MVP pozdravlja presudu Šešelju, jer potvrđuje plan Velike Srbije

Povodom presude Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove kojom je Vojislavu Šešelju preinačena prvostupanjska oslobađajuća presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju iz ožujka 2016., Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozdravlja utvrđivanje odgovornosti Vojislavu Šešelju za zločine protiv čovječnosti zbog huškačkog govora u Hrtkovcima 6. svibnja 1992. koji je rezultirao deportacijom, progonom, prisilnim raseljavanjem i drugim nečovječnim postupanjem protiv (vojvođanskih) Hrvata.

Ministarstvo također pozdravlja važno utvrđenje Mehanizma o postojanju sustavnog i raširenog napada na nesrpsko civilno stanovništvo u kojem je sudjelovao i Vojislav Šešelj kao potvrdu planskog kriminalnog djelovanja usmjerenog na stvaranje „velike Srbije“. Istodobno, Ministarstvo smatra kako je izrečena kazna znatno preblaga u odnosu na počinjena djela i posljedice do kojih su ista dovela.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova međutim izražava žaljenje zbog propusta Žalbenog vijeća da utvrditi odgovornost Vojislava Šešelja za počinjenje i uključenost u počinjenje najtežih zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina tijekom agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu njegovim zločinačkim djelovanjem na njihovom državnom području (posebice Vukovar).

Ministarstvo također izražava žaljenje zbog propusta Žalbenog vijeća da utvrdi sudjelovanje Vojislava Šešelja u udruženom zločinačkom poduhvatu usmjerenom na trajno uklanjanja nesrpskog stanovništva, u prvom redu Hrvata i Bošnjaka, s područja koje je tadašnje srpsko političko i vojno vodstvo smatralo srpskim.

Kao jedan od glavnih zagovornika ideje o „velikoj Srbiji“, sa zapadnom granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag, svojom huškačkom i barbarskom retorikom Vojislav Šešelj motivirao je i poticao svoje dobrovoljce, ali i druge srbijanske jedinice, na progon i ubijanje Hrvata i Bošnjaka.

Vlada Republike Hrvatske posebice suosjeća sa svim žrtvama i obiteljima žrtava zločina počinjenih za vrijeme i pod okriljem velikosrpske agresije, a koji nakon više od dva desetljeća čekanja danas nažalost nisu dočekali dugo očekivanu pravdu.

Vlada Republike Hrvatske nastavit će promicati istinu o Domovinskom ratu i ulozi svih koji su na bilo koji način sudjelovali u počinjenju ratnih zločina prilikom agresije na Republiku Hrvatsku te ustrajati na njihovom kažnjavanju.

Facebook Komentari