Bunjac objasnio zašto Živi zid neće glasovati o IK

Političke aktualnosti u Novom danu komentirao je saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac.

Danas se u Saboru glasa o ratifikaciji Istanbulske konvencije, ali i opozivu Martine Dalić. Što očekujete?

“Na neki način glasnja su zanimljiv jer postoje određena previranja, ali najvjerojatnije će Konvencija proći, a oporba neće imati dovoljno ruku za opoziv ministrice Dalić. Čak ta stvar s Martinom Dalić nije u rukama oporbe.”

U čijim je?

“Milsim da je prije svega u rukama Amerikanaca. Ako su zadovoljni nagodbom u Agrokoru onda će dopustiti da ostane, ako ne, vjerojatno će potaknuti pobunjenike da sruše Plenkovićevu Vladu do kraja.”

Živi zid se nije izjašnjavao o Istanbulskoj konvenciji, koji su vaši razlozi?

“Mi nismo o Istanbulskoj raspravljali niti ćemo danas glasati. Mi se protivimo podjelama koje nameću HDZ i SDP, okreću priajtelja protiv priajtelja, susjeda protiv susjeda, brata protiv brata. Očekujemo da se hrvatski narod ujedini, da se srede korupcija, nepotizam…”

Kako komentirate jučerašnji prosvjed u Splitu? Mnogi su izrekli svoje stavove protiv vladajuće koalicije?

“Definitivno da se određenim stranaka dogodila polarizaicja, kako među članstvom, tako i zastupnicima. Nije to samo HDZ, tu je klub u kojem je HSLS, podijelio se i klub Mosta… Istanbulska konvencija nije samo tehničko pitanje, tu su i svjetonazor, vrijednosni stavovi. Uzavrle su se strasti da su se ljudi počeli međusobno vrijeđati pa čak se pokazuje i mržnja. To nije dobro za hrvatsko društvo.”

Konvencija je donijela podjele u HDZ-u, Hrast je izašao iz koalicije. Koliko je većina sada stabilna?

“Parlamentarna većina je u biti tehnička još od kada je lex Agrokor stupio na snagu, kada je premijer izbacio Most. Održava se isključivo na interesima, uz pomoć DORH-a koji drži Sauchu i nekoliko ruku Milana Bandića. To je većina koja nema legtimitet, nije ga dobila na izborima jer je HNS išao s SDP-om potpisao sporauzm, potpisao da neće ići s HDZ-om. Oni su definitivno prevarili birače. Nova većina bi se trebala formirati na prijevremenim izborima.”

Jesu li prijevremeni izbori u interesu građana?

“Ja mislim da jesu. Pad Vlada Tihomira Oreškovića donio je dobro Hrvatskoj, pa i HDZ-u koji je maknuo nametnutog premijera. Prijevremeni izbori su normalni u sustavu demokracijem, mislim da bi donijeli stabilnost. Plenković ne da ne može kontrolirati većinu, ne može kontrolirati niti svoju stranku. Postavlja se pitanje može li takav čovjek provoditi reforme koje su neophodne.”

Kako bi završili ti prijevremeni izbori?

“Mislim da bi Plenković išao na eliminaciju stranačke oporbe, da ti neki zastupnici više ne bi bili na listama. Mislim da bi isto napravio i SDP i onda bi HDZ i SDP koalirali jer bi mi toliko narasli, a ni pod koju cijenu ne bi smo išli s njima.”

Bi li mogle tu nešto napraviti neke druge stranke?

“Nešto bi izgubio Most, ali to bi se prelilo nekom drugome, Hrastu, Neovisnima za Hrvatsku, ali ne bi došlo do promjere velikog omjera.”
Je li po vama bolje da bude velika koalicija?

“To je prije svega plan Njemačke, Angele Merkel. Ona ima veliku koaliciju i želi da se to napravi i u Hrvatskoj. Istanbulska konvencija služi kao testiranje javnosti bi li ona prihvatila veliku koaliciju.”

Koliko je jaka oporba u HDZ-u?

“U svakom slučaju mislim da je to oporba koja nije vjerodostojna da bi zastupala svjetonazor, savjest, nego interese. Tu prije svega mislim na gospodina Stiera. Plenković je svjestan problema i ima već plan B. A plan B je koalicija s SDP-om.”

Koliko ste zadovoljni radom oporbe?

“Razočaran sam. To je oporba koja je u kohabitaciji s HDZ-om i nije prava oporba.

Kako komentirate rad izvanrednog povjerenika za Agrokor, Fabrisa Peruška?

“Peruško se služi prisilom, tjera diirektore da potpišu ugovore koji nisu sasvim zakoniti. On je u svakom slučjau predstavnik HDZ-a.”
Sljedeći tjedan je sjednica Odbora za gospdoarstvo na kojoj bi trebao biti i Peruško. Bili ste na prošloj, na kojoj su svjedočili Martina Dalić i Ante Ramljak.
“Naravno, ta je opisana kao birljantna, trijumf Vlade, a nakon tri dana Ramljak je podnio ostavak. To su ti medijski spinovi. Vlada ima veliki PR, troši milijune, želi javnosti poslati sliku, ali onda brzo se dogodi nešto kontradiktorno. Ramljak je svakako u sukobu interesa, u bilo kojoj drugoj državi bio bi optužen. No sve ide dalje po zacrtanom planu koji je prije svega stvorila Martina Dalić i Vlada Andreja Plenkovića.”

Spomenuli ste nekoliko puta da želite još više jačati, je li to na temelju anketa?

“Ne opterećujemo se ankemata, najvjerodostojnija anketa su izbori, ali ono u što se mi pouzdamo je naš rad, sukladnost naših djela i riječi. Radimo puno na organiziciji stranke i kadrovskim rješenja i to ćemo na skorašnjem kongresu stranke pokazati. Ne samo program, nego i ljude s kojima planiramo rješavati probleme u onom trenu kad ćemo moći participirati u vrast.”

Facebook Komentari