Japan aktivirao marince, svoju prvu jedinicu mornaričkog pješaštva od Drugog svjetskog rata

”Zemlja izlazećeg sunca” – Japan je aktivirao svoju prvu jedinicu mornaričkog pješaštva od Drugog svjetskog rata koja je obučena da se suprotstavi možebitnoj invaziji na japanske otoke uzduž ruba Istočnog kineskog mora za koje službeni Tokio strahuje da su ranjivi na mogući napad Narodne Republike Kine.

“S obzirom na sve teže obrambeno i sigurnosno stanje u našem okruženju, obrana naših otoka postala je naš glavni zadatak”, kazao je zamjenik ministra obrane Tomohiro Yamamoto

Na svečanosti u vojnoj bazi u blizini Saseba, na jugozapadnom otoku Kyushuu, oko tisuću i pet stotina pripadnika amfibijske desantne brigade postrojilo se po hladnom i vjetrovitom vremenu.

“S obzirom na sve teže obrambeno i sigurnosno stanje u našem okruženju, obrana naših otoka postala je naš glavni zadatak”, kazao je zamjenik ministra obrane Tomohiro Yamamoto, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Na svečanosti u vojnoj bazi u blizini Saseba, na jugozapadnom otoku Kyushuu, oko tisuću i pet stotina pripadnika amfibijske desantne brigade postrojilo se po hladnom i vjetrovitom vremenu

Formiranje japanske brigade mornaričkog pješaštva je kontroverzno jer, kako upozoravaju kritičari, može se koristiti za prijetnju susjednim zemljama. U poslijeratnom Ustavu Japan se odrekao prava na ratovanje, no, obzirom na prijetnje NR Kine zenljama u okruženju, stvari se dramatično mijenjaju i ”zemlja izlazećeg sunca” je odlučila djelovati.

U poslijeratnom Ustavu Japan se odrekao prava na ratovanje, no, obzirom na prijetnje NR Kine zenljama u okruženju, stvari se dramatično mijenjaju i ”zemlja izlazećeg sunca” je odlučila djelovati

Narodna Republika Kina svojata skupinu nenaseljenih otoka i hridi u Istočnom kineskom moru koje trenutno kontrolira Japan. NR Kina će ove godine na vojsku potrošiti 176,56 milijardi američkih dolara, tri puta više od Japana, no, ”zemlji izlazećeg sunca” u obrani njenog teritorija od Kineza svesrdno asistira američka ratna mornarica U.S. Navy. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari