Čelnik britanske obavještajne agencije GCHQ, Jeremy Fleming: Trovanje bivšeg dvostrukog agenta u Ujedinjenom Kraljevstvu prošli mjesec pokazuje koliko je Rusija spremna biti bezobzirna

Jeremy Fleming, čelnik britanske obavještajne agencije GCHQ

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije priopćilo je danas da ima razloga vjerovati kako je izvješće Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), kojim je potvrđen britanski zaključak o nervnom otrovu sovjettske proizvodnje – Novičok – upotrijebljenom u napadu na bivšeg dvostrukog rusko – britanskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kći Juliju Skripal u Salisburyju, dio urote Londona kojom se želi diskreditirati Ruska Federacija.

Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. godine je u Ruskoj Federaciji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku vojnu obavještajnu agenciju MI6, prenosi britanska novinska agencija Reuters. Pomilovan je 2010. godine u okviru razmjene špijuna sa sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Američkim Državama.

Maria Vladimirovna Zakharova je rekla da su Skripalove, oca i kćer britanske vlasti izolirale i da ih nitko nije vidio više od mjesec dana. Isto tako izrazila je sumnju u autentičnost nedavnih izjava Julije Skripal

Glasnogovornica ruskog MVP,  Maria Vladimirovna Zakharova,  rekla je na brifingu da Ruska Federacija neće povjerovati nijednom zaključku o trovanju Skripalovih ako njezini stručnjaci ne budu uključeni u istragu. Ona je također kazala kako Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske treba dokazati da ne drži kao taoce otrovanog bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju Skripal.

Maria Vladimirovna Zakharova je rekla da su oca i kćer britanske vlasti izolirale i da ih nitko nije vidio više od mjesec dana. Isto tako izrazila je sumnju u autentičnost nedavnih izjava Julije Skripal.

OPCW, koji je sam uzeo uzorke za analizu u Salisburyju na britanski zahtjev, nije nikoga okrivio za taj napad niti točno imenovao otrov o kojem je riječ. “Rezultati analiza OPCW-ovih laboratorija uzoraka iz okoliša i biomedicinskih uzoraka koje je prikupio OPCW-ov tim potvrđuju zaključke Ujedinjenog Kraljevstva koja se odnose na vrstu toksične kemikalije upotrijebljene u Salisburyju i koja je teško ozlijedila troje ljudi”, navodi se u izvješću.

Britanska premijerka Theresa Mary May kazala je ranije da su Sergej Skripal i njegova kći Julija bili otrovani vojnim nervnim otrovom iz skupine otrova Novičok, koje je propali komunistički Sovjetski Savez razvio 1970-ih i 1980-ih.

OPCW, koji je sam uzeo uzorke za analizu u Salisburyju na britanski zahtjev, nije nikoga okrivio za taj napad niti točno imenovao otrov o kojem je riječ. “Rezultati analiza OPCW-ovih laboratorija uzoraka iz okoliša i biomedicinskih uzoraka koje je prikupio OPCW-ov tim potvrđuju zaključke Ujedinjenog Kraljevstva koja se odnose na vrstu toksične kemikalije upotrijebljene u Salisburyju i koja je teško ozlijedila troje ljudi”, navodi se u izvješću. Policajac koji je pomogao Skripalima također se razbolio.

Britanski ministar vanjskih poslova Alexander Boris de Pfeffel Johnson, rekao je kako sada nema sumnje da je Ruska Federacija odgovorna za pokušaj ubojstva bivšega dvostrukog špijuna na brittanskom suverenom teritoriju.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Aleksejevič Ryabkov ipak je rekao da će Ruska Federacija dodatno proučiti izvješće OPCW-a.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske  zatražilo je sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog ruske upletenosti u trovanje Sergeja Skripala nakon što je organizacija za nadzor kemijskog oružja potvrdila britanske analize da je upotrijebljen kemijski otrov, a britanski ministar vanjskih poslova Alexander Boris de Pfeffel Johnson,  rekao je kako sada nema sumnje da je Ruska Federacija odgovorna za pokušaj ubojstva bivšega dvostrukog špijuna na brittanskom suverenom teritoriju.

Alexander Boris de Pfeffel Johnson  je također rekao da Ruska Federacija “mora dati odgovore” nakon što su zbog nervnog otrova Novičoka hospitalizirani Sergej Skripal, njegova kći Julija i britanski policajac.

Britanska premijerka Theresa Mary May kazala je ranije da su Sergej Skripal i njegova kći Julija bili otrovani vojnim nervnim otrovom iz skupine otrova Novičok, koje je propali komunistički Sovjetski Savez razvio 1970-ih i 1980-ih.

“Ne može biti sumnje u to što je upotrijebljeno i nema drugog objašnjenja o tome tko je odgovoran”, rekao je Alexander Boris de Pfeffel Johnson, nakon što su ispitivanja u četirima laboratorijima  povezanim s organizacijom za nadzor kemijskog oružja potvrdila britanske rezultate da je u prošlomjesečnom napadu korišten nervni plin.

“Samo Rusija ima sredstva, motive i mogućnosti”, naglasio je britanski ministar vanjskih poslova Alexander Boris de Pfeffel Johnson, .

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske zatražilo je u četvrtak da se Vijeće sigurnosti UN-a sastane idući tjedan.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Aleksejevič Ryabkov ipak je rekao da će Ruska Federacija dodatno proučiti izvješće OPCW-a.

Trovanje bivšeg dvostrukog agenta u Ujedinjenom Kraljevstvu prošli mjesec pokazuje “koliko je Rusija spremna biti bezobzirna”, rekao je čelnik britanske obavještajne agencije GCHQ u četvrtak u oštrom napadu na Kremlj.

U prvom javnom govoru nakon preuzimanja dužnosti šefa britanske obavještajne agencije prošle godine, nekadašnji veteran britanske MI5 (Military Intelligence, Section 5), Jeremy Fleming je rekao da je trovanje Sergeja Skripala  i njegove kćeri Julije u Salisburyju u južnoj Engleskoj bilo “posebno upečatljivo i šokantno”. Optužio je Rusku Federaciju da zamagljuje granice između kaznenog djela i državnih aktivnosti, prenosi brianska novinska agencija Reuters.

Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. godine je u Ruskoj Federaciji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku vojnu obavještajnu agenciju MI6, prenosi britanska novinska agencija Reuters. Pomilovan je 2010. godine u okviru razmjene špijuna sa sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Američkim Državama

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske optužilo je Rusku Federaciju za napad na Skripalove dok je Moskva zanijekala svaku upletenost.

Odnosi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske s Ruskom Federacijom na najnižoj su razini od 4. ožujka ove godine kada su u Salisburyju otrovani bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija, za što je britanska premijerka Theresa Mary May optužila Moskvu, kazavši da je to “jedino moguće objašnjenje”. To je izazvalo jednu od najvećih diplomatskih kriza između Rusije i zapadnih zemalja nakon Hladnog rata. (Theo Ljubić, Reuters)

 

 

 

 

Facebook Komentari