VIDEO Žestokom protivniku Istanbulske konvencije Zekanoviću, koji je tražio i da se u Saboru govori hrvatski, Jandroković zabranio govoriti

Hrvoje Zekanović iz Hrasta, koji je napustio vladajuću koaliciju zbog Istanbulske konvencije, nakon pojedinačne rasprave izazvao je podosta replika i reakcija. Zaradio je i drugu opomenu zbog nepravilnog korištenja povrede poslovnika, a samim time Gordan Jandroković mu je oduzeo riječ do kraja rasprave.

U pojedinačnoj raspravi Zekanović se referirao na druge rasprave i postojanje rodne ideologije u Istanbulskoj konvenciji i poruke iz Crkve, u kojima se poziva narodne zastupnike na glasovanje protiv konvencije.

Uslijedio je niz replika, a nakon SDSS-ove Dragane Jeckov, Zekanović je počeo žestoko.

SDSS-ovu Jeckov upozorio da u Hrvatskom saboru govori hrvatskim jezikom. Na to reagirao predsjednik SDSS-a, Milorad Pupovac, koji je Zekanoviću poručio da govori hrvatskim standardnim jezikom, jer ga nitko ne razumije.

Nervozni ste, smirite se. Spominjete skup u Splitu od kojega trebamo strepiti, je li to neka prijetnja?, upozorio je predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković, Hrvoja Zekanovića.

“Ja jesam malo uznemiren, ali to je moj karakter. Ispričavam se smirenom predsjedniku Sabora”, rekao je Zekanović.

Za riječ se javila ministrica Nada Murganić. “Cijelo vrijeme govorimo o borbi protiv nasilja, a koliko je u ovih nekoliko sati bilo verbalnog nasilja, žuči i uvreda, a moram iskreno priznati, i složit ćete se sa mnom, da je bilo opet nesrazmjerno u odnosu na ženu. Kolega Zekanoviću, moram vas pitati s kojim pravom mene kao dužnosnicu, ministricu, mene cijelo vrijeme prozivate, propitujete se o mom vjerskom uvjerenju, odanosti i pripadnosti stranke i to otkako sam ja kao dužnosnica pripremila ovaj dokument i ovaj zakon?”, upitala je Murganić Zekanovića. “Rekli ste da bih ja kao prava katolkinja i HDZ-ovka dati ostavku. Zašto vi ne dajete ostavku? Zašto se ne odreknete mandata, jer ste došli na listi HDZ-a? Vi žalite moje kolege, ja sam se nasmijala i pitala ih žele li da ih HRAST vodi. Ne možete svaki moj pogled i osmijeh kritizirati i javno me prozivati. Je li to zbog toga što sam suradljiva, susretljiva, zato što sam ministrica ili zato što sam žena?”, upitala je Murganić Zenakovića.

Upozorila je i Miranda Mrsića da se uvredama odnosio prema njoj i drugim kolegicama te da je i to verbalno nasilje.

Nemojte zaboraviti da sam vas ja jedini branio kad su vas kolege iz SDP-a napali zbog čokoladica u katoličkom vrtiću”, rekao je Zekanović ministrici Murganić. Jandroković mu je izgovorio drugu opomenu, čime je izgubio pravo daljnjeg sudjelovanja u raspravi.

Ranije je Zekanović replicirao na pojedinačne rasprave, po novom Poslovniku nema više replika na rasprave Klubova.

VIDEO Hasanbegović u nadahnutoj raspravi objasnio glavne argumente protivnika Istanbulske konvencije

Facebook Komentari