VIDEO U Saboru održana rasprava o Istanbulskoj konvenciji, Plenković objasnio zašto se donosi

U Saboru, u srijedu u popodnevnom dijelu održana je rasprava o Istanbulskoj konvenciji.

Premijer Andrej Plenković u Saboru je predstavio podatke i statistike o nasilju nad ženama te nasilju u obitelji. “To je razlog zašto se pred vama nalazi glasanje o Konvenciji”, rekao je Plenković zastupnicima.

https://www.youtube.com/watch?v=-aCVL753xBw

“Konvencija će ojačati naše nacionalne mehanizme o sprečavanju nasilja nad ženama i u obitelji”, rekao je Plenković. “Ono što se stalno može čuti je da je stavljanje ove Konvencije na dnevni red plod nečijeg diktata. To sve nije točno. Stavljanje ove Konvencije na dnevni red je plod programa, političke volje HDZ-ove Vlade u suradnji s partnerima, ali ne na njihov pritisak. Niti na pritisak oporbe, nevladinog sektora niti na pritisak bilo koje međunarodne institucije. To je jako važno, jer se u Hrvatskoj razvija jedan antieuropski sentiment i refleks kakav nisam ni slutio da će se dogoditi u Hrvatskoj 2018. godine. Nema pritiska, nema diktata, nema centrale, da budem sasvim precizan. Upućivanje ovoga zakona u proceduru je dio i plana zakonodavnih aktivnosti i rada međuresorne skupine”, rekao je Plenković.

“Hrvatski sabor ima vrlo važnu ulogu u provedbi ove Konvencije”, rekao je Plenković. “Ono što je ključno za sve one koji su izrazili bojazan od uvođenja takozvane ili ne rodne ideologije u naš pravni poredak i naš pravni sustav, odgovor je vrlo jasan, decidiran, na temelju naše analize i konzultacija pravnih stručnjaka, njihov je vrlo jasan stav da Hrvatska ni na koji način uvođenjem ove Konvencije nema nikakvu obvezu uvođenja rodne ideologije u svoj pravni sustav ili obvezu promjene definicije braka, kako je predviđeno Ustavom”, kazao je Plenković, dodavši da interpretativna izjava nije bezvrijedan dokument, kako se govorilo u oporbi, prenosi N1.

“Nema pravne obveze prihvaćanja trećeg spola, nema pravne obveze redefinicije braka. Tih pravnih obveza nema, ne postoje”, kazao je.

Ratifikacijom šaljemo poruku svim zlostavljanim ženama da nasilje nije njihov problem, nego svih nas i zato ih pozivam da se jave institiucijama. Ratifikacijom ovog dokumenta upravo poboljšavamo rad tih institucija, poručio je Plenković u Saboru.

“S punom odgovornošću kao političar, čovjek i pravnih stojim iza ove Konvencije. Za sve one koji vide nešto drugo u ovoj Konvenciji, imate interpretativnu izjavu, ona je tu, ona vrijedi, ona će ostati i ona vam pruža jamstvo povjerenja i u sebe same. Nisu druge zemlje ratificirale ovu Konvenciju pa da se njihova kultura ili pravni sustav promijenio”, rekao je Plenković.

Ministrica Nada Murganić nakon Plenkovića imala je svoje izlaganje u Saboru. “Konvencija je dala vrlo značaju definiciju nasilja u obitelji”, rekla je ministrica, istaknuvši da Konvencija nudi i informacije o prevenciji nasilja. “Konvencija nas na neki način usmjerava na jače i jasnije kažnjavanje počinitelja”, rekla je. “Postoji li mogućnost da smo mogli stvar riješiti našim zakonodavstvom – nismo”, rekla je.

HRAST-ov Hrvoje Zekanović Plenkoviću je postavio pitanje vezano uz poziv Hrvatske biskupske konferencije, koja je pozvala da se ne ratificira Konvencija. Rekao je da ga zanima što Plenković, obzirom da se često nalazi na crkvenim obredima, pa pretpostavlja da je pripadnik Katoličke crkve, misli o tome.

Plenković mu je odgovorio: Kao Vlada smo dobro proučili taj tekst, konzultirali smo se sa svima s kojima se trebamo konzultirati i ispitali ima li i najmanjih naznaka tumačenju koji ste naveli i nema razloga za bojazan, rekao je Plenković.

Zastupnik Goran Aleksić replicirao je na izlaganje premijera Plenkovića i rekao da će on kao predstavnik stranke SNAGA podržati Konvenciju.

Predsjednik SDSS-a, Milorad Pupovac, sudjelovao je u raspravi i spomenuo 1991. godinu i početak rata, kad je u Kninu sniman film “Virgina”. “Kad bismo ovoliko vremena posvećivali socijalnoj nejednakosti od koje pate naši ljudi, kad bismo tome posvetili toliko pažnje, ja bih bio prvi koji bi rekao da se bavimo pravim poslom. Ali time čime se sada bavimo sebe zapravo onemogućavamo da se bavimo pravim pitanjima”, rekao je Pupovac, dodavši da će njegov klub podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije, kao i interpretativnu izjavu Vlade.

Predsjednik Kluba SDP-a, Arsen Bauk, kazao je da će njegov klub podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije. “Nadam se da će ratifikacija dobiti više od dvije trećine glasova u Saboru”, rekao je Bauk.

Bauk je rekao i kako je interpretativna izjava nepotrebna jer podilazi “modernim križarima”, no da ih nije nimalo udobrovoljila, najavio je i da će SDP zatražiti amandmanom da se ona ukloni.

VIDEO Bauk u žestokoj raspravi oko Istanbulske konvencije prozvao protivnike opasnim križarima

Nitko od HDZ-ovih zastupnika nije replicirao Plenkoviću.

“Prestanite u ovom Domu lakonski govoriti stvari koje nisu istinite, nisu točne. Nemojte to raditi, ni vi, ni vama slični, u ovom Domu. Štetite ugledu ovog Doma”, rekao je Plenković Mostovom zastupniku Miri Bulju.

U ime kluba zastupnika Hrvatske demokršćanske stranke, Hrvatske socijalno-liberalne stranke i Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, govorio je Goran Dodig.

Baukovo izlaganje je nazvao najvećim nasiljem nad kršćanstvom dosad.

“Ja sam posljendjih dana sa svih strana maltretiran porukama što moram činiti. Otkud nekom pravo da mi kaže da nemam pravo misliti?”, poručio je Dodig.

Rekao je da će glasovati protiv ratifikacije, zbog “pet posto” rezervi koje ima prema Istanbulskoj konvenciji.

U ime kluba Neovisni za Hrvatsku govorio je Zlatko Hasanbegović, Oštro je komentirao raspravu o Istanbulskoj konvenciji. Rekao je da je vještom političkom i medijskom manipulacijom učinjeno to da u javnosti vrijedi stav da se može biti ili bezuvjetno za ili bezuvjetno protiv ratifikacije.

“Klub Nezavisni za Hrvatsku bezuvjetno je protiv ratifikacije i pristupanja Istanbulskoj konvenciji. O tome smo iznosili jasna stajališta i argumentaciju, nismo se skrivali iza takozvane savjesti ili kao politički hermafroditi izbjegavali stav”, naglasio je Hasanbegović.

Hasanbegović je dodao kako u idućem sazivu Sabora Neovisni za Hrvatsku želi sudjelovati u onoj saborskoj većini koja će aktivirati članak 80. Istanbulske konvencije i otkazati je.

VIDEO Hasanbegović u nadahnutoj raspravi objasnio glavne argumente protivnika Istanbulske konvencije

U ime kluba zastupnika HSS-a govorio je Krešo Beljak. čestitao je Plenkoviću što je Hrvatsku doveo u 2018. godinu.

Istaknuo je da U Hrvatskoj ne funkcioniraju institucije, ponajviše sigurne kuće. Da sustav funkcionira sustav, onda one ne bi trebale biti ni potrebne, istaknuo je Beljak.

HSS je prva stranka u Hrvatskoj koja je stala u obranu žena i to prije 100 godina, naglasio je Beljak. HSS je dao prvu hrvatsku političarku, rekao je.

Rasprave:

VIDEO Burna sjednica Sabora, Aktualac obilježila oštra pitanja SDP-ovaca Plenkoviću

Facebook Komentari