Turski premijer Binali Yıldırım u svezi Sirije poručuje Amerikancima i Rusima: “Jedan kaže – ‘Ja imam bolje projektile’, a drugi odgovara – ‘Nije istina, ja imam najbolje. Dosta je toga… Svađaju se kao šefovi uličnih bandi. A tko plaća cijenu? (…) Civili!”

Snage sirijske vojske, točnije Arapske vojske Sirije počele su prazniti glavne zračne luke i vojne baze u pripremi za moguće napade koje je ranije danas najavio američki predsjednik Donald John Trump, upozoravajući sirijsku saveznicu Rusku Federaciju, a Republika Turska, također upletena u rat u Sirijskoj Arapskoj Republici, pozvala je Washington i Moskvu da se prestanu svađati kao ulične bande.

Američki predsjednik Donald John Trump u danas je upozorio Rusku Federaciju neka bude spremna, jer slijedi vojna akciju u Siriji na koju će poslati “lijepe, nove, pametne” projektile zbog sumnji da je sirijski režim izveo napad kemijskim oružjem u gradu Douma ggdje je tradalo mnogo civila, a među njima i mnogo nedužne djece.

Američki raketni razarač USS Donald Cook (DDG-75) sa šezdeset krstarećih raketa „Tomahawk“ napustio je luku u Cipru i krenuo prema međunarodnim vodama nadomak obala Sirijske Arapske Republike. Njemu se pridružuje i američki raketni razarač USS Porter DDG 78 koji se ve nalazi u vodama nadomak sirijske obale.

Ruska Federacija, saveznica režima sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada kojemu pruža pomoć zračnim napadima protiv pobunjenika, reagirala je porukom da američki “pametni projektili” trebaju ciljati teroriste, a ne sirijsku vladu. “Pametni projektili trebaju napadati teroriste, a ne zakonitu vladu koja se nekoliko godina bori protiv međunarodnog terorizma na svojem teritoriju”, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Vladimirovna Zakharova

Službena Moskva je ocijenila da bi mogući američki napad mogao biti pokušaj uništavanja dokaza navodnog kemijskog napada u sirijskom gradu Doumi koji se nalazi nedaleko Damaska.

Republika Turska koja je ključni igrač u sirijskom sukobu, pozvala je i Sjedinjene Američke Države i Rusku Federaciju da prekinu svađu poput uličnih bandi, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici Država Izrael, Kraljevina Saudijska Arabija te NATO Savez razmatraju hoće li napasti Sirijsku Arapsku Republiku zbog kemijskog napada u pobunjeničkojm gradu Douma pored Damaska u subotu za koji su liječničke organizacije rekle da je usmrtio između šezdeset i stotinu ljudi, među kojima je mnogo male djece

“Jedan kaže – ‘Ja imam bolje projektile’, a drugi odgovara – ‘Nije istina, ja imam najbolje. Dosta je toga… Svađaju se kao šefovi uličnih bandi. A tko plaća cijenu? (…) Civili”, izjavio je turski premijer Binali Yıldırım u Istanbulu, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

U toj svađi Republika Turska je razapeta između svog američkog saveznika iz NATO Saveza s kojim je pogoršala odnose zbog odnosa spram Kurda i svog ruskog partnera s kojim ima sve srdačnije veze, unatoč višestoljetnom rivalitetu.

Republika Turska podupire sirijsku oporbu koja pokušava od 2011. godine svrgnuti režim sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada, a Ruska Federacija održava al-Assada doslovce na životu. Republika Turska je  sada usredotočena na borbu protiv milicije sirijskih Kurda na sjeveru Sirijske Arapske Republike, strahujući da bi oni mogli utjecati na turske Kurde i zato sve više surađuje s Ruskom Feeracijom i Islamskom Republikom Iran, sponzorima sirijskog režima.

Američki predsjednik Donald John Trump danas je upozorio Rusku Federaciju neka bude spremna jer slijedi vojna akciju u Sirijskoj Arapskoj Republici na koju će poslati “lijepe, nove, pametne” projektile zbog sumnji da je sirijski režim izveo napad kemijskim oružjem.

Sirijska Arapska Republika je optužila Washington da se služi “lažima” kao izgovorom za napad na njezin teritorij. “Ne iznenađuje nas takva nepromišljena eskalacija režima kakav je onaj Sjedinjenih Američkih Država koji je sponzorirao terorizam u Siriji i to i dalje čini”, objavila je državna agencija SANA, citirajući neimenovani izvor ministarstva vanjskih poslova.

Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici Država Izrael, Kraljevina Saudijska Arabija te NATO Savez razmatraju hoće li napasti Sirijsku Arapsku Republiku zbog kemijskog napada u pobunjeničkojm gradu Douma pored Damaska u subotu za koji su liječničke organizacije rekle da je usmrtio između šezdeset i stotinu ljudi, među kojima je i mnogo male nedužne djece.

“Pametni projektili trebaju napadati teroriste, a ne zakonitu vladu koja se nekoliko godina bori protiv međunarodnog terorizma na svojem teritoriju”, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Vladimirovna Zakharova

Američki portal The Washington Examiner, također se pozivjući na izvor iz Pentagona, objavio kako je američki raketni razarač USS Donald Cook (DDG-75) sa šezdeset krstarećih raketa „Tomahawk“ napustio luku u Cipru i krenuo prema međunarodnim vodama nadomak obala Sirijske Arapske Republike. Njemu se pridružuje i američki raketni razarač USS Porter DDG 78 koji se već nalazi u vodama nadomak sirijske obale. (Theo Ljubić, Reuters, SANA, AFP, The Washington Examiner)

Facebook Komentari