Je li Ruska Federacija uopće spremna na ozbiljan sukob kad smatra da nema opasnosti od vojnog sukoba sa SAD-om u Sirijskoj Arapskoj Republici?

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mikhail Leonidovič Bogdanov izjavio je da nema prijetnje vojnog sukoba između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država u Sirijskoj Arapskoj Republici, javila je danas ruska novinska agencija TASS, a istodobno je Kremlj ocijenio kako stajalište Zapada prema kemijskom napadu u Siriji nije konstruktivno. 

Postoje “radni kontakti” između Ruske Federacije i američkih dužnosnika glede Sirije, rekao je Mikhail Leonidovič Bogdanov i dodao kako vjeruje da će prevladati razum.

Američki predsjednik Donald John Trump – “Vrlo smo zabrinuti, kad se ovakva stvar dogodi, radi se o humanosti. Govorimo o humanosti. I ne može se dozvoliti da se to događa. Proučit ćemo taj barbarski čin i istražiti što se događa. Pokušat ćemo uvesti ljude unutra jer, kako znate, to (grad Douma) je u okruženju, pa je vrlo teško uvesti ljude unutra, jer nije samo pogođeno, opkoljeno je. A ako su nevini, zašto ne dozvoljavaju ljudima da uđu unutra i dokažu. Jer kao što znate, (Sirijci) tvrde da nisu izveli napad. Stoga, ako je to Rusija, ako je Sirija, ako je Iran, ako su svi skupa, naći ćemo način i znat ćemo odgovore vrlo brzo”

I glasnogovornik Kremlja, Dmitry Sergeyevič Peskov rekao je  danas da Ruska Federacija nije odustala od diplomatskih napora radi rješenja krize i zaustavljanja rata u Sirijskoj Arapskoj Republici, ali je ocijenio da stajalište Zapada nije konstruktivno.

Sjedinjene Američke Države i njegovi saveznici “odbijaju sagledati stvarnost” kad je riječ o navodnom kemijskom napadu u istočnoj Ghouti za koji Zapad optužuje sirijski režim predsjednika Bashara Hafeza al-Assada, rekao je Dmitry Sergeyevič Peskov.

“Vidite nekonstruktivno stajalište nekolicine zemalja, među kojima su i Sjedinjene Američke Države. One odbijaju pogledati stvarnosti u lice. Nitko od njih ne govori o tome da je potrebno provesti nepristranu istragu”, rekao je Dmitry Sergeyevič Peskov, nenamjerno ili namjerno zaboravljajui na jučerašnju izjavu američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa, kad je medijima izjavio:

“Vrlo smo zabrinuti, kad se ovakva stvar dogodi, radi se o humanosti. Govorimo o humanosti. I ne može se dozvoliti da se to događa. Proučit ćemo taj barbarski čin i istražiti što se događa. Pokušat ćemo uvesti ljude unutra jer, kako znate, to (grad Douma) je u okruženju, pa je vrlo teško uvesti ljude unutra, jer nije samo pogođeno, opkoljeno je. A ako su nevini, zašto ne dozvoljavaju ljudima da uđu unutra i dokažu. Jer kao što znate, (Sirijci) tvrde da nisu izveli napad. Stoga, ako je to Rusija, ako je Sirija, ako je Iran, ako su svi skupa, naći ćemo način i znat ćemo odgovore vrlo brzo” , prenosi riječi američkog predsjednika britanski BBC.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mikhail Leonidovič Bogdanov izjavio je da nema prijetnje vojnog sukoba između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država u Sirijskoj Arapskoj Republici

Ruska Federacija i Sjedinjene Američke Države razmijenile su u ponedjeljak u sjedištu UN-a na hitno sazvanoj sjednici Vijeća sigurnosti oštre prijetnje kada je ruski veleposlanik upozorio Washington na “nesagledive posljedice” ako napadne Sirijsku Arapsku Republiku, a američka veleposlanica uzvratila da su ruke Moskve uprljane “krvlju sirijske djece”, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Hitna sjednica Vijeća sigurnosti sazvana je zbog kemijskog napada na pobunjenički grad Doumu u Sirijskoj Arapskoj Republici prošloga vikenda u kojem je poginulo najmanje između 70 i 100 ljudi.

Američki predsjednik Donald John Trump obećao je u kratkom roku odgovoriti na taj napad kemijskim oružjem u subotu. Zapadne sile za napad optužuju sirijsku vladu i njezine saveznike Rusku Federaciju i Islamsku Republiku Iran koji niječu da se napad uopće dogodio, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Podaci o broju žrtava kemijskog napada u gradu Douma razlikuju se, pa neke humanitarne organizacije govore o više od 100 žrtava, a druge su, zajedno s izvorima civilne zaštite potvrdile da je najmanje 49 osoba poginulo, najviše djece

No, postavlja se pitanje, žele li Rusi ovim najnovijim izjavama o tome da nema prijetnje vojnog sukoba između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država u Sirijskoj Arapskoj Republici izbjeći sumnju ozbiljnih svjetskih analitičara situacije na Bližnjem Istoku da Ruska Federacija uopće nije spremna uči u vojni sukob s SAD-om, Državom Izrael, NATO-om i s drugim američkim bliskoistočnim saveznicima – zaljevskim Monarhijama?

Podsjetimo, na prvu američku vojnu akciju koja se zbila odlukom američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa u Sirijskoj Arapskoj Republici prošle godine u ovo vrijeme, službena Moskva je oštro reagirala, ali uglavnom u retoričkom smislu – i to je sve.

Iako ruska državna propaganda i tada i danas šalje signale kako bi Moskva mogla djelovati izvan sadašnjih okvira, ozbiljni svjetski analitičari sumnjaju da je Ruska Federacija u potpunosti spremna za vojni sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama i njenim saveznicima zbog Sirijske Arapske Republike iako, u tehničkom smislu gledano, taj rizik je danas povećan.

Dužnosnik američkog Department Of State izjavio je u priopćenju da povijest sirijske vlade u svezi uporabe kemijskog oružja protiv vlastitog naroda nije upitna. “Ruska Federacija i Vladimir Vladimirovič Putin u konačnici snose odgovornost za brutalno ciljanje Sirijaca kemijskim oružjem”, kazao je dužnosnik.

Službena Moskva nema nikakav interes za ozbiljnu konfrontaciju, a da ne govorimo o tome kako je Ruska Federacija prosto ograničena za tu vrstu politike u novčanom smislu gledano.

Podrška jedinom “savezniku” na Bližnjem Istoku, Basharu Hafezu al-Assadu, u posljednjih 30 mjeseci već je koštala ruski budžet (prema konzervativnim procjenama stručnjaka) oko 3,2 milijardi eura. U jeku gospodarske krize, u godini koja u Rusiji uskoro obilježava početak Svjetskog nogometnog prvenstvo 2018., a koje počinje 14. lipnja i traje do 15. srpnja, priča o ugroženosti Ruske Federacije i njenih interesa bi naravno išla Kremlju u prilog, ali u novčanom ekvivalentu ta priča ne smije biti skupa. Dakle, u novoj etapi sukoba sa Zapadom, Vladimir Vladimirovič Putin mora proći što jeftinije.

Dok službeni Moskva i Damask govori o jučerašnjem zračnom udaru koji se odvio u praskozorje po lokalnom vremenu od strane neidentificiranih zrakoplova koji su izveli napad na sirijsku vojnu bazu Tiyas ili T-4 u pokrajini Homs pri čemu je ubijeno četrnaest vojnika i časnika, Sirijaca i Iranaca, da je riječ o agresiji na suverenu državu, Amerikanci i Zapad pravdaju tu vojnu operaciju položajem same Rusije u Vijeću sigurnosti, jer se Moskva suprotstavila osudi sirijskih vlasti zbog kemijskog napada na Doumu.

Jučerašnji napad na sirijsku vojnu bazu Tiyas ili T-4 u pokrajini Homs je, između ostalog, pokazao kako Ruska Federacija u vojnom smislu ne može (ili ne želi) efikasno štititi Bashara Hafeza al-Assada. Najmanje četrnaest boraca, među kojima Iranci, ali i tri časnika vojske Sirijske Arapske Republike poginula su u zračnom udaru na vojnu bazu T-4 danas u samo praskozorje osvita novoga dana.

Jučerašnji napad na sirijsku vojnu bazu Tiyas ili T-4 u pokrajini Homs je, između ostalog, pokazao kako Ruska Federacija u vojnom smislu ne može (ili ne želi) efikasno štititi Bashara Hafeza al-Assada. Događaji koji se nižu su samo potvrdili da Kremlj nije bio svjestan razmjera problema na Bližnjem istoku. Pored toga, nije jasno da li u Kremlju uopšte imaju predstavu o tome što mora biti konačan cilj Ruske Federacije u tom sukobu i kako do tog cilja doći.

Ako Washington pojača pritisak na Moskvu zbog sirijske situacije, Ruska Federacija će, vjerovatno, morati napraviti značajne ustupke, možda, čak se i povući iz tog sukoba. Jer osporavanje američkog liderstva zahtijeva nemoguće visoke troškove i vodi direktnom vojnom konfliktu sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali i s Državom Izrael te s NATO Savezom i s američkim saveznicama – zaljevskim Monarhijama.

U sirijskom slučaju za to bi bilo teško naći opravdanje obzirom da se radi o tuđem građanskom ratu daleko od ruskih granica u regiji koja ne predstavlja za Rusku Federaciju značajnu vrijednost niti direktnu prijetnju ruskoj nacionalnoj sigurnosti.

Demonstracija globalnih ambicija režima Vladimira Vladimiroviča Putina bila je moguća dok se tome nije ozbiljno protivila administracija bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, no sad je u Bijeloj kući  “mnogo tvrđi igrač “, smatraju ozbiljni analitičari.  (Theo Ljubić, Reuters, DPA, BBC, TASS)

Facebook Komentari