VIDEO Burna sjednica Sabora, Aktualac obilježila oštra pitanja SDP-ovaca Plenkoviću

Aktualnim prijepodnevom, u kojem će članovi hrvatske Vlade odgovarati na pitanja zastupnika, Hrvatski sabor započinje novu sjednicu koja će, bez prestanka, trajati do 13. srpnja

Prvi tjedan rada bit će jedan od najdinamičnijih u posljednjih nekoliko godina: nakon Aktualnog prijepodneva, Sabor će raspravljati o ratifikaciji Istanbulske konvencije, dokumentu koji je podijelio hrvatsku javnost, ali i vladajući HDZ, u četvrtak o opozivu potpredsjednice Vlade Martine Dalić, a u petak o premijerovu izvješću o sastancima Europskog vijeća.

Trenutno su izlaganja u okviru stanki, a rasprava o Istanbulskoj konvenciji nastavlja se u 15 sati.

Iz vaših odgovora sam zaključio da ste čudotovorac, no čudotvorac ste samo za svoju obitelj. Do prije godinu i pol dana tvrtke poput Texo Managmenta zarađivale su ništa, a sada nekoliko milijuna kuna godišnje. Dva čovjeka isto kao 200 zaposlenih u Konzumu. Koliko će Texo dobiti od 60 milijuna kuna nagrade za restrukturiranje, a koliko će dobiti HDZ? – upitao je Plenkovića SDP-ov Gordan Maras.

Vidim da vi koji ste bili protiv lex Agrokora, kada vidite da je operacija uspjela, pokušavate naći problem, odgovorio mu je Plenković i dodao da kad je postao svjestan angažmana Texo Managementa došlo do ostavke bivšeg izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka.

Vaše insinuacije da sredstva koja dobivaju ljudi koji rade svoj posao kao savjetnici mogu imati veze s HDZ-om su besprizorne. Apeliram da promislite malo drugi put kad koristite takve riječi, nećete mi prišiti korupciju – rekao je Plenković.

Nažalost, to je vrlo prizorno, te situacije smo gledali do prije sedam, osma, devet godina. Vi ste legitimirali cijeli postupak, ukoliko ste mogli smijeniti Ramljaka, mogli ste spriječiti da se nastave takvi ugovori i dalje. Nije istina da su svi dobavljači zadovoljni, zadovoljni su oni koje ste doveli na konferenciju. Nije istina da to građane neće ništa koštati. Što je s 3.000 manje zaposlenih nego prošle godine? Ne govorite istinu gospodine Plenković , zaključio je Maras.

Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku pitao je Plenkovića o LNG terminalu na Krku – hoćete li i kada izaći s lex LNG-om ili će i dalje na vas imati utjecaj ekološka komiterna Nećemo dozvoliti da se u Hrvatskoj razvije antirazvojna klima, poručio je Plenković.

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić Plenkovića je pitao o zapošljavanju njegovih članova obitelji i prijatelja. Prošli put sam vas pitao kako će biti izbarano 326 dužnosnika za koje je raspisan natječaj. Nakon toga sam isto pitanje postavio ministru uprave koji mi je odgovorio da stranačka kadroviranja ne dolaze u obzir, a onda čitam u novinama da je vaš šogor postao šef zračne luke Dubrovnik, vaš ujak član uprave Parka prirode Bikovo, vaš kum veleposlanik u Britaniji, muž vaše rodice rektor Splitskog sveučilišta. To je kao Dinastija, Dallas, Santa Barbara. Je li vi to sad zapošljavate po obiteljskom umjesto po stranačkom ključu? – pitao je Hajdaš Dončić.

Prva rodica od moje mame je supruga novog rektora splitskom sveuličišta. Kako se biraju rektori, mislite li da ih Vlada bira? Ja vas upućujem da malo guglate, pogledajte CV dekana Dragana Ljutića. Što se tiče veleposlanika, ja sam njemu bio kum … Bili su vam tu kumovi i vaš bivši premijer i zastupnik. Nisam primijetio da se netko buni. Što se tiče brata moje majke, čovjek koji tamo ima iskustva u funkcioniranju grada, parka prirode zadnjih 50 godina. Ne znam kolika je naknada za to, vjerojatno 300, 400 kuna … Što se tiče gospođe Nere Miličić koja je postala šefica ureda HTZ-a u Munchenu, ona ima sve kvalifikacije, uz to govori nekoliko jezika, išla je na javni natječaj i bila najbolja. Što se tiče gospodina Maslaća, prešao je na dužnost u zračnoj luci na način koji ima veze s funkcioniranjem zračne luke, odvratio je Plenković.

SDP-ova Marta Luc-Polanc govorila je o zagađenju vode u Slavonskom Brodu i upozorila da je cijela situacija obilježena brojnim sukobima ministara i slavonskobrodskog gradonačelnika. Građani su uznemireni, a ako Vlada ništa ne skriva zbog čega do danas nismo dobili izvješće nadležnih inspekcija, a do danas ne znamo što je uzrok zagađenja, podsjetila je premijera.

Plenković je odvratio da je sve napravljeno po pravilima struke te da će nadležne inspekcije utvrditi zašto je došlo do zagađenja. Cilj Vlade nije političko prepucavanje s čelnicima lokalne samouprave, napravljeno je sve odmah i učinkovito usred blagdana. Želi li se ova tema politički iskoristiti, poentirati, kritizirati vlast, ja sam na to navikao. Za građane smo učinili sve što je bilo u našoj moći, zaključio je Plenković.

SDP-ov Franko Vidović premijera je pitao o borbenim avionima te ga je zanimalo da li se planira dio novca koji se sad ulaže vratiti za 20 godina kada ih se proda. Vidjet ćemo, kažu da se ta tehnologija može nadograđivati. Ako je to tako, možda ih uspijemo prodati po još boljoj cijeni nego što smo ih sad kupili, odvratio je Plenković.

Mislite li da je pobačaj nepovredivo pravo žene koje se ne smije ograničavati, pitao je premijera SDP-ov Vedran Babić, a Plenković je na to kazao da treba učiniti sve da do takvih situacija ne dolazi. Generalno – zabrana nije realna, sve drugo doći će na dnevni red, imali smo odluku Ustavnog suda, radna skupina bit će osnovana o tom važnom svjetonazorskom i medicinskom pitanju, a mi smo bili sasvim jasni u HDZ-ovu programu, kazao je premijer. No, Babić je poručio da ga je pitao koji je njegov osoban stav i da na to pitanje nije odgovorio te zaključio: Ne znam da li je gore bojite li ga se izreći ili ga uopće nemate.

Šef Živog zida Ivan Vilibor Sinčić pitao je ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića zašto je bez natječaja dao korištenje produktovoda jednoj privatnoj firmi i je li mjerena ispravnost tog produktovoda te je li rađena procjena utjecaja na okoliš.

Ćorić je podsjetio da je potpisan protokol vezano uz rafineriju u Bosanskom Brodu i posjetio da Plinacro nije opskrbljivač plinom, nego osigurava transport, a ovdje nije riječ o korištenju produktovoda, nego o ispitivanju o mogućoj prenamjeni produktovoda. Prilikom ispitivanja nije potrebno raditi studiju utjecaja na okoliš, zaključio je Ćorić.

Šef IDS-a Boris Miletić pitao je Plenkovića za stav Vlade vezano uz bivši vojni aerodrom pored Pule? Nedavno nas je šokirala najava da bi se mogao opet aktivirati u vojne svrhe, a u prostornim planovima to područje je prenamjenjeno u civilne svrhe, kazao je Miletić.

Vojska je sve svoje objekte u Istri dala jedinicama lokalne samouprave, a ovo je jedini objekt HV-a u Istri koji je u posjedu Ministarstva obrane, kazao je Plenković i Miletiću rekao da krene u dijalog s Ministarstvom obrane.

Ja sam siguran da nitko neće doći u Istru da bi slušao probijanje zvučnog zida. Inzistiramo da MORH preda imovinu Ministarstvu državne imovine. Nama u Istri ne trebaju borbeni avioni ni militarizacija. Ne idu zajedno vojska i turizam, poručio je Miletić.

Mostov Miro Bulj pitao je Plenkovića o kršenju radničkih prava u tvrtkama poput Dalmatinke i Dalmacijavina- namjerava li se država odreći vlastitih potraživanja u korist radnica Dalamtinke koje su dva desetljeća radile besplatno, radi se o ženama koje su iskorištavane kao roblje. Pretpostavljam da je Ministarstvo financija temeljito odgovorilo, vidjet ćemo postoje li još neki načini da se pronađe rješenje posebno za radnice koje su radile, a da nisu plaćene, rekao je Plenković.

HSS-ov Krešo Beljak podsjetio je da je prije godinu dana donesen lex Agrokor te da je jučer predstavljen nacrt nagodbe prema kojem će Agrokor, kako je rekao, postati ruski, a sjedište kompanije bit će u Nizozemskoj te je Plenkovića pitao znači li to da se Agrokor miče s popisa sistemskih poduzeća s obzirom na to da će imati sve manje veze s Hrvatskom.

Mislim da ste jučer imali priliku čuti osnovne konture koncepta nagodbe – u sljedeća tri mjeseca dobit ćete detaljne informacije na koji način će biti organizirana kompanija, njezino upravljanje. Vi znate da su praktički financijski vjerovnici ti koji su determinirali strukturu vlasništva, oni tamo nisu našim odabirom, a vidite da su ovakvom nagodbom dobavljači vrlo zadovoljni. Mi smo postigli tri temeljna cilja i vidim kako se ništa loše nije dogodilo lani, kako smo spriječili kolaps, sve djeluje kao da je normalno, kao da se to dogodilo samo po sebi i da nitko nije promislio kako reagirati na izvanrednu situaciju. Mi smo uložili veliki rizik. Sad kad smo došli u fazu da su svi zadovoljni, vi postavljate pitanje kakva je vlasnička struktura. To što je dio strukture vezan za nizozemsko zakonodavstvo je samo plus, a ne minus, gospodine Beljak. Ponavljam – ruske banke ili američki fondovi, oni su tu došli s ekonomskim interesom, nema teorija zavjere, poručio je Plenković.

Ja sam vas pitao nešto drugo – hoće li se lex Agrokor nastaviti odnositi na poduzeća koja će s Hrvatskom imati sve manje i manje, poručio je Beljak i dodao da nitko ne spori da su tu nekakvi rezultati, ali samo pitam da li će se lex Agrokor nastaviti odnositi na poduzeće koje s Hrvatskom neće više ništa imati. Jeste sa situacijom upoznali nizozemskog kralja ili Putina? Bojim se da ako nešto krene loše, ne protjerate nizozemske diplomate, kazao je Beljak.

Rasprava o povjerenju Martini Dalić na rasporedu je sutra, no već je danima jedna od glavnih tema, a za N1 šef HSU-a Silvano Hrelja je kazao da će biti suzdržan.

Premijera je o Uljaniku pitala Mostova Ines Strenja-Linić kazavši da je danas objavljeno da je podignuta kaznena prijava za Uljanik. Anonimna kaznena prijava govori o osnovanoj sumnji na malverzacije u psolovanju i vođenju knjiga. Brodogradnja je pitanje nacionalnog interesa i treba nam biti bitno što se događa u brodogradnji. Treba znati da je 600 milijuna dolara aktivnih jamstava izdano od strane RH, upozorila je Mostovka.

Ja nemam saznanja odakle anonimna prijava i ne znam što piše u članku koji ste pokazali. Znam da RH ulaže sredstva i znanje kako bismo riješili pitanje brodogradnje, kao Vlada smo vodili dijalog s upravom, oni su u stalnom komunikaciji s nadležnom ministricom. Ključno je pitanje da Uljanik pronađe strateškog partnera. Povezanost između Uljanika i 3. maja je poznata. Ministarstvo financija provelo je nadzor poslovanja. Ono što ćemo mi učiniti je da pomognemo proces pronalaženja strateškog partnera, istaknuo je Plenković i zaključio da je sve što zakonito, a Strenja-Linić je poručila kako se nada da će nakon kaznene prijave neki odgovori biti jasniji.

SDSS-ov Boris Milošević pitao je ministra prometa Olega Butkovića kada će biti most u Veljunu, a Butković je rekao da vjeruje da treba biti gotov ove godine.

HNS-ova Bernarda Topolko pitanjem se obratila ministrici obrazovanja Blaženki Divjak u vezi eksperimentalnog programa “Škola za život”, a Divjak je istaknula da može garantirati da će sve biti spremno – sada radimo na edukaciji učitelja i ostalih suradnika. U prvih 48 sati imamo više od 1.200 učitelja u našim online okruženjima, a više od 20 mentora već sada radi u punom obimu, ukupan broj savjetnika bit će oko 150, a raspisan je i natječaj za eksperimentalne udžbenike i sadržaje.

HNS-ova Marija Puh pitala je HNS-ova potpredsjednika Vlade i ministra Pregdraga Štromara o klizištima u Krapinsko-zagorskoj županiji, a on je odvratio da će se u sljedeće dvije, tri godine morati uložiti 150 milijuna kuna i sanirat će se sva klizišta.

HDZ-ovu Mariju Jelkovac zanimala je situacija u Agrokoru, a potpredsjednica Vlade Martina Dalić poručila je da je postignut načelan dogovor o nagodbi koji je postignut predstavlja jedan od bitnih koraka i kapitalan korak prema dovršetku cjelokupnog postupka i prema vraćanju sustava Agrokor u normalno poslovanje. Ono što načelan sporazum sadrži je sporazum o bitnim kapitalnim pitanjima o tome kako će Agrokor u budućnosti funkcionirati, zaključila je
Dalić.

Počelo je Aktualno prijepodne – prvo zastupničko pitanje premijeru je uputio Veljko Kajtazi. Vaša Vlada je donijela program za nacionalne manjine, a među njima i operativni program za romsku manjinu – on je dokument na kojem se temelji moja podrška Vladi. Definirani su rokovi u kojima se aktivnosti moraju provesti. Vlada je jednoglasno usvojila operativni program u kojem su gotovo svi rokovi probijeni i nisu previđena sredstva za provedbu većine aktivnosti. Što planirate učiniti da se krene s punom provedbom dogovorenog?, pitao je Kajtazi Plenkovića.

Prije svega kao premijer i čelnik koalicije cijenim potporu manjina našoj Vladi. Mislim da ste tom potporom dali važan signal da manjine čine važnu sastavnicu društva i da trebaju participirati u vlasti. Zajedno smo izrađivali program, on je usluglašen na međuresornoj razini, osobno ste sudjelovali u njemu. Smatram da je broj natječaja koji je raspisan izrazito važan i koristan. Želimo da se uključite u sve što može pridonijeti obrazovanju, odvratio je premijer, a Kajtazi poručio dane može reći da je zadovoljan odgovorom .

Počela je sjednica Sabora. Utvrđeno je da ima kvoruma, te je utvrđen i dnevni red.

HRAST neće podržati ni ratifikaciju Istanbulske konvencije ni potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić, poručio je HRAST-ov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović na konferenciji za medije uoči sjednice. HRAST odlazi iz koalicije i odustaje od svih pozicija u vladajućoj strukturi, kazao je, prenosi N1.

Popodnevni dio sjednice, Istanbulska konvencija:

PRIJENOS U Saboru u popodnevnom dijelu rasprava o Istanbulskoj konvenciji

Facebook Komentari