Pakt Plenković Vrdoljak: Glunčić neće biti na čelu Ekspertne radne skupine, spominje se Fuchs, a on spominje rotirajućeg voditelja

Matko Glunčić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja zbog kojeg se na trenutak zatresla koalicija HDZ-a i HNS-a jer je trebao biti imenovan na čelo Ekspertne radne skupine za reformu obrazovanja, najvjerojatnije neće biti izabran na tu poziciju, doznajemo nakon što je u petak navečer u Banskim dvorima održan sastanak premijera Andreja Plenkovića i vodstva HNS-a, piše Jutarnji.

HNS i HDZ, govore sugovornici, postigli su kompromis tako da Glunčić zbog protivljenja ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak ipak neće biti izabraan na to mjesto premda je dobio najveći broj bodova na natječaju, ali će, kako sada stvari stoje, vjerojatno biti član ERS-a, gdje je također zadovoljio uvjete.

Dvije strane očito su htjele postići dogovor tako da nema pobjednika ni gubitnika pa je moguće da se kao privremeno rješenje na čelo ERS-a izabere v. d. voditelja. Jučer se u kuloarima počelo spominjati ime bivšeg HDZ-ova ministra obrazovanja Radovana Fuchsa, koji je također kritičar dijelova obrazovne reforme, ali je očito prihvatljiv i HNS-u.

Tu informaciju Fuchs za Jutarnji nije ni potvrdio ni demantirao. Osobno je sklon modelu rotirajućeg voditelja ERS-a, i to između njegovih članova. Postoji još nekoliko mogućnosti, da se članovima Povjerenstva ponudi drugi kandidat koji zadovoljava uvjete natječaja, da se natječaj poništi i raspiše novi ili da se, umjesto voditelja, među članovima toga tijela bira koordinator. U svakom slučaju, ministrica Blaženka Divjak ostaje na svojoj poziciji u Vladi, ali morat će, poručuju izvori iz HDZ-a, biti kooperativnija. Naime, kažu neki HDZ-ovci, dosad nije bila baš spremna na dogovore s HDZ-om pa je dojam da je Plenković Glunčića iskoristio kao sredstvo za postizanje višeg cilja – da on i HDZ budu više uključeni u procese reforme.

Obje strane sada smiruju tenzije, ponavljaju da je Vlada stabilna i kako će se ubrzo objaviti rješenje. Svi pozivaju na uključivost, tako da je sigurno da će sastav budućeg ERS-a i stručnih radnih skupina uvažavati koalicijske dogovore, piše Jutarnji.

Večernji list piše da uloga šefa Ekspertne radne skupine neće pripasti niti jednom od petero Glunčićevih protukandidata koji su se prijavili na natječaj raspisan u siječnju ove godine, već bivšem ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu.

Rezultat je to dogovora HDZ-a i HNS-a koji je rezultirao stabilnošću Vlade.

“Ne mogu potvrditi da sam novi šef Ekspertne radne skupine. Odluku o novom šefu donosi šef posebnog stručnog Povjerenstva Andrej Plenković”, bilo je sve što je za Večernji list kazao Fuchs.

VIDEO Mijić: Ako Glunčić prođe, onda HNS više ne postoji kao stranka – Pavelić: Vlada je u ozbiljnoj krizi

Share This Article