Najnovije

Je li Država Izrael izvela zračni napad zrakoplovima F-15 Eagle na sirijsku vojnu bazu Tiyas (T-4)?

Režim Sirijske Arapske Republike optužio je danas Državu Izrael da je izvela udar prije zore na vojnu bazu u središtu Sirije koji je stajao života černaes boraca, među kojima su bili Iranci.

Ruska Federacija, glavna saveznica režima u Damasku, također je optužila Državu Izrael da stoji iza napada, ustvrdivši da je napad izveden iz pravca libanonskog zračnog prostora te da su sirijski protuzračni sustavi srušili pet od ukupno osam upućenih projektila, prenijela je ruska novinska agencija Interfax.

Napad se dogodio dan poslije kad je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump je osudio “suludi kemijski napad” u Sirijskoj Arapskoj Republici

“Izraelsku agresiju na zračnu luku T-4 izveli su zrakoplovi F-15 Eagle  koji su lansirali nekoliko raketa”, po sirijskom vojnom izvoru koji citira službena sirijska novinska agencija SANA.

Napad se dogodio dan poslije kad je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump je osudio “suludi kemijski napad” u Sirijskoj Arapskoj Republici.

“Puno mrtvih, uključujući i žene i djecu u suludom kemijskom napadu u Siriji. Predsjednik Vladimir Putin, Rusija i Iran su odgovorni jer podupiru životinju al-Assada. Skupa će se cijena platiti. Smjesta treba otvoriti to područje za liječničku pomoć i potvrdu. Još jedna humanitarna katastrofa bez ikakvog razloga. Bolesno”, napisao je Donald John Trump na svom Twitter profilu, a prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Najmanje četrnaest boraca, među kojima Iranci, ali i tri časnika vojske Sirijske Arapske Republike poginula su u zračnom udaru na vojnu bazu T-4 danas u samo praskozorje osvita novoga dana, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava

Dužnosnik američkog Department Of State izjavio je u priopćenju da povijest sirijske Vlade u svezi uporabe kemijskog oružja protiv vlastitog naroda nije upitna. “Ruska Federacija i Vladimir Vladimirovič Putin u konačnici snose odgovornost za brutalno ciljanje Sirijaca kemijskim oružjem”, kazao je dužnosnik.

U veljači je Država Izrael već ciljala vojnu bazu T-4, također poznatu pod imenom Tiyas, u središnjoj pokrajini Homs. Država Izrael izvela je tada velike zračne napade na položaje sirijskog režima ali i iranskih snaga stacioniranih u Sirijskoj Arapskoj Republici gdje pomažu predsjedniku Basharu Hafezu al-Assadu u ratu protiv pobunjenika i džihadista.

Izraelske obrambene snage (IDF), znane i po nazivu Tzahal kazale su da su napadi u veljači bili odgovor na dron poslan na  teritorij Države Izrael iz “iranske baze” u Sirijskoj Arapskoj Republici, identificirane kao T-4.

“Puno mrtvih, uključujući i žene i djecu u suludom kemijskom napadu u Siriji. Predsjednik Vladimir Putin, Rusija i Iran su odgovorni jer podupiru životinju al-Assada. Skupa će se cijena platiti. Smjesta treba otvoriti to područje za liječničku pomoć i potvrdu. Još jedna humanitarna katastrofa bez ikakvog razloga. Bolesno”, komentirao je kemijski napad sirijskih zračnih snaga na civile, američki predsjednik Donald John Trump

Baza Tiyas ili T-4 redovito ugošćuje iranske snage, ali i ruske kao i borce libanonskog pokreta Hezbolah, šijitsku proiransku (formalno) paravojnu organizaciju i političku stranku.

Najmanje četrnaest boraca, među kojima su i Iranci, ali i tri časnika vojske Sirijske Arapske Republike poginula su u zračnom udaru na vojnu bazu T-4 (poznatu i pod imenom Tiyas, op.a.) danas u samo praskozorje osvita novoga dana, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), javlja francuska novinska agencija AFP. (Theo Ljubić, Reuters, AFP, Interfax, SANA)

Facebook Komentari