Donald John Trump: “Želim dobre odnose s Rusijom, ali to će ovisiti o potezima Rusa.”

Službena Moskva je jučer poručila da će odlučno odgovoriti na nove američke sankcije protiv ruskih gospodarstvenika, tvrtki i vladinih dužnosnika.

Nikakvi pritisci ne mogu prisiliti Rusiju da promijeni svoj smjer, a sankcije će samo dodatno učvrstiti jedinstvo ruskog društva, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije.

“Kao što je predsjednik uvijek govorio, želi dobre odnose s Rusijom, ali to će ovisiti o potezima Rusa”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Elizabeth Huckabee Sanders

Sjedinjene Američke Države su ranije u petak, u jednom od najodlučnijih poteza Washingtona, uveli sankcije kako bi kaznile Moskvu za niz aktivnosti, uključujući miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Istovremeno, Bijela kuća je najavila da sankcije neće ustjecati na pripreme budućeg sastanka američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa i Vladimira Vladimiroviča Putina.

“Kao što je predsjednik uvijek govorio, želi dobre odnose s Rusijom, ali to će ovisiti o potezima Rusa”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Elizabeth Huckabee Sanders.

Washington je sankcionirao trideset i osam osoba i tvrtki optuženih za sudjelovanje u ruskim “napadima” na “zapadne demokracije”.

Sedam oligarha bliskih Kremlju Vladimira Vladimiroviča Putina i dvanaest tvrtki koje oni posjeduju ili kontroliraju dio su meta tih kaznenih mjera, među najstrožima koje je administracija Donalda Johna Trumpa poduzela protiv Moskve.

Nikakvi pritisci ne mogu prisiliti Rusiju da promijeni svoj smjer, a sankcije će samo dodatno učvrstiti jedinstvo ruskog društva, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije

Među oligarsima su Oleg Vladimirovič Deripaska, vlasnik najvećeg proizvođača aluminija UC Rusala, Igor Rotenberg, Viktor Felixovič Vekselberg i Kiril Šamalov, vlasnici važnih tvrtki u energetskom sektoru, te Sulejman Abusaidovič Kerimov, milijarder i političar, objavili su američki dužnosnici.

Sedamnaest ruskih visokih vladinih dužnosnika je također zahvaćeno sankcijama, među kojima direktor državnog poduzeća Gazprom, Aleksej Borisovič Miller i Andrej L. Kostin, direktor druge ruske banke VTB. Ministar unutrašnjih poslova Ruske Federacije, Vladimir Alexandrovič Kolokolcev, Viktor Vasilyevich Zolotov koji upravlja Nacionalnom gardom i glavni tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolai Platonovitš Patrušev su također na tom popisu, javlja britanska novinska agencija Reuters.

Washington je sankcionirao trideset i osam osoba i tvrtki optuženih za sudjelovanje u ruskim “napadima” na “zapadne demokracije”.

“Sjedinjene Američke Države poduzimaju te mjere kao odgovor na besramna stajališta i pogubne aktivnosti ruske Vlade, koje se nastavljaju diljem svijeta”, rekao je novinarima jedan visoki dužnosnik administracije američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa.

To uključuje “njihovo zauzimanje Krima, poticanje nasilja na istoku Ukrajine, podršku diktatorskom zločinačkom režimu Bashara Hafeza al-Asada u Sirijskoj Arapskoj Republici i pakosne cyberaktivnosti. Ali prije svega to je odgovor na stalne ruske napade na zapadne demokracije”, zaključio je neimenovani visoki dužnosnik administracije američkog predsjednika.  (Theo Ljubić, Reuters)

Share This Article