Evo što glasnogovornik mađarske vlade Zoltán Kovács kaže o visokoj izlaznosti na izbore

Glasnogovornik mađarske vlade Zoltán Kovács rekao je za N1 da su današnji izbori u toj zemlji proslava demokracije jer je izašlo “možda i više od 70 posto birača”.

Na parlamentarnim izborima u Mađarskoj favorit je vladajuća stranka Fidesz, koja želi samostalno formirati vlast. Velika izlaznost, prema nekim mišljenjima, mogla bi to pokvariti. Upitan o rezultatima Fidesza, Kovács je rekao da je još prerano da se o njima govori. Istaknuo je i da će se tek vidjeti što je razlog velikog odziva.

“Izlaznost je velika, možda iznad 70 posto što je dobar znak, znak da je mađarska demokracija živa”, naveo je.

Govoreći o mogućnosti da Fidesz ne dobije dvotrećinsku većinu u parlamentu, Kovács kaže da su prethodnih godina ipak “postavili sve temelje koji su potrebni da se mađarski narod razvija”, kao i da vlast može biti “oprezno samouvjerena”.

Na pitanje je li, na neki način, stavljanje pitanja migracije u fokus varanje glasača, imajući u vidu da je ove godine manje od 100 migranata ušlo u Mađarsku, kazao je da u izbornoj kampanji postoje različiti prioriteti.

“Poslednjih godina smo se fokusirali na najvažnija pitanja. Migracija i povezana pitanja su u fokusu danas, posljednjih godina, i bit će u fokusu u narednim godinama, ostat ćemo fokusirani na to”, rekao je glasnogovornik mađarske vlade.

Na pitanje N1 kako tumači optužbe europskih dužnosnika upućene premijeru Viktoru Orbanu o široko rasprostranjenoj korupciji i kršenju ljudskih prava, odgovorio je da treba pogledati rezultate izbora i izlaznost, i da će oni biti ti koji će reći sve o mađarskoj demokraciji, prenosi N1.

Mađarski premijer Viktor Orban korača prema izglednoj pobjedi i trećem mandatu

Facebook Komentari