HRAST napušta koaliciju, odlaze i Ilčić i Šlezak

HRAST neće podržati potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić, poručio je HRAST-ov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović na konferenciji za medije u Saboru. HRAST odlazi iz koalicije i odustaje od svih pozicija u vladajućoj strukturi, kazao je.

‘Premijer nije tražio da napustimo koaliciju, njemu je svaka ruka važna’, kazao je za N1.

HDZ je napravio odmak prema lijevom spektru – u Istanbulskoj konvenciji itekako imamo rodne ideologije, istaknuo je Zekanović i kazao da HRAST odustaje od svih pozicija u vladajućoj strukturi.

To znači da Ilčić više neće biti savjetnik ministrice Obuljen, a Šlezak odlazi iz Ministarstva obrazovanja.

Zekanović je poručio da u politici i životu postoje “crvene crte koje se ne mogu prijeći”, a za Hrast je to činjenica da je HDZ kao demokršćanska stranka s ratifikacijom Istanbulske konvencije napravio odmak u liberalizam i lijevi centar. HDZ i SDP o Istanbulskoj konvenciji imaju jednak stav, koji je suprotan Crkvi, kazao je, a njemu kao demokršćanu stav Crkve je važan. To je pokazao i “vox populi” na nedavnom prosvjedu u Zagrebu, a očekuje isto na prosvjedu u četvrtak u Splitu.

Govoreći o dužnosnicima Hrasta koji su još u vlasti, Zekanović je istaknuo kako “fotelje nisu bitne i da će pokazati hrvatskom narodu da postoje političari za koje se može jamčiti što će napraviti”. Na pitanje hoće li kao vjerodostojan političar vratiti mandat HDZ-u, na čijoj je listi ušao u Sabor, Zekanović je odgovorio da je pravo pitanje hoće li HDZ-ovci vratiti svoje mandate. Poručio je da Hrastovci pokazuju da se odriču beneficija, no nije odgovorio na pitanje čega se on odriče ako i dalje ostaje saborskim zastupnikom.

Podsjetimo, predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić savjetnik je ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, a Hrastov Hrvoje Šlezak državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Iako nije član, ali ima potporu Hrasta ostavku bi mogao podnijeti i Matko Glunčić, državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja koji zbog protivljenja HNS-a nije imenovan voditeljem Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme, piše HRT.

Facebook Komentari