Američki predsjednik Donald John Trump ponovo želi članstvo SAD-a u Transpacifičkom partnerstvu – TPP

Američki predsjednik Donald John Trump je u utorak također rekao da će oživjeti američke ekonomske sankcije protiv Islamske Republike Iran. One će kazniti strane tvrtke koje posluju s Teheranom i zatim potkopati ono što je nazvao "strašnim, jednostranim dogovorom koji nikad i nije trebao biti sklopljen"

Američki predsjednik Donald John Trump rekao je da će se Sjedinjene Američke Države pridružiti Transpacifičkom partnerstvu, multinacionalnom trgovinskom savezu iz kojeg je njegova administracija izišla prošle godine, ponudi li “temeljno bolje” uvjete od onih koje je osigurala na prijašnjim pregovorima.

Njegovi komentari na Twitteru u četvrtak navečer objavljeni su samo nekoliko sati nakon što je neočekivano naznačio da bi se SAD mogao ponovno priključiti Transpacifičkom partnerstvu, čije su članice Commonwealth Australija, Negara Brunei Darussalam, Kanada, Republika Čile, Japan, Malezija, Sjedinjene Meksičke Države, Novi Zeland, Republika Peru, Republika Singapur i Socijalistička Republika Vijetnam.

Države TPP-a, Transpacifičkog partnerstva

Predsjednik Donald John Trump je ranije u četvrtak republikanskim senatorima rekao da je pozvao američkoga trgovinskog predstavnika Roberta Emmeta Lighthizera i ekonomskog savjetnika Bijele kuće Lawrencea Larryja Alana Kudlowa da ponovno započnu pregovore.

U svojoj poruci na Twitteru ustvrdio je da će se Sjedinjene Američke Države “priključiti TPP-u samo ako dogovor bude temeljno bolji od onoga koji je predložen bivšem američkom predsjedniku Baracku Obami.

“Ako je istinito, pozdravljam to”, rekao je japanski ministar financija Tarō Asō novinarima nakon sastanka japanske Vlade u petak i prije tvitta američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa. Tarō Asō je dodao da se te činjenice moraju provjeriti.

Mi već imamo bilatteralne dogovore sa šest od jedanaest država u TPP-u i radimo na tome da se dogovorimo s gospodarski najvećom od tih zemalja, Japanom, koji nas je u trgovinskom smislu godinama teško pogađao!” – istaknuo je američki predsjednik Donald John Trump.

Kreatori politika na azijsko-pacifičkom prostoru u petak su skeptično odgovorili na prvotnu objavu o mogućnosti američkog priključenja trgovinskom sporazumu.

“Ako je istinito, pozdravljam to”, rekao je japanski ministar financija Tarō Asō novinarima nakon sastanka japanske Vlade u petak i prije  tvitta američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa. Tarō Asō  je dodao da se te činjenice moraju provjeriti.

“Pokaže li se da SAD iskreno želi ponovno u savez, to će pokrenuti posve nov proces”, kazala je premijerka Novog Zelanda, Jacinda Kate Laurell Ardern novozelandskim i svjetskim medijima, odnosno njihovim novinarima akreditiranima u Aucklandu.

Donald John Trump je “osoba koja može temperamentno promijeniti mišljenje i onda sljedeći dan reći nešto drugo”, rekao je Tarō Asō.

Premijerka Novog Zelanda, Jacinda Kate Laurell Ardern također je izdvojila izazove američkog priključenja savezu TPP – The Trans-Pacific Partnership, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

“Pokaže li se da SAD iskreno želi ponovno u savez, to će pokrenuti posve nov proces”, kazala je premijerka Novog Zelanda, Jacinda Kate Laurell Ardern novozelandskim i svjetskim medijima, odnosno njihovim novinarima akreditiranima u Aucklandu.  (Theo Ljubić, Reuters)

Share This Article