Plenković o nagodbi u Agrokoru: Spriječena je kriza, postignut je cilj

Točno godinu dana nakon što je donesen “lex Agrokor” bit će u javnosti objavljen nacrt nagodbe za rješavanje krize, koji će odrediti budućnost koncerna.

Premijer Andrej Plenković sastao se s izvanrednim povjerenikom za Agrokor Fabrisom Peruškom, njegovom zamjenicom Irenom Weber i predstavnicima Privremenog vjerovničkog vijeća.

Premijer Plenković kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da su svi članovi Privremenog vjerovničkog vijeća potvrdili da se proteklih tjedana dovršio proces o usuglašavanju osnovnih elemenata nagodbe u procesu izvanredne uprave u Agrokoru. Spriječena je i gospodarska i financijska kriza koja bi se nedvojbeno osjetila u cijelom hrvatskom gospodarstvu, brojnim dobavljačima, na radnim mjestima, državnom proračunu, poteškoćama u distribucijskom lancu, a osobito u kontekstu turističke sezone. Sve je to spriječeno jednim kvalitetno vođenim i strukturiranim procesom zahvaljujući Zakonu, radu izvanredne uprave i dobroj volji i odgovornosti svih dionika u ovom procesu, kazao je premijer.

Temeljni cilj je ostvaren, rekao je Plenković i istaknuo da su preostala još tri mjeseca da se, zajedno sa svim dionicima, dođe do finalizacije pravnoga teksta i da se ta nagodba izglasa od strane Stalnoga vjerovničkoga vijeća. Poslali smo važnu poruku odgovornosti, pouzdanosti i stvaranja okvira za kvalitetnu budućnost Agrokora, svih kompanija u sustavu, zaposlenike i sve one koji s njima surađuju. Zahvaljujem svima na strpljenju i angažmanu u ovom procesu, posebno potpredsjednici Vlade Martini Dalić koja je preuzela najveći dio angažmana od strane Vlade na ovoj temi, izjavio je Plenković između ostalog.

Javnosti se potom obratila obratila potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

“Možemo reći da sistemski rizik koji je prijetio prije godinu dana je u potpunosti otklonjen. Ovaj sporazum koji su nam danas objasnili postignut je unatoč svim onim pritiscima od strane onih koji nisu željeli da ovaj proces uspije. Stvarno zahvaljujem svim vjerovnicima što su se oduprijeli tome. Mislim također da je važno istaknuti i još jednom ponoviti da tijekom ovih godinu dana vjerovnici koji su nesporno bili najvažniji sudionik procesa istaknuli veliko međusobno povjerenje što je omogućilo da ovaj proces nije pao na teret poreznih obveznika. To treba ponavljati, to treba podcrtavati. Kompanija je danas stabilizirana, pred njom je budućnost, a to nisu platili porezni obveznici”, naglasila je Dalić.

Vladin povjerenik za Agrokor Fabris Peruško posebno se zahvalio premijeru Plenkoviću i potpredsjednici Dalić.

“Sa zadovoljstvom smo obavijestili da su svi članovi potpisali načelni sporazum o ključnim elementima nagodbe. Nepunih šest tjedana vjerovnici su postigli međusobni dogovor koji proces vode uspješnom okončanju nagodbom. Još jednom bih zahvalio svima koji su vodili pregovori i uspješno zaključili zadnju etapu pred konačni dogovor”, kazao je Peruško.

Uslijedila su novinarska pitanja.

Hoće li se objaviti konzultantski ugovori, te je li Texo Management još uvijek savjetnik u Agrokoru?

“Što se tiče pitanja savjetnika, trenutno dovršavamo analizu svih ugovora koji su bili u sustavu Agrokor, imat ćemo brifing za novinare. Texo Management još radi za Agrokor”, odgovorio je Fabris Peruško, izvanredni povjerenik za Agrokor.

Kako će po postotcima izgledati novo vlasništvo? Pojedinačno najveći vlasnički udio u novom Agrokoru imale bi dvije ruske banke – Sberbank i VTB banka bi imale između 30 i 46 posto, rekli su to u ponedjeljak neki od čelnika stranaka vladajuće većine nakon sastanka u Banskim dvorima na kojem im je izvanredna uprava Agrokora predstavila nacrt prijedloga nagodbe.

“EPM model je u izradi i on još nije finaliziran. On na određeni način inicira gdje će biti buduće vlasništvo. Kao što znate, Sberbank je najveći vjerovnik s 1,1 milijardu eura u svim tražbina i to će dominirati vlasnički dio u budućnost. Isto tako Sberbank ima veliki dio toga pokriveno s jamstvima i na taj način će ostvariti jaču poziciju”, rekao je Peruško.

U četvrtak je u Saboru rasrapava o opozivu potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić. Hoće li joj potpisivanje nagodbe pomoći tijekom rasprave.

“Ja mislim da ozbiljnost opoziva pokazuje i tekst u kojem je taj zahtjev sročen. Sukladno proceduri, Poslovniku Sabora održat će se rasprava, a od toga neće biti ništa. A to što će mi pomoći u raspravi je moj cjelokupni rad u hrvatskoj Vladi”, odgovorila je Dalić.

O nagodbi ovisi sudbina desetaka tisuća zaposlenih u Agrokoru

Da bi se nacrt postigao svi vjerovnici su napravili stanovite ustupke. Dobavljači su pristali da se naplata potraživanja odvija na razini pojedinih poduzeća, a ne na razini koncerna Agrokor. To im je inače, bila glavna primjedba za prvi nacrt nagodbe, kojega nisu prihvatili.

Financijski vjerovnici pristali su na vraćanje graničnog duga. Radi se o oko 80 milijuna eura, koje će još dobavljači dobiti u sljedeće četiri godine.

Nacrt nagodbe jučer su u Banskim dvorima predstavili su izvanredni povjerenik za Agorkor Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber. Uz premijera Andreja Plenkovića na sastanku su bili i čelnici stranaka koji vladajuću koaliciju podupiru u Saboru.

Rusi preuzimaju novi Agrokor, Sberbank i VTB bank imat će 44 posto

Facebook Komentari