VIDEO Grmoja izložio zašto je oporba za opoziv Martine Dalić

Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o oporbenoj inicijativi da se smjeni potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić koju oporba proziva zbog ‘savjetničke afere’ oko posebnog Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka, koji je zbog toga dao ostavku.

Oporba tvrdi da je Dalić izgubila kredibilitet i mogućnost da obnaša dužnost potpredsjednice Vlade i ministrice. Prijedlog za opoziv potpredsjednice Vlade potpisalo je 37 zastupnika iz šest oporbenih klubova i redova nezavisnih zastupnika.

“Odlazak Ramljaka ne može abolirati Dalić. On je otišao, njegova tvrtka je zaradila milijune i ne vidim kakvu je on štetu pretrpio. Netko treba snositi političku odgovornost, a upravo je Dalić izabrala Ramljaka”, istaknuo je u ime podnositelja politički tajnik Mosta Nikola Grmoja prilikom predaje zahtjeva predsjedniku Hrvatskog sabora.

Vlada je sve oporbene navode iz prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta Martini Dalić odbacila kao neutemeljene i neosnovane.

Mostov Nikola Grmoja obrazlaže zahtjev oporbe za opoziv Dalić: “Ovo je pitanje odgovornosti Martine Dalić. Prije godinu dana donesen je lex Agrokor pa je potrebno podsjetiti što se sve događalo. Sintagma kako je Agrokor previlik da propadne čuli smo bezbroj puta. Todorić je izazvao nešto drugačiji model razvoja. Najuspješnije kompanije kupovao je nakon razdoblja pretvorbe i privatizacije. Todorić je uživao ugled nedodirljivog gazde, a njegov se utjecaj prelijevao i na politiku. Ministri su plesali kako je Todorić svirao”.

Današnja Vlada ignorirala je slona u staklarni nadajući se kako će problem Agrokora nestati sam od sebe. Dalić tvrdi da ništa nije znala do siječnja 2017. Doktorica ekonomije, iskusna bankarica i predsjednica jedne od hrvatskih banaka ništa nije znala … pitanje je – može li gospođa Dalić, uz sve svoje stručne kvalifikacije, biti ministrica gospodarstva ako je jedan Agrokor nije zanimao? – istaknuo je Grmoja.

Rješenje za koje se zalagala Dalić bilo je donošenje posebnog zakona oko kojeg su se pojavile mnoge sumnje. Mjesecima se nagađalo tko je autor zakona da bi ministrica naknadno kao iz pištolja ispalila kako ga je upravo ona pisala. Moramo joj odati hrabrost što je preuzela autorstvo nad zakonom – nadam se da će preuzeti i odgovornost za propuste, kazao je Grmoja i dodao da je činjenica da je Most prisilio Vladu da se pozabavi Agrokorom – netko je konačno morao reći dosta bacanju novca poreznih obveznika.

Tijekom izrade Lex Agrokora potpredsjednica je odbijala sva mišljenja oporbenih zastupnika. I danas se čudimo zašto je odbijala svako drugačije razmišljanje. Danas su ti razlozi, nakon svega što se dogodilo s Antom Ramljakom, jasniji. .. Propusta je u Lex Agrokoru bilo puno. Informacije su nama u Mostu bile prikazivane potpuno drugačije od onoga kako se on primjenjivao, kazao je Grmoja, koji je kazao i da su Vlada, premijer i Dalić Imali kolektivnu sinkopu.

Martina Dalić dovela je Ramljaka u Vladu. Ona je bila njegov politički sponzor, a on je pogodovao tvrtki u kojoj je prethodno radio. Njezina je odgovornost što nije inzistirala na uklanjanju sukoba interesa. Izborom Texo Managementa kompromitirala je proces izvanredne uprave. Vrijeme je da pokažemo da ovakve skupe pogreške ne mogu proći nekažnjeno

Svjesni smo odnosa snaga u Saboru i da uživa zaštitu većine, ali ne mislimo da je ovo što činimo uzaludno, zaključio je Grmoja.

Zastupnik iz Kluba Živog zida i Snage Goran Aleksić istaknuo je da će govoriti o javnoj osobi Martini Dalić (uz napomenu da mu je ona kao osoba i simpatična), a kao javna osoba ona radi za bankarski sektor proitv građana, kao i HDZ. Dalić je produljena ruka bankarskog sektora i ne može postupiti suvereno, kazao je Aleksić i apelirao na zastupnike da glasaju za opoziv Dalić.Ona je osoba koju ne zanima vladavina prava, javna osoba Martina Dalić je osoba koja se smije svima nama u lice i koja se smije svim građanima Hrvatske u lice. Ona ne poštuje vladavinu prava, a uz nju je premijer Andrej Plenković kojega isto tako ne zanima vladavina prava.

Facebook Komentari