Sirijske snage prodrle su u grad Doumu, čije djelove još uvijek drže borci islamističke skupine Jaysh al-Islam

Vojne snage Sirijske republikanske garde

Vojne snage Sirijske republikanske garde prodrle su 6. travnja ove godine u grad Douma, posljednje pobunjeničko uporište na području istočne Ghoute, nedaleko od Damaska, objavila je državna televizija, a nevladina udruga izvijestila je o 27 poginulih u žestokim zračnim napadima.

Ulice grada Doume bile su pune ljudske krvi poginulih, uglavnom civila, nakon zračnih udara sirijskog ratnog zrakoplovstva,

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Londonu, objavio je da je među 27 poginulih petero djece. Ulice grada Doume bile su pune ljudske krvi poginulih, uglavnom civila, nakon zračnih udara sirijskog ratnog zrakoplovstva,

Snimke državne televizije prikazuju oblake crnog dima koji se uzdižu iznad grada Doume gdje otpor još uvijek pružaju borci islamističke skupine Jaysh al-Islam, znane i po imenu Liwa al-Islam, dok su pobunjenici iz ostalih područja istočne Ghoute prihvatili ponudu da sigurno prođu u druga pobunjenička područja.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Londonu, objavio je da je među 27 poginulih petero djece.

Osvajanjem Doume predsjednik Sirijske Arapske Republike, Bashar Hafez al-Assad  zapečatio bi najveću pobjedu od 2016. godine i učvrstio nedodirljivu poziciju u sukobu koji je izrastao iz uličnih prosvjeda protiv njegove vlasti prije sedam godina.

Službena sirijska novinska agencija SANA objavila je da je sirijsko zrakoplovstvo danas izvelo napade kao odgovor na pobunjeničko ‘raketiranje stambenih četvrti u Dahiyat al-Assad (gdje živi predsjednik) i kontrolne točke Al Vafidin’.

Zračni udari su uslijedili nakon što su pregovori o evakuaciji pobunjenika iz tog pobunjeničkog džepa jučer zapeli zbog unutarnjih podjela u skupini Jaysh al-Islam, čije najradikalnije krilo odlučno odbija napustiti grad, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Otpor još uvijek pružaju borci islamističke skupine Jaysh al-Islam, znane i po imenu Liwa al-Islam

Dvadesetak autobusa koje je poslala sirijska Vlada predsjednika Bashara Hafeza al-Assada  ušlo je u Doumu, a zatim su se vratili.

Islamistička pobunjenička skupina koja još uvijek drži Doumu, nikada nije potvrdila da je zaključila dogovor o evakuaciji. Ipak, prenose  svjetske novinske agencije, od ponedjeljka je oko 4000 boraca i članova njihovih obitelji prevezeno na sjever Sirijske Arapske Republike.

Zapovjednik lokalnih snaga koje su savezništvu s predsjednikom Basharom Hafezom al-Assadom je kazao da islamistički borci imaju samo jednu opciju: napustiti Doumu i otići u područja sjevernoistočno od grada Aleppo. Procjenjuje se da je u Doumi zarobljeno više desetaka tisuća ljudi. (Theo Ljubić, SANA, Reuters)

Share This Article