Zračni napad kemijskim oružjem u sirijskom gradu Douma ubio više od 100 ljudi, uglavnom žena i djece. SAD optužuju al-Assadov režim i Rusku Federaciju

Sjedinjene Američke Države oštro su osudile danas udare sirijskih snaga na posljednju pobunjeničku skupinu u Istočnoj Ghouti, blizu Damaska i ocijenile da Ruska Federacija, koja pruža “bezrezervnu podršku” režimu predsjednika Bashara Hafeza al-Assada, snosi odgovornost za kemijski napad koji je, prema procjenama humanitarnih udruga, usmrtio najmanje stotinu osoba.

Grad Douma u Siriji napadnut je kemijskim oružjem iz zraka

U napadima je poginulo stotinu civila u 24 sata. Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) ustvrdio je više desetaka slučajeva gušenja od kojih su neki doveli do smrti u gradu Douma, posljednjem pobunjeničkom uporištu pred vratima glavnog grada.

Međutim, humanitarne organizacije ocjenjuju da je broj žrtava dosegnuo stotinu i više i da bi mogao rasti.

Spasitelji u pobunjeničkim zonama, osudili su pribjegavanje “toksičnom plinu kloru” što su smjesta opovrgnuli sirijski državni mediji.

“Rusija svojom bezrezervnom podrškom sirijskom režimu snosi konačnu odgovornost za te brutalne napade”, rekla je Heather Ann Nauert. Po njoj, zaštita koju Ruska Federacija pruža brutalnom režimu Bashara Hafeza al-Assada i ruski neuspjeh u sprečavanju upotrebe kemijskog oružja dovodi u pitanje ruski angažman u rješavanju krize u cjelini”

“Ako se potvrde, te su informacije zastrašujuće i zahtijevaju hitan odgovor međunarodne zajednice”, napisala je u priopćenju glasnogovornica američkog Department of State, Heather Ann Nauert.

“Assadov režim i njegova podrška moraju se smatrati odgovornima, i svaki novi napad mora se smjesta spriječiti”, dodala je ona.

“Rusija svojom bezrezervnom podrškom sirijskom režimu snosi konačnu odgovornost za te brutalne napade”, rekla je Heather Ann Nauert. Po njoj, zaštita koju Ruska Federacija pruža brutalnom režimu Bashara Hafeza al-Assada i ruski neuspjeh u sprečavanju upotrebe kemijskog oružja dovodi u pitanje ruski angažman u rješavanju krize u cjelini”.

“Mnoge žrtve su žene i djeca i simptomi pokazuju da su udisali toksični plin”, navodi se u izjavi, koju prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Broj mrtvih u napadu za koji se sumnja da je kemijski u Doumi mogao bi rasti “iznad 100”, rekao je Savez organizacija za medicinsku skrb i pomoć (Union of Medical Care and Relief Organizations UOSSM) u nedjelju.

“Mnoge žrtve su žene i djeca i simptomi pokazuju da su udisali toksični plin”, navodi se u izjavi, koju prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Ruska Federacija je objavila da sirijski režim nije koristio kemijsko oružje u svojim napadima na pobunjenike u Istočnoj Ghouti, suprotno onome što pretpostavljaju Sjedinjene Američke Države.

Broj mrtvih u napadu za koji se sumnja da je kemijski u Doumi mogao bi rasti “iznad 100”, rekao je Savez organizacija za medicinsku skrb i pomoć (Union of Medical Care and Relief Organizations UOSSM) u nedjelju.

“Opovrgavamo odlučno tu informaciju”, kazao je general-major Jurij Jevtušenko, šef Ruskog centra za pomirenje sukobljenih strana u Sirijskoj Arapskoj Republici, po riječima koje su prenijele ruske agencije.

“Spremni smo čim se Douma oslobodi poslati ruske stručnjake za nuklearnu, kemijsku i biološku obranu da prikupe podatke koji će potvrditi da su te tvrdnje nepouzdane”, dodao je on.

 

Sirijski pobunjenici optužili su još u subotu al-Assadove snage za smrtonosni kemijski napad na civile u Doumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu istočne Ghoute, a dok službeni Damask niječe napad.

Sirijsko – američko medicinsko društvo (SAMS) izvijestilo je da je bomba klorina pogodila bolnicu u kojoj je poginulo šest osoba, dok je drugi udar nervnim otrovom pogodio obližnju zgradu

Britanski BBC je objavio da su spasitelji – volonteri u Sirijskoj Arapskoj Republici prijavili čak 150 žrtava napada otrovnim plinom u gradu Doumi. Dobrovoljni spasitelji iz organizacije Bijelih kaciga, dodaje BBC, na tweeteru su objavili grafički prikaz žrtava te procijenili da će broj i rasti.

Britanska novinska agencija Reuters je ranije pozivajući se na organizacije za medicinsku pomoć objavila da je u kemijskom napadu poginulo mnogo osoba.

Dužnosnik američkog Department of State izjavio je u priopćenju da povijest sirijske vlade u svezi uporabe kemijskog oružja protiv vlastitog naroda nije upitna. “Ruska Federacija i Vladimir Vladimirovič Putin u konačnici snose odgovornost za brutalno ciljanje Sirijaca kemijskim oružjem”, kazao je dužnosnik.

Sirijski državni mediji zanijekali su da su vlasti provele bilo kakav kemijski napad i rekli da su pobunjenici u Doumi bili u stanju kolapsa i širenja lažnih vijesti, prenosi Reuters.

Američki Department of State izjavio je kako pozorno prati situaciju i da treba optužiti Rusku Federaciju ako je kemijsko oružje upotrijebljeno.

Sirijska vlada ponovno je zauzela gotovo cijelu istočnu Gutu pobunjenicima u ofenzivi koja je započela u veljači, ostavivši samo Doumu skupini Jaysh al-Islam. Nakon nekoliko dana primirja snage sirijske vlade, koju podupire Ruska Federacija, nastavile su od petka poslijepodne s teškim zračnim napadima.

Britanski BBC je objavio da su spasitelji – volonteri u Sirijskoj Arapskoj Republici prijavili čak 150 žrtava napada otrovnim plinom u gradu Doumi. Dobrovoljni spasitelji iz organizacije Bijelih kaciga, dodaje BBC, na tweeteru su objavili grafički prikaz žrtava te procijenili da će broj i rasti

Sirijsko – američko medicinsko društvo (SAMS) izvijestilo je da je bomba klorina pogodila bolnicu u kojoj je poginulo šest osoba, dok je drugi udar nervnim otrovom pogodio obližnju zgradu.

Sirijski pobunjenici optužili su još u subotu al-Assadove snage za smrtonosni kemijski napad na civile u Doumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu istočne Ghoute, a dok službeni Damask niječe napad.

Politički dužnosnik Jaysh al-Islama, prenosi britanski Reuters, kazao je da je kemijski napad ubio više od stotinu ljudi.

Dužnosnik američkog Department of State izjavio je u priopćenju da povijest sirijske vlade u svezi uporabe kemijskog oružja protiv vlastitog naroda nije upitna. “Ruska Federacija i Vladimir Vladimirovič Putin u konačnici snose odgovornost za brutalno ciljanje Sirijaca kemijskim oružjem”, kazao je dužnosnik. (Theo Ljubić, Reuters, DPA, BBC)

Facebook Komentari