinu osoba, prema navodima Bijelih kaciga, spasilačkih služba i nevladinoj udruzi Sirijsko-američko liječničko društvo. U tom napadu oginuo je veliki broj male djece.

“Imamo dokaz da je prošli tjedan, prije deset dana, kemijsko oružje korišteno, barem klor, i da ga je uporabio režim predsjednika Bashara Hafeza al-Assada”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron.

U kemijskom napadu na sirijski grad Douma, u Istočnoj Ghouti, posljednjem pobunjeničkom uporištu na vratima Damaska, ubijeno je više šezdeset i stotinu osoba, prema navodima Bijelih kaciga, spasilačkih služba i nevladinoj udruzi Sirijsko-američko liječničko društvo. U tom napadu oginuo je veliki broj male djece, javlja britanski BBC.

“Odlučit ćemo u doglednom roku, kada ocijenimo da je to najkorisnije i najučinkovitije”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron za televiziju TF1.

“Imamo dokaz da je prošli tjedan, prije deset dana, kemijsko oružje korišteno, barem klor, i da ga je uporabio režim predsjednika Bashara Hafeza al-Assada”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron.

Američki portal The Washington Examiner, također se pozivjući na izvor iz Pentagona, objavio kako je američki raketni razarač USS Donald Cook (DDG-75) sa šezdeset krstarećih raketa „Tomahawk“ napustio luku u Cipru i krenuo prema međunarodnim vodama nadomak obala Sirijske Arapske Republike. Njemu se pridružuje i američki raketni razarač USS Porter DDG 78 koji se već nalazi u vodama nadomak sirijske obale. Američka ratna mornarica također je jučer objavila da će borbena skupina, predvođena nosačem zrakoplova USS Harryjem S. Trumanom (CVN-75) klase Nimitz, krenula u srijedu prema Bližnjem Istoku.

Ruski ratni brodovi napustili su danas pomorsku bazu Tartus u Sirijskoj Arapskoj Republici, javlja britanski Reuters, pozivajući se na rusku agenciju Interfax.

Ruski ratni brodovi napustili su danas pomorsku bazu Tartus u Sirijskoj Arapskoj Republici, javlja britanski Reuters, pozivajući se na rusku agenciju Interfax. General-pukovnik Vladimir Anatoljevič Šamanov, predsjednik odbora za obranu u Donjem domu ruskog parlamenta, rekao je da se brodovi povlače iz te sredozemne luke zbog vlastite sigurnosti.

General-pukovnik Vladimir Anatoljevič Šamanov, predsjednik odbora za obranu u Donjem domu ruskog parlamenta, rekao je da se brodovi povlače iz te sredozemne luke zbog vlastite sigurnosti.

“To je redovita praksa”, kada postoji prijetnje napadima, citira Vladimira Anatoljeviča Šamanova, ruska novinska agencija Interfax.

Američki predsjednik Donald John Trump – “Vrlo smo zabrinuti, kad se ovakva stvar dogodi, radi se o humanosti. Govorimo o humanosti. I ne može se dozvoliti da se to događa. Proučit ćemo taj barbarski čin i istražiti što se događa. Pokušat ćemo uvesti ljude unutra jer, kako znate, to (grad Douma) je u okruženju, pa je vrlo teško uvesti ljude unutra, jer nije samo pogođeno, opkoljeno je. A ako su nevini, zašto ne dozvoljavaju ljudima da uđu unutra i dokažu. Jer kao što znate, (Sirijci) tvrde da nisu izveli napad. Stoga, ako je to Rusija, ako je Sirija, ako je Iran, ako su svi skupa, naći ćemo način i znat ćemo odgovore vrlo brzo”

Britanska premijerka Theresa Mary May sazvala je jučer sastanak kabineta na kojemu je s ministrima razgovarala o Siriji rezutat kojega je, prema pisanju medija na Otoku, bio pridruživanje Londona vojnoj reakciji na kemijski napad u Sirijskoj Arapskoj Republici.

Prema pisanju britanskog konzervativnog dnevnog lista ogromne tiraže, The Daily Telegraph, britanska premijerka Theresa Mary May je zapovijedila britanskoj ratnoj mornarici Royal Navy da razmjesti taktičke napadne podmornice na položaje na kojima bi Sirijska Arapska Republika bila u dometu raketa, kako bi bile spremne za napad na sirijsku vojsku koji bi mogao početi već u četvrtak u noći.

“Napad kemijskim oružjem koji se dogodio u subotu u Doumi u Siriji bio je šokantan i barbarski čin”, rekla je britanska premijerka Theresa Mary May novinarima u Birminghamu. “Na uporabu kemijskog oružja mora se reagirati”, zaključila je.

Britanska TV postaja Sky News je javila kako će premijerka Theresa Mary May od svojih ministara zatražiti da odobre uključivanje Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u vojnu akciju protiv sirijske infrastrukture kemijskoga naoružanja.

“Napad kemijskim oružjem koji se dogodio u subotu u Doumi u Siriji bio je šokantan i barbarski čin”, rekla je britanska premijerka Theresa Mary May novinarima u Birminghamu. “Na uporabu kemijskog oružja mora se reagirati”, zaključila je. (Theo Ljubić, Reuters, BBC, The Daily Telegraph, Interfax, Sky News, The Washington Examiner, TF1)

 

 

Share This Article