Ruski veleposlanik u Londonu, Jakovenko traži sastanak s britanskim ministrom Johnsonom zbog slučaja Skripal

Alexander Boris de Pfeffel Johnson i Aleksander Vladimirovič Jakovenko

Veleposlanstvo Ruske Federacije u Londonu zatražilo je da se njihov predstavnik Aleksander Vladimirovič Jakovenko sastane s  ministrom vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Alexanderom Borisom de Pfeffel Johnsonom kako bi razgovarali o istrazi bivšega rusko – britanskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije Skripal otrovane u Salisburyju, objavila je danas ruska novinska agencija RIA Novosti.

“Nadamo se konstruktivnom odgovoru britanske strane i očekujemo takav susret u najbližoj budućnosti”, navela je agencija RIA Novosti izjavu ruskog veleposlanstva.

Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. godine je u Ruskoj Federaciji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku vojnu obavještajnu agenciju MI6, prenosi britanska novinska agencija Reuters. Pomilovan je 2010. godine u okviru razmjene špijuna sa sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Američkim Državama

Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske potvrdilo je da je primilo zahtjev.

“Pravodobno ćemo odgovoriti”, rekla je glasnogovornica britanskog ministarstva.

Odnosi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske s Ruskom Federacijom na najnižoj su razini od 4. ožujka ove godine kada su u Salisburyju otrovani bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija, za što je britanska premijerka Theresa Mary May optužila Moskvu, kazavši da je to “jedino moguće objašnjenje”.

“Ne prihvaćam lekcije o moralu ni o našim obvezama od zemlje koja je u jučerašnjoj raspravi u ovom Vijeću uložila velike napore kako bi blokirala pravu istragu o upotrebi kemijskog oružja u Siriji”, kazala je britanska veleposlanica Karen Pierce.

Rusku Federaciju, koja od početka tvrdi da je nedužna, ohrabruju rezultati britanskog vojnog laboratorija koji je analizirao otrov. Laboratorij je potvrdio da je riječ o agensu Novičok, vojnom nervnom otrovu koji se proizvodio u sovjetskim laboratorijima. Istaknuo je također da su za njegovu proizvodnju potrebne “jako složene metode” s kojima može raspolagati samo “državni akter”, ali da ne postoje dokazi da je taj otrov proizveden u Rusiji.

Afera je izazvala najtežu diplomatsku krizu između Istoka i Zapada nakon Hladnog rata i izbacivanje oko tri stotine diplomata s jedne i druge strane.

Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. godine je u Ruskoj Federaciji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku vojnu obavještajnu agenciju MI6, prenosi britanska novinska agencija Reuters. Pomilovan je 2010. godine u okviru razmjene špijuna sa sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Američkim Državama.

“Protiv Rusije se vodi propagandni rat”, grmio je Nebenzja, tvrdeći da je cilj “diskreditacija pa i delegitimatizacija Rusije”. “Sve se to bazira na metodama dr. Goebbelsa”, dodao je ruski veleposlanik pri UN-u.

Ruska Federacija je oštro kritizirala Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske te Sjedinjene Američke Države na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), zanijekavši ponovo odgovornost za trovanje bivšeg dvostrukog špijuna na britanskom teritoriju. “Protiv Rusije se vodi propagandni rat”, grmio je  ruski veleposlanik pri Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, Vasilij Nebenzja, tvrdeći da je cilj “diskreditacija pa i delegitimatizacija Rusije”. “Sve se to bazira na metodama dr. Goebbelsa”, dodao je ruski veleposlanik pri UN-u, a prenosi francuska novinska agencija AFP.

Veleposlanica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske pri UN-u  Karen Pierce odgovorila je pak da je London prenio Juliji Skripal ruski zahtjev da im se osigura konzularni pristup i da je britanska Vlada postupila u skladu s međunarodnim konvencijama.

“Posrijedi je još jedan pokušaj Rusije da upotrijebi Vijeće sigurnosti za svoj politički probitak”, ustvrdila je pak američka diplomatkinja pri Vijeu siggurnosti UN-a, Kelley Currie.

“Ne prihvaćam lekcije o moralu ni o našim obvezama od zemlje koja je u jučerašnjoj raspravi u ovom Vijeću uložila velike napore kako bi blokirala pravu istragu o upotrebi kemijskog oružja u Siriji”, žestoko je uzvratila britanska veleposlanica pri Vijeću sigurnosti UN-a Karen Pierce, a prenosi britanska novinska agencija Reuters.
“Posrijedi je još jedan pokušaj Rusije da upotrijebi Vijeće sigurnosti za svoj politički probitak”, ustvrdila je pak američka diplomatkinja pri Vijeću sigurnosti UN-a, Kelley Currie. “Takva taktika nije primjerena ovom tijelu”, kazala je veleposlanica Kelley Currie, aludirajući na rusko spominjanje Goebbelsa.
Ruska Federacija je u srijedu zatražila sastanak Vijeća sigurnosti UN-a. Istog je dana sazvala i sastanak međunarodne Organizacije za zabranu kemijskog ružja (OPCW), ali je njezin zahtjev za sudjelovanjem u istrazi o incidentu u Salisbuyju odbijen. (Theo Ljubić, Reuters, AFP, RIA Novosti)
Facebook Komentari