Ogorec: Situacija na Bliskom istoku je ozbiljna. Slične situacije nije bilo od kubanske krize

Više od 70 poginulih u napadu na Dumu posljednje uporište pobunjenika u Istočnoj Guti području u okolici Sirijskog glavnog grada Damaska. Stručnjaci su potvrdili kako je do napada došlo plinom za što se optužuje Asadov režim. Sve to izazvalo je žestoku reakciju Američke Vlade koja smatra da iza svega stoje Asadovi Saveznici Rusi. Sastalo se i vijeće sigurnosti UN-a.

O eskalaciji vojnih i političkih sukoba u Siriji u Studiju 4 govorili su stručnjak za sigurnost Marinko Ogorec i politolog Vedran Obućina, stručnjak za Bliski istok.

“Situacija je ozbiljna. Slične situacije nije bilo od kubanske krize. U Siriji su Amerikanci i Rusi malo previše blizu i konfrontiraju se nego što bi trebali”, kazao je Marinko Ogorec.

Za američkog predsjednika Donalda Trumpa je rekao da je nepredvidiv i da ga uvijek ga se treba uzeti ozbiljno. Upozorio je kako upotreba kemijskog oružja nije dokazana. “Najveći je problem što na Zapadu više nema potrebe dokazivati da se nešto događa.

Primjer je i pokušaj atentata na agente u Veikoj Britaniji za što je bez dokaza optužena Rusija. Asad upotrebom konvencionalnog oružja pobjeđuje na terenu i nelogično je da se dovodi u situaciju da ga se napada zbog upotrebe zabranjenog oružja. Zašto Zapad degradira osnovno načelo prava i demokracije – da je netko nevin dok mu se krivnja ne dokaže”, rekao je Ogorec.

Vedran Obućina je kazao kako se konfrontiraju dva velika igrača i onaj tko gubi – gubi u globalnoj igri. “Pobjeda Rusije ovdje bi značila ukidanje unipolarnosti američke sile u svijetu, a ako bi Rusija izgubila to bi značilo da Zapad još uvijek ima snage upravljati političkim procesima na globalnoj razini”, rekao je. Vojna akcija se može dogoditi onda kad se dokaže da je kemijsko oružje upotrebljeno, s jedne ili druge strane, smatra. Međutim, to još uvijek nije dokazano na međunarodnoj razini jer inspektori ne mogu izići na teren.

“Iskustva iz prošlosti govore da se krivnja može uperiti. Ako bi se optužila vlast u Damasku – nema druge opcije osim postavljanja vojnih trupa u Siriji. To znači pojačavanje borbi i jačanje nesigurnosti na Bliskom istoku”, rekao je Obućina. Smatra kako se radi o ‘proxy ratu’ i hladnom ratu između Irana i Izraela iako oni nisu spremni gađati jedni druge. “Iranci iako gube, računaju na Hezbolah i Hamas. Najvažnija stvar su sada izbori i unutarnja situacija u Libanonu”, dodao je.

I Ogorec i Obućina slažu se kako je svijet na rubu globalnog sukoba, a Europa bi se trebala probuditi i zauzeti mjesto medijatora.

Britanska premijerka Theresa Mary May naredila Kraljevskoj ratnoj mornarici da razmjesti taktičke napadne podmornice na položaje na kojima bi Sirijska Arapska Republika bila u dometu raketa

Premijer Države Izrael, Benjamin “Bibi” Netanyahu pozvao na djelovanje protiv sirijskog režima te naglasio kako neće dopustiti Islamsloj Republici Iran da uspostavi vojnu nazočnost u Sirijskoj Arapskoj Republici

Ministar obrane SAD-a, James Jim Norman Mattis zvani “Bijesni pas”: Američka vojska spremna je za vojnu opciju u Siriji, ako to bude potrebno

Rusi prate kretanje američkih ratnih brodova prema Siriji. Pored dva raketna razarača, SAD šalje i nosač zrakoplova USS Harry S. Truman (CVN-75)

Facebook Komentari