Donald John Trump pobijesnio nakon kemijskog napada na civile u Siriji: “Vladimir Putin, Rusija i Iran su odgovorni jer podupiru životinju Bashara al-Assada”

Islamistička sirijska skupina Jaysh al-Islam, znana i kao Liwa al-Islam, napustit će grad Doumu, zadnje pobunjeničko uporište na vratima Damaska, ali će prije toga osloboditi sve zarobljenike, potvrdio je u nedjelju sirijski režim predsjednika Bashara Hafeza al-Assada.

Istovremeno, stižu osude kemijskog napada na pobunjenike i civile koje sirijska vlada opovrgava. Najžešća je ona američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa koji je rekao da će se “platiti visoka cijena” za napad za koji optužuje Sirijsku Arapsku Republiku, Islamsku Republiku Iran i Rusku Federaciju, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Papa Franjo je danas u Vatikanu izrazio žaljenje zbog napada kemijskim oružjem u Sirijskoj Arapskoj Republici, kako su izvijestili brojni mediji, ocjenivši ga neopravdanim “instrumentom istrebljenja”

Prema sporazumu pobunjenika i sirijske vlade, borci skupine Jaysh al-Islam imaju četrdeset i osam sati vremena da napuste Doumu i evakuiraju se prema sjevernom gradu Jarabulusu, na granici s Republikom Turskom.

“Postignut je sporazum o evakuaciji svih boraca skupine Jaysh al-Islam u roku od 48 sati, kako bi se zaputili u Jarabulus, grad pod kontrolom pobunjenika u sjevernoj sirijskoj pokrajini Aleppo”, objavila je državna novinska agencija SANA, dodajući da pobunjenici moraju osloboditi sve “taoce” koje drže u zatvorima.

U međuvremenu se oglasilo i Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije i izvješća o napadu kemijskim oružjem u Sirijskoj Arapskoj Republici su nazvali lažnima.

U zajedničkoj izjavi, nevladina organizacija Sirijsko-američko medicinsko društvo i civilna zaštita iz Doume objavili su da su medicinske ustanove primile više od 500 osoba s dišnim tegobama u subotu navečer, s pjenom na ustima i mirisom klora.

Ministarstvo upozorava da svaka vojna akcija, temeljena na “izmišljenim i lažnim opravdanjima”, može imati ozbiljne posljedice.

“Nastavlja se širenje lažnih vijesti o korištenju klora i drugih otrovnih tvari od strane sirijskih vladinih snaga. No jučer se pojavila još jedna izmišljena informacija o navodnom kemijskom napadu u Doumi. Već smo nekoliko puta u zadnje vrijeme upozorili na te opasne provokacije. Cilj takvih lažnih nagađanja, koje nemaju nikakvo uporište, je zaštititi teroriste  i pokušati opravdati moguću vanjsku upotrebu sile”, ističe rusko ministarstvo.

Ofenziva na Ghoutu jedna je od najsmrtonosnijih u sedam godina dugome ratu u Sirijskoj Arapskoj Republici, ofenziva koja je dosad ubila više od 1600 civila, prema podacima SOHR-a

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump je osudio “suludi kemijski napad” u Sirijskoj Arapskoj Republici.

“Puno mrtvih, uključujući i žene i djecu u suludom kemijskom napadu u Siriji. Predsjednik Vladimir Putin, Rusija i Iran su odgovorni jer podupiru životinju al-Assada. Skupa će se cijena platiti. Smjesta treba otvoriti to područje za liječničku pomoć i potvrdu. Još jedna humanitarna katastrofa bez ikakvog razloga. Bolesno”, napisao je Donald John Trump na svom Twitter profilu, a prenosi brianska novinska agencija Reuters.

Svjetske novinske agencije javljaju da je od petka u Doumi ubijeno više od 90 civila, poglavito žena i djece u zračnim napadima sirijskog ratnog zrakoplovsva

Papa Franjo je danas u Vatikanu izrazio žaljenje zbog napada kemijskim oružjem u Sirijskoj Arapskoj Republici, kako su izvijestili brojni mediji, ocjenivši ga neopravdanim “instrumentom istrebljenja”, javlja britanski BBC.

“Ne postoji dobar ili loš rat. Ništa, ama baš ništa ne može opravdati takve instrumente istrebljenja na bespomoćnim ljudima i stanovnicima”, kazao je Papa.

Pozvao je političke i vojne vođe da odaberu drugi put, put pregovora koji jedino može donijeti mir, umjesto smrti i razaranja.

“Puno mrtvih, uključujući i žene i djecu u suludom kemijskom napadu u Siriji. Predsjednik Vladimir Putin, Rusija i Iran su odgovorni jer podupiru životinju al-Assada. Skupa će se cijena platiti. Smjesta treba otvoriti to područje za liječničku pomoć i potvrdu. Još jedna humanitarna katastrofa bez ikakvog razloga. Bolesno”, izjavio je američki predsjednik Donald John Trump

Vodstvo pobunjeničke skupine Jaysh al-Islam je optužilo sirijsku vojsku za kemijski napad na Doumu noću sa subote na nedjelju.

Podaci o broju žrtava kemijskog napada razlikuju se, pa neke humanitarne organizacije govore o više od 100 žrtava, a druge su, zajedno s izvorima civilne zaštite potvrdile da je najmanje 49 osoba poginulo.

Režim sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada zanijekao je da je izveo takav napad na pobunjenike u Doumi koji su potpuno opkoljeni i ustvrdio da pobunjenici u kolapsu pribjegavaju taktici širenja lažnih vijesti.

Podaci o broju žrtava kemijskog napada razlikuju se, pa neke humanitarne organizacije govore o više od 100 žrtava, a druge su, zajedno s izvorima civilne zaštite potvrdile da je najmanje 49 osoba poginulo, najviše djece

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) objavio je da je 11 osoba umrlo od gušenja, no da ne može kazati kakva je vrsta kemijskog oružja korištena.

U zajedničkoj izjavi, nevladina organizacija Sirijsko-američko medicinsko društvo i civilna zaštita iz Doume objavili su da su medicinske ustanove primile više od 500 osoba s dišnim tegobama u subotu navečer, s pjenom na ustima i mirisom klora.

Najžešća osuda kemijskog napada je ona američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa koji je rekao da će se “platiti visoka cijena” za napad za koji optužuje Sirijsku Arapsku Republiku, Islamsku Republiku Iran i Rusku Federaciju

Svjetske novinske agencije javljaju da je od petka u Doumi ubijeno više od 90 civila, poglavito žena i djece u zračnim napadima sirijskog ratnog zrakoplovsva.

Predsjednik Sirijske Arapske Republike, BasharHafez al-Assad uspio je preuzeti kontrolu nad gotovo cijelom Istočnom Ghoutom zahvaljujući pomoći svoje saveznice Ruske Federacije koja je osigurala sirijskoj vojsci podršku zračnim napadima. Al-Assadova je vojska ofenzivu počela u veljači ove godine kako bi posljednje veliko pobunjeničko uporište vratila pod svoj nadzor.

Dužnosnik američkog Department Of State izjavio je u priopćenju da povijest sirijske vlade u svezi uporabe kemijskog oružja protiv vlastitog naroda nije upitna. “Ruska Federacija i Vladimir Vladimirovič Putin u konačnici snose odgovornost za brutalno ciljanje Sirijaca kemijskim oružjem”, kazao je dužnosnik.

Ofenziva na Ghoutu jedna je od najsmrtonosnijih u sedam godina dugome ratu u Sirijskoj Arapskoj Republici, ofenziva koja je dosad ubila više od 1600 civila, prema podacima SOHR-a.

Dužnosnik američkog Department Of State izjavio je u priopćenju da povijest sirijske vlade u svezi uporabe kemijskog oružja protiv vlastitog naroda nije upitna. “Ruska Federacija i Vladimir Vladimirovič Putin u konačnici snose odgovornost za brutalno ciljanje Sirijaca kemijskim oružjem”, kazao je dužnosnik. (Theo Ljubić, Reuters, DPA, BBC, SANA)

Facebook Komentari