Zastupnici HDZ-a na Klubu se izjasnili tko je protiv Istanbulske konvencije, evo tko je bio hrabar; Zekanović izlazi iz koalicije

Ad

Pred početak nove sjednice Hrvatskog sabora, koja počinje u srijedu i bez prestanka će trajati do 13. srpnja, a na kojoj će se odlučivati i o ratifikaciji Istanbulske konvencije i o oporbenom zahtjevu da se opozove potpredsjednica Vlade Martina Dalić, održan je sastanak kluba zastupnika HDZ-a. Vladajuću koaliciju napustio je Hrvoje Zekanović, zastupnik stranke Hrast, partnera HDZ-a.

Zastupnici Kluba HDZ-a koji su se izjasnili da će biti protiv ratifikacije Istanbulske konvencije tijekom sastanka kluba zastupnika HDZ-a su:

Davor Lončar, Ivan Ćelić, Ivan Šipić, Miroslav Tuđman, Petar Škorić, Stevo Culej, Miro Kovač i Ivica Mišić.

Otprije je poznato da će protiv ratifikacije glasovati i zastupnici Davor Ivo Stier te Milijan Brkić, a u utorak navečer je na sastanku kluba zastupnika HDZ-a zastupnik Hrvoje Zekanović iz Hrasta poručio kako neće glasovati za ratifikaciju istanbulske konvencije te da napušta klub zastupnika HDZ-a i vladajuću koaliciju.

Hrvoje Zekanović je došao na sastanak Kluba zastupnika, rekao je da je i dalje protiv ratifikacije Istanbulske konvencije i napustio je vladajuću koaliciju. Na izlasku sa sjednice reporteru Dnevnika Nove TV Mislavu Bagi poručio je da se više ne smatra vladajućom koalicijom, a sutra će pojasniti svoje detalje pa i o tome kako će se ponašati u slučaju Martine Dalić. U ovom trenutku Pleković može računati na 77 zastupničkih ruku, jednu više od potrebnih za zastupničku većinu.

Premijer Plenković teško da može večer uoči rasprave o Istanbulskoj konvenciji u Saboru uvjeriti zastupnike HDZ-a u to da glasuju po stranačkoj sprezi ZA ratifikaciju Istanbulske konvencije.

“To je najozbiljnija kriza koju premijer Plenković ima u svojoj stranci. Zapravo, vrlo vjerojatno nije ni sam očekivao ovakvu pobunu. Neke procjene govore o trećini zastupnika koji su u petak spremni dignuti ruku protiv ratifikacije”, izvjestio je is Sabora reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Plenkoviću je važno, kao i predsjedniku Kluba zastupnika HDZ-a Branku Bačiću, da zastupnici provode odluke stranačkih tijela, ali teško je vjerovati kako će zastupnici koji su već javno rekli da su protiv ratifikacije potpasti pod stranačku stegu, dodaje Bago.

Zasigurno, svi oni koji će glasati protiv konvencije mogu se smatrati otpisanima, naglašava Bago.

Tjednima se spekulira o podijeljenosti HDZ-a

Ratifikacija Istanbulske konvencije podijelila je hrvatsku javnost, ali i Klub HDZ-a, pa se već tjednima spekulira da za ratifikaciju neće glasovati desetak HDZ-ovih zastupnika.

Među njima spominje se i Miroslav Tuđman, koji je pred sjednicu Kluba ponovio da je odluku o glasovanju donio i da nema “novih argumenta da bi mogao vjerovati da se ta odluka može promijeniti”.

“Mislim da se jedan krug zastupnika izjasnio da neće glasovati, pa prema tome premijer mora s tim računati”, uzvratio je Tuđman na upit je li nerealno očekivanje premijera Andreja Plenkovića da svi zastupnici glasuju za ratifikaciju.

O kojem se broju zastupnika, protivnika ratifikacije radi, nije želio precizirati. “Znate i vi, govorim o ljudima koji su javno rekli da neće glasovati za Konvenciju”, rekao je.

Još manje rječit bio je međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, koji se također protivi ratifikaciji. “Idemo na Klub, bit će vrlo zanimljiva, demokratska i stimulativna rasprava”, suzdržano je uzvratio prije sjednice na upite drži li da će ga premijer uspjeti uvjeriti da dignete ruku ‘za’, hoće li biti posljedica ako bude protiv, javlja dnevnik.hr.

HBK se obratio zastupnicima u Saboru: Evo što ćete napraviti ako budete za Istanbulsku konvenciju

Facebook Komentari