Merkel isključila njemačko sudjelovanje u eventualnom napadu na Siriju. Macron izjavio kako Francuska ima dokaz o sirijskoj uporabi kemijskog oružja

Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron je danas izjavio da će na vrijeme i u dogovoru sa SAD-om odlučiti o francuskom sudjelovanju u mogućim napadima odmazde, no njemačka kancelarka Angela DorotheaMerkel to je isključila.Kancelarka Savezne Republike Njemačke, Angela Dorothea Merkel je, međutim, dala potporu akciji poručivši da treba “učiniti sve” kako bi se jasno dalo do znanja da je upotreba kemijskog oružja neprihvatljiva.

Kancelarka Savezne Republike Njemčke, Angela Dorothea Merkel isključila je danas mogućnost sudjelovanja njemačkih vojnih snaga Bundeswehr u eventualnim vojnim napadima u Sirijskoj Arapskoj Republici.

„SR Njemačka u eventualnim napadima, i to moram naglasiti – eventualnim – jer još nema nikakve odluke, neće sudjelovati“, rekla je  kancelarka Angela Dorothea Merkel nakon razgovora s premijerom Kraljevine Danske, Larsom Løkkeom Rasmussenom u Berlinu, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Ona je istodobno naglasila kako treba „učiniti sve“ da se jasno dade do znanja kako je upotreba kemijskog oružja neprihvatljiva.

„SR Njemačka u eventualnim napadima, i to moram naglasiti – eventualnim – jer još nema nikakve odluke, neće sudjelovati“, rekla je kancelarka Angela Dorothea Merkel nakon razgovora s premijerom Kraljevine Danske, Larsom Løkkeom Rasmussenom u Berlinu

„Za Njemačku to znači da podržava aktivnosti Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Organizacije za zabranu kemijskog oružja“, rekla je njemačka kancelarka Anglea Dorothea Merkel.

I kancelarka Merkel i danski premijer Rasmussen su odbili komentirati prijetnje američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa o napadima na Sirijsku Arapsku Republiku.

I ministar vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Heiko Josef Maas je tijekom posjeta Republici Irskoj naglasio kako od SR Njemačke zasad nitko nije tražio uključivanje u eventualni napad na Sirijsku Arapsku Republiku, ali je naglasio kako zapadni partneri moraju po pitanju Sirije „djelovati jedinstveno“.

“Imamo dokaz da je prošli tjedan, prije deset dana, kemijsko oružje korišteno, barem klor, i da ga je uporabio režim predsjednika Bashara Hafeza al-Assada”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron

U međuvremenu je objavljeno kako Francuska Republika ima “dokaz” da je sirijski režim uporabio kemijsko oružje 7. travnja ove godine blizu Damaska i odlučit će na vrijeme dogovorno sa Sjedinjenim Američkim Državama o mogućim napadima odmazde rekao je danas predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron.

“Imamo dokaz da je prošli tjedan, prije deset dana, kemijsko oružje korišteno, barem klor, i da ga je uporabio režim predsjednika Bashara Hafeza al-Assada”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, prenosi francuska novinska agencija AFP.

U  kemijskom napadu na sirijski grad Douma u Istočnoj Ghouti, posljednjem pobunjeničkom uporištu na vratima Damaska, ubijeno je više od 40 osoba, prema navodima Bijelih kaciga, spasilačkih služba i nevladinoj udruzi Sirijsko-američko liječničko društvo.

Prema pisanju britanskog konzervativnog dnevnog lista ogromne tiraže, The Daily Telegraph, britanska premijerka Theresa Mary May je zapovijedila britanskoj ratnoj mornarici Royal Navy da razmjesti taktičke napadne podmornice na položaje na kojima bi Sirijska Arapska Republika bila u dometu raketa, kako bi bile spremne za napad na sirijsku vojsku koji bi mogao početi već u četvrtak u noći.

“Odlučit ćemo u doglednom roku, kada ocijenimo da je to najkorisnije i najučinkovitije”, rekao je za televiziju TF1 francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron.

I predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump, a Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron je rekao da je s njim u svakodnevnom kontaktu, također nije jasno naznačio rokove  napada koje je u srijedu najavio da su neminovni.

“Treba sirijskom režimu izbiti mogućnost uporabe kemijskog oružja”, ponovio je francuski predsjednik.

Britanska TV postaja Sky News je javila kako se očekuje da će premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May od svojih ministara zatražiti da odobre uključivanje Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u vojnu akciju protiv infrastrukture kemijskoga naoružanja Sirijske Arapske Republike.

Inzistirao je na činjenici da će mogući napadi slijediti “kada budemo imali provjerene sve informacije”.

Prema pisanju britanskog konzervativnog dnevnog lista ogromne tiraže, The Daily Telegraph, britanska premijerka Theresa Mary May je zapovijedila britanskoj ratnoj mornarici Royal Navy da razmjesti taktičke napadne podmornice na položaje na kojima bi Sirijska Arapska Republika bila u dometu raketa, kako bi bile spremne za napad na sirijsku vojsku koji bi mogao početi već u četvrtak u noći.

Britanska TV postaja Sky News je javila kako se očekuje da će premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May od svojih ministara zatražiti da odobre uključivanje Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u vojnu akciju protiv infrastrukture kemijskoga naoružanja Sirijske Arapske Republike. (Theo Ljubić, The Daily Telegraph, AFP, DPA, Sky News, TF1)

Facebook Komentari