Izraelci žele kod nas izgraditi tvornicu streljiva, evo koliko je to radnih mjesta

Već se u više navrata iz Ministarstva obrane RH moglo čuti kako projekt nabave izraelskog višenamjenskog borbenog aviona F-16 c/d Barak otvara brojne mogućnosti za buduću industrijsku suradnju dviju zemalja, što posljednjih dana poprima i sve konkretnije obrise. Nakon što je u ranim satima ponedjeljka hrvatski pilot pukovnik Željko Ninić iz zračne baze Ramat David na sjeveru Izraela prvi put testirao moćnu “šesnaesticu”, već jučer su na tri lokacije u Državi Izrael hrvatsku delegaciju ugostili čelni ljudi i stručnjaci Elbita, 26. najveće vojnoindustrijske, privatne, tvrtke na svijetu, piše Večernji.

Riječ je o jednom od glavnih dobavljača izraelske vojske, a surađuju s vojskama još 50 zemalja. Elbit, tvrtka sa 12.500 zaposlenih i s 30-godišnjom tradicijom iskazala je interes strateškog ulaganja u izgradnju tvornice streljiva, koju Hrvatska još nema, a mogući partner mogao bi im biti HS Produkt.

Kako su temelj buduće sposobnosti HRZ-a, dakako, i piloti, Elbit je iskazao i interes strateškog partnerstva na jačanju pilotske škole u Zadru. Također, Izraelci imaju namjeru investirati u strateško partnerstvo sa Zrakoplovno-tehničkim centrom u Velikoj Gorici čime bi se omogućio i ulazak Centra u nove poslove održavanja komercijalnih aviona.Također, najavljena je i mogućnost osnivanja regionalnog cyber security centra.

U proizvodnim pogonima u Netanyi hrvatskim novinarima i predstavnicima MORH-a predstavljeni su radio-komunikacijski i integrirani borbeni sustavi, sustavi cyber sigurnosti i najnaprednija elektronska vojna oprema današnjice. Ponos tvrtke svakako je simulator leta kojeg je tvrtka razvila, a koji se u naprednijim verzijama kasnije pretvorio u simulator za F-16, danas najnapredniji na svijetu.

Elbitovi djelatnici, predvođeni dvojicom potpredsjednika, predstavili su i integrirani radio-komunikacijski sustav kojim se u realnom vremenu može, ne samo upravljati postrojbama, nego i vatrom po neprijatelju.

Potencijal 800 radnih mjesta

U Haifi su, pak, prikazani proizvodi zrakoplovnog odjela tvrtke Elbit koja godišnje proda milijardu dolara vrijedne opreme i dijelova, a bavi se i održavanjem i poboljšanjima na istočnim i zapadnim zrakoplovima, podjednako na transportnim helikopterima i avionima ili borbenim avionima tipa Su-25, Mirage 2000 ili F-16. Naročito su ponosni na razvoj pilotskih kaciga uvezanih s elektronskim borbenim i navigacijskim sustavima zrakoplova. No, ono najvažnije, iskorakom u obnovu naših obrambenih zračnih snaga prepoznaje se dodatni pozitivni učinak kroz izravna i neizravna ulaganja kroz potencijal otvaranja oko 800 novih radnih mjesta širom Hrvatske koji imaju potencijal od 3-4 milijarde kuna većinom izvoznih prihoda kroz sljedećih 10-ak godina, kao reciprocitet u odnosu na ono što će Hrvatska kupnjom zrakoplova donijeti Izraelu.

– Tvrtka Elbit bit će jedna od kompanija koje će Izrael unajmiti da podupire provedbu letačkih operacija u Hrvatskoj. Elbit zemlji koja je kupila naoružanje i vojnu opremu daje jamstvo da će osim potpore operaciji dobiti konkretno gospodarsko ulaganje u određene resore – pojasnio je pilot Željko Ninić, piše Večernji.

Facebook Komentari