Veliko istraživanje otkrilo što se i kako jede u Hrvatskoj

Agencija za hranu provela je veliko istraživanje u cijeloj Hrvatskoj kako bi saznala što hrvatski građani i građanke vole jesti i koliko često jedu.

Poznato je da su hrvatski građani i građanke prilično visoko na ljestvici najdebljih u Europi, a istraživanje koje je provela Agencija za hranu o prehrambenim navikama hrvatskih građanki i građana otkrila je da ugljikohidrata jedemo daleko više od preporučene doze. Naime, čak 53 posto dnevnog unosa kalorija prosječne građanke bazirano je na ugljikohidratima dok je kod muškarca broj nešto manji radi se o 49 posto, a smatra se da bi je ta brojka trebala iznositi 30 posto, piše dnevnik.hr

Prosječni hrvatski građanin ručak najčešće započinje juhom. Kada je u pitanju meso, najčešće se radi o svinjetini uz krumpir i salatu. Hrrvatske građanke pak najčešće jedu piletinu, a prilozi su uglavnom krumpir ili tjestenina. Proteine hrvatski građani i građanke unose uglavnom preko mesa, a riba se jede rijetko.

“Ne trebamo jesti bakalar ili losos da bismo jeli zdravu ribu. Možemo jesti i srdele, naše autohtone ribe koje zapravo ne možemo naći nigdje u svijetu”, rekla je nutricionistica Diana Gulhak Spajić.

U zemlji gdje je svaki peti stanovnik izložen riziku od siromaštva gleda se svaka kuna. U Sindikatu kažu da troškovi života rastu, a primanja ne, zbog čega građani štede svaku kunu.

“Došlo je do poskupljenja stanovanja upravo na razini energije, stanovanja i komunalija pa su se sredstva s hrane preselila na plaćanje tih troškova”, rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

“Trebali bismo jesti sezonsku hranu jer je ta hrana jeftinija pošto je na tržištu ima više”, rekla je Gulhak Spajić, a istraživanje je rezultiralo i otkrićem nekih zanimljivosti.

“Žene daleko češće konzumiraju čokoladu u odnosu na muškarce. Međutim i jednima i drugima je na većoj učestalosti burek sa sirom”, otkrila je dr.sc. Darija Sokolić, voditeljica istraživanja.

Ono što zabrinjava jest da više od 34 posto hrvatskih građanki i građana ima prekomjernu težinu, a 12 posto ih je pretilo.

“Sve što šuška, što se nalazi u nekakvim vrećicama, bismo trebali izbaciti s jelovnika. Isto bismo trebali napraviti i s pekarskim proizvodima i svime što je prženo u dubokom ulju”, upozorila je Gulhak Spajić.

Facebook Komentari