15.3 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Marcelić: HDZ već neko vrijeme ima trend pada, ali ovaj zadnji pad...

Marcelić: HDZ već neko vrijeme ima trend pada, ali ovaj zadnji pad je znatno veći

Najnoviji rezultati ovomjesečnih istraživanja CRO Demoskopa na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada i dalje HDZ-u 26,8% ali manje u odnosu na prošli mjesec 28,9%. Nikad manja razlika nije bila između HDZ-a i SDP-a kojem rejting raste. Najnovije istraživanje i druge aktualne teme u Studiju 4 komentirao je sociolog Sven Marcelić.

“HDZ već neko vrijeme ima trend pada, ali ovaj zadnji pad je znatno veći. Razlog za to je buran mjesec – Istanbulska konvencija i antagonizam s Crkvom, ali i situacija u Slavonskom Brodu te nabavka borbenih zrakoplova i dr.”, smatra Sven Marcelić.

“Razlika u odnosu na SDP je 5,7 posto. SDP ima stabilne glasače iako ima problema s identifikacijom s bilo kojom platformom. Vodstvo nije mobiliziralo glasače, a situaciju je iskoristio Živi zid koji je pretekao statični Most koji je stalno na 7 do 8 posto”, dodao je. Potpora svim četirima velikim strankama u zadnju godinu dana pala je za oko 5 posto. Znači da opada povjerenje građana u velike, ali nitko treći ne ulazi u taj prostor, naglasio je.

Sumnja da će će HNS ići u rušenje Vlade radi imenovanja čelnog čovjeka Ekspertne radne skupine, a Radovana Fuchsa smatra dobrim kompromisnim rješenjem.

“Situacija oko Obiteljskog zakona postaje bizarna – dva puta se pojavljuje nacrt, liberalna opcija se digne na noge – pa se onda sve zataška. A ekonomske teme se izbjegavaju kao nužno zlo, jer situacija nije briljantna i mora se reformirati”, rekao je Marcelić.

“Živimo u državi koja nije spremna na veliki reformski iskorak. Veliki je pritisak na proizvodni sektor i privatnike, a birokracija u županijama i općinama je ogromna i neproduktivna. Političko ekonomski čvor se ne raspetljava jer je tu puno sinekura i klijentelizma”, zaključio je.

Anketa: HDZ u padu i to ozbiljnom, Plenković na čelu najnegativnijih političara

Najnovije

Još iz rubrike